Down The Road: Wie Gordon letterlijk neemt gaat voorbij aan de intentie

Down The Road 2023

‘Het moet afgelopen zijn met tv-programma’s die mensen met het syndroom van Down inzetten puur voor vermaak’ aldus Arjen Lubach. Als je het programma Down The Road slechts ziet als vermaak, zegt dat mijns inziens meer over jou als kijker. Zolang er geen gebruik wordt gemaakt van de stomme lachbanden die Arjen Lubach nodig heeft voor zijn programma, loopt het wel los met Down The Road. Debatdeskundige en podcastmaker Lars Duursma is als eerste de discussie over ‘downtertainment’ begonnen en het is goed om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Maar draven we niet een heel klein beetje door met het veroordelen van Gordon?

De kijkers begrijpen heus wel dat achter de domme in opspraak geraakte opmerking van Heuckeroth een goede intentie zit. Natuurlijk bedoeld hij niet letterlijk dat iedereen ‘een beetje Down’ zou moeten hebben. Het is Gordon zijn lompe, onbehouwen manier om te laten merken hoeveel bewondering hij heeft voor de Down The Road deelnemers waarmee hij op reis is.

Even relativeren

Natuurlijk zijn de deelnemers een groep mensen die op hoog niveau functioneren vergeleken bij een hoop andere mensen met het syndroom van Down. We weten dat er ook veel ‘downers’ zijn die functioneren op een heel laag niveau, zowel geestelijk als lichamelijk. Maar die schuif je toch niet onder het tapijt met het programma Down The Road? In sportprogramma’s zien we de beste sporters, in zangprogramma’s de beste zangers, kom op zeg! 

Wat mij betreft doen de moraalridders een stapje terug met hun kritiek, want tussen alle bagger die dagelijks op de beeldbuis te zien is, kun je een programma dat gaat over een groep jongvolwassenen die angsten proberen te overwinnen, grote stappen in hun zelfvertrouwen zetten en vooral heel veel lol maken met elkaar toch niet down te drain verwijzen?

Wat ik als kijker van Down The Road zie, is een groep jonge mensen die elkaar in vertrouwen durven nemen. Ze peppen elkaar op, geven continue complimenten geven en rapen elkaar op als dat nodig is. Ik lig niet gierend van de lach over de bank gedrapeerd om hen bespottelijk te maken, ik lach met de deelnemers van Down The Road mee. Zij ontroeren mij en hebben meer gevoel in hun kleine teen hebben, dan Arjen Lubach in zijn hele donder.

Tranen en natte pijpen

In aflevering 5 van Down The Road is sfeer in de bus is wat terneergeslagen als ze onderweg naar Normandië over de Tweede Wereldoorlog praten. Vooral Jurre wordt er oprecht verdrietig van, omdat hij verhalen kent over zijn opa in de oorlog. Eenmaal op het strand, beseffen de deelnemers wat zich daar allemaal heeft afgespeeld, en ze zijn zichtbaar onder de indruk. 

Om de stemming wat te verlichten spoort Gordon de groep aan om aan de broekspijpen op te rollen en met hem de zee in te gaan. Down The Road kanjer Troy roept: ‘Mijn broek is natter dan de rest van mijn lijf!’ Nou Troy, dat heb ik ook altijd op het strand! 

Jij bent toch wel wat gewend Gordon?

Hoog tijd om een hapje te gaan eten. Er staan slakken op het menu en ik verwacht een hoop drama, maar niets is minder waar. De een na de ander gooit stoer een slak naar binnen. 

Ik voel me echt een slappe poes, no way dat ik ooit zo’n eng slijmbeest door mijn slokdarm zal jagen. Je zou denken dat Gordon wel eens eerder wat glibberigs down the road heeft gehad, maar gek genoeg lijkt hij juist de meeste moeite met de slijmerige delicatesse te hebben. 

Het is moeilijk bescheiden te blijven

Down The Road deelnemers Troy en Jurre proberen beiden op hun eigen manier Daphne het hof te maken. Het besef dat er meer kapers op de kust zijn bezorgd Troy een lichte error. Net op het moment dat het dreigt te escaleren, heeft Jurre een oplossing bedacht. Ogen dicht en allemaal even tot 10 tellen, dan is het zo weer over. Laten we deze tip van Jurre goed in ons geheugen prenten. Dat scheelt een hoop gesodemieter in de relationele sfeer. 

Hij heeft trouwens wel meer goede hacks om de dag aangenamer te maken. ’s Morgens staat Jurre voor de spiegel, bekijkt zichzelf met grote trots en roept blij: ‘Moet je nou weer eens kijken!’ Ik ga het morgenochtend ook uitproberen, al zal ik iets meer moeite hebben met zo onbezonnen blij zijn met mezelf. Iets met leeftijd, wallen en rimpels tot onder mijn oksels. 

Love is in the air

Later in de aflevering van Down The Road gaan de deelnemers paragliden. Het is een daverend succes. Ze genieten allemaal enorm en gaan volledig los. Zelfs Lara weet haar aanvankelijke angst te overwinnen. Troy moedigt Daphne, die in de lucht hangt, aan alsof hij een cheerleader is bij de NFL. Hij rent werkelijk waar het snot voor zijn ogen als ze weer veilig geland is, om haar vest terug te geven. Die gozer heeft zoveel vlinders in zijn buik, dat hij ook zonder paraglider bijna de lucht in gaat. 

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Down the Road te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb jij aflevering 5 van Down The Road 2023 op SBS6 gemist? Op KIJK is seizoen 2 met de belevenissen van Gordon Heuckeroth en Troy, Liza, Kenya, Jurre, Lara, Daphne, Kriz en Jelke Pieter in Down The Road Nederland terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / Na Down The Road / seizoen 2 / 2023

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 2 Down The Road 2023