Lieve Liselotte: Waarom wil mijn vriend niet samenwonen?

Mijn naam is Helena. Ik heb al een geruime tijd een lat-relatie met Steven. We hebben het leuk samen, alleen wil ik samenwonen en hij niet. Telkens als ik erover begin wimpelt hij het af door te zeggen dat we over een tijdje gaan samenwonen. Inmiddels begin ik me af te vragen of hij wel serieus een toekomst met mij ziet. Na 3 jaar latten is het toch wel tijd om samen te wonen? Hoe denk jij hierover?

Met vriendelijke groet,

Helena uit Wassenaar


Lieve Helena, 

Deze vraag krijg ik vaak, maar wat is eigenlijk ‘normaal’? Het is belangrijk om te noemen, is dat dit leeftijdgebonden is. Ben je jong en sta je aan het begin van de volwassenheid, dan is het ‘normaal’ om de relatie stapsgewijs op te bouwen. Vaak zie je een patroon van daten, weekenden, samenwonen, trouwen en wellicht en gezin stichten. Dan is 3 jaar latten nogal lang. Tenzij er een reden voor is, bijvoorbeeld als jullie nog studeren.

Ben je al wat ouder, bijvoorbeeld middelbare leeftijd, dan is 3 jaar latten vrij gebruikelijk, zeker als je nog thuiswonende kinderen hebt. Op hogere leeftijd, dan denk ik aan 55 jaar of ouder, ligt het weer heel anders. Vaak zijn eventuele kinderen de deur uit en is ook je werk in een wat rustiger vaarwater gekomen. Dan heb je meer tijd en ruimte voor elkaar.

Maar dan komen juist de grootste verschillen! Sommige mensen hebben zo lang alleen gewoond, waardoor het samen zijn veel energie kost en ze na een weekend samen echt weer even tot zichzelf moeten komen. Anderen willen zelfs niet meer samenwonen, vinden zo’n lat-relatie ideaal. Als dat het geval is met jouw partner, terwijl jij graag wil samenwonen, is het belangrijk om dat te bespreken.

Wat is de reden dat hij niet wil samenwonen? Zijn er omstandigheden zoals werk of kinderen? Misschien twijfelt hij aan de relatie of vindt hij het samenwonen erg spannend? Wellicht wil hij eigenlijk niet samenwonen en zou hij het liefst de lat-relatie nog heel lang willen voortzetten? Dit is het moment voor een goed gesprek hierover. Open, zonder verwijten, zo rationeel en accepterend mogelijk. Succes!

Liefs,

Liselotte Visser

Elke week behandeld Gz-Pycholoog, Matchmaker en Married at First Sight deskundige Liselotte Visser een lezersbrief. Zou jij ook zo graag advies willen van Liselotte? Vul dan je vraag nu hieronder in. Als je het fijn vindt mag het natuurlijk anoniem.

Blank Form (#4)

Beeld bron: Leon Fotografie


Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!