Boeren, Bijbels en Beauties: Binnengluren bij doldwaze mensen

Boeren, bijbels en beauties

Ik kan mijn geluk niet op deze zomer. Waar mijn medelanders hun biezen pakken en neerstrijken in het zonnige zuiden, sla ik mijn kamp op in Spakenburg. Om de helden uit het programma Boeren, Bijbels en Beauties te ontmoeten. Ik kan niet wachten. Er is namelijk wat mij betreft geen heerlijker guilty pleasure, dan binnen loeren in de levens van andere mensen. Is mijn eigen leven dan doodsaai? Allesbehalve, maar ik laat me graag inspireren. Schaam ik me voor dit genoegen? Zeker niet, zwarte kousen aan en gaan. Op naar Spakenburg. 

Vanaf de eerste minuut voelt het als thuiskomen. Dit is vast vloeken in de kerk, maar ik herken in het accent toch écht de familie Jelies en hun 86 kinderen uit Urk uit dat andere heerlijke programma én de palingsound van Volendam. Bestaat er dan toch zoiets als ‘vissersdialect’? 

Smeltende boter

Dat ik wegdrijf in mijn tent in deze bloedverziekende hitte neem ik voor lief. Het bonte gezelschap dat mij welkom heet, vormt namelijk een dikke laag boter om met mijn grote gok midden in te vallen. Het is keihard genieten met de meer dan sympathieke bloemenboer Dirk-Geert, die er lustig op los bidt en wiens huis in mijn optiek toch iets weg heeft van een chique bordeel uit de jaren tachtig. 

Dat men zich daar destijds om een geheel andere reden al knielend ter aarde stortte, maakt de gelijkenis nog merkwaardiger. Dominee Gert-Jan heeft ‘zendingsdrang’ en dat is gelukkig geen enkel probleem. Hij is geen priester en mag dus gewoon los met zijn vrouw. Nooit geweten, weer wat geleerd. Dat er geen godvergeten ziel naar zijn radioprogramma luistert is dan toch pure bijzaak? Muziek is een geschenk van God, maar als zijn 1960 cd’s toch aan dovemansoren gericht zijn, dan neemt hij meer dan graag genoegen met wat lieve woordjes in zijn oor gefluisterd door de vrouw des huizes.

Kapster Gretia zet haar eigen moeder, maar al te graag in de steigers. Ze verstaat haar vak zo goed dat vaderlief zijn vrouw nog nog meer dan zeer kan waarderen vertrouwt moeder Gretia toe. Ze zijn de beste vriendinnen, maar dit gaat écht te ver. ma. Volgende keer gaat die schaar dus ‘per ongeluk’ even dwars door het midden van het stijf getrokken kapsel want dit was écht veel, maar dan ook véél te véel informatie. 

Alle registers open in Boeren, Bijbels en Beauties

Hulpboer Youri van zorgboerderij De Veldmuis is vandaag de hekkensluiter. Of eigenlijk gooit hij de hele bende juist open, want de koeien mogen vandaag voor het eerst weer naar buiten. De stal vegen vertikt hij wel, want hij heeft vakantie. Onder luid gejuich van het klapvee verlaten de Bertha’s al dansend hun stallen. 

Het is dat ik dit fenomeen inmiddels alweer zo’n vijf jaar mag gade slaan in mijn eigen dorp, maar toen ik zelf nog niet geëmigreerd was zou ik als Amsterdamse in cultuurshock geraakt zijn. Als ik naar een stel dansende koeien had willen kijken was ik wel naar de Bijenkorf gegaan toch? Het heeft een reden hè mensen, dat die ‘Dolle Dwaze Dagen’ zijn afgeschaft. 

Hangende bui(k)en

Ik weet niet wie de titel van dit programma heeft bedacht, Boeren, Bijbels en Beauties. Maar die prutser moeten ze voortaan koffie laten halen of gewoon meteen voor die hollende meute koeien neerleggen. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik klaar zat voor de polderversie van Oh Oh Cherso. Omdat de dagbesteding in de zomervakantie stopt, had ik me toch maar opgegeven om iets over dit programma op te tekenen. Maar mijn verwachtingen waren zeer laag gespannen en dat kwam allemaal door de naam. Ik heb niets met ‘BBB clubjes’ en zag de bui, net als mijn buik, billen en benen al flink hangen.

Niets bleek echter minder waar, want wat is dit een ontzettend leuk en integer programma. Alle vooroordelen op de brandstapel en wide open dat vizier, want deze mensen verdienen de volle aandacht. Ome John is met deze show back on track en we zijn het meest ongemakkelijke interview op de Nederlandse televisie in tien jaar tijd bijna vergeten. Bijna. Bye Bye The Voice, wij gaan in de Here. Ik geef me spontaan op voor een zomercursus BBB. En vraag tussen neus en lippen door voor een vriendin, of er ook wat oefeningen voor een hangende onderkin bestaan. Maar één ding is zeker, hangen wordt het sowieso deze zomer. Voor de Spakenburgse buis én aan de lippen van deze bijzondere groep mensen. Ik kan niet wachten tot volgende week.

Beeld bron: (c) Wessel de Groot

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Boeren, Bijbels en Beauties te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Boeren, Bijbels en Beauties: Binnengluren bij doldwaze mensen