De Kookklunzen: Chef-kok Maaike zwaar over de kook

De Kookklunzen

Het is 20.01 uur als ik onze hoofdredacteur een berichtje stuur: ‘Kookklunsjes vanavond?!? Echt niemand kijkt het.’ Geen reactie, dus ik stem braaf af op op het SBS6 programma De Kookklunzen met Gordon. Je kan tenslotte niet altijd je kont tegen de krib aangooien en zeker niet nu het bijna kerst is. Om 21.00 uur reageert ze eindelijk dat ik misschien dan beter de special ‘Je mag ook helemaal niets meer’ op NPO3 kan kijken. Inmiddels zit ik al ruim een half uur naar dit dieptepunt te kijken en waar ik aan begin maak ik af. 

Waar laat je ze?

Het is bijvoorbeeld niet voor niks dat ik al ruim 30 jaar getrouwd ben, die vlinders van toentertijd zijn inmiddels gereïncarneerde pissebedden, maar ik ben eraan begonnen dus… Of neem mijn inmiddels volwassen kinderen, het moederschap bleek helemaal niet zo rooskleurig als gedacht, maar ik ben eraan begonnen dus… Praktisch gezien ook geen doen om het niet af te maken, want waar laat je ze?! Zou heel onethisch zijn en voor abortus is het sowieso rijkelijk laat. Dat zullen de ouders van de deelnemers van De Kookklunzen zich ook realiseren.

Geeeeeeen kaas!!!

Behalve alle ellende die ik voorgaande afleveringen van De Kookklunzen met Gordon op SBS6 al beschreven heb, was er deze week wel één lichtpuntje in de vorm van chef-kok Maaike Dogan. Wat een heerlijk ietwat flamboyant wijf zeg! Ze is eigenaar van drie horecazaken in Rotterdam en dat dat ze een Rotterdamse is valt niet te missen. 

Ik vermoed dat Maaike nog liever drie extra zaken opent en draaiende houdt dan ooit nog mee te doen aan De Kookklunzen van SBS6. De frustratie en irritatie vliegt met Rotterdamse tongval bijna door het scherm heen. ‘NEEEEEEE HELEMAAL GEEEEEEN KAAS, MAAR GEIT!!!’, schreeuwt ze naar het zooitje simpele zielen die een belangrijke aanwijzing gemist hebben in de keuken van De Kookklunzen. Heerlijk! 

Laat het u smaken

Ik kook stukken beter dan de deelnemers van De Kookklunzen, al heb ik zeker mijn roeping als chef-kok niet gemist. Ik kan best iets lekkers op tafel toveren, van de pakjes en zakjes ben ik niet zo en iets nieuws proberen vind ik een uitdaging. Zo ook een aantal jaren geleden met Kerst. 

Ik had altijd al een fascinatie voor zo’n goudbruine kalkoen uit de oven. Dat je dan te midden van schalen vol met lekkere bijgerechten zo’n mega kalkoen met je ovenhandschoenen aan in het midden van de feestelijk gedekte tafel zet, vergezeld van de woorden ‘eet smakelijk allemaal!’ 

Volgepropt kalkoentje

Kalkoen moest het worden. Ruim op tijd bestelde ik een flinke rakker bij de plaatselijke poelier. ‘Wilt u hem naturel of een gevulde?’, vroeg de poelier. Ik had geen idee dat gevuld een optie was, maar besloot het me gemakkelijk te maken met een stuffed turkey. 

Urenlang was ik bezig met alle bijgerechtjes en op instructie van de poelier schoof ik de gevleugelde rakker 4 uur voor tijd van het kerstdiner in de oven. Tot dusver nog geen enkele vergelijking te trekken met De Kookklunzen van Gordon.

De vulling bestond onder andere uit een mengsel van cranberries, ui, noten, appel en spek. Ik heb een vrij selectief geheugen, want ik kan me niet meer herinneren na hoeveel tijd in de oven ik erachter kwam dat de vulling in een plastic zak in de kalkoen zat. Ik had de vulling uit de plastic zak moet halen en in de kalkoen moeten stoppen. Dat had ik blijkbaar net als De Kookklunzen even gemist. Enorme rookvorming in de keuken en een vreselijke stank deden een belletje rinkelen dat er iets niet goed ging. 

Kroket of Flappie?

Kortom, de kalkoen lag al uren voor het diner in de kliko. Het hele huis was onaangenaam koud, omdat er gelucht moest worden vanwege de enorme rookvorming. De kip die ik in allerijl uit de vriezer trok leek wat zurig te ruiken na het ontdooien, dus die belandde boven op de stinkende kalkoen in de kliko. Het hele gebeuren had niet misstaan in een aflevering van de Kookklunzen op SBS6 met Gordon als presentator en mij als één van de deelnemers.

De Vereniging van Pluimveehouders organiseerde een stille tocht, terwijl mijn gasten aan allerhande lekkere bijgerechten zaten met als hoogtepunt ‘van Dobben’ kroketten. Alles beter dan Flappie zullen we maar denken!

Klik hier om naar alle artikelen over het programma De Kookklunzen te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb jij deze aflevering van het SBS6 programma De Kookklunzen gemist, kijk dan terug op KIJK naar de avonturen van de deelnemers van De Kookklunzen van Gordon.

Beeld bron: Still Tv SBS 6 / De Kookklunzen

Home » Televisie » aflevering 3 seizoen 2 De Kookklunzen 2022