Het geheim voor grenzeloos lekkere Spaanse Tortilla de Patatas

De Vrouw met de Baard

Veel tv, documentaire en filmmakers zijn foodies. Het vele reizen en vooral het lange wachten wordt aangenaam gemaakt met het uitdelen van recepten, goede adresjes,  ingrediënten en wijntips om het eten in wegrestaurant, benzinepompen en vliegtuigen te overleven.

De Egyptische oase

Voor het geheim van deze Spaanse tortilla de patatas heb ik moeten afreizen naar de binnenlanden van Egypte. Ik werkte als redacteur voor het programma ‘Keuringsdienst van waarde’ en reisde met een tv-ploeg naar een oase in de Egyptische woestijn. De oase, mooier dan de beelden in je fantasie, was werkelijk een oord van rust met zacht kabbelend water van een uitgestrekt meer, sloffende ezeltjes, zacht gebed uit een kleine minaret,  de allerbeste broodjes, de allerzachtste humus en verfijndste mezze . En daar, in deze lieflijke omgeving, waar de vogels nog net geen aria voor ons zongen, praatte in een onbewaakt moment de presentator van dienst zijn mond voorbij en deelde het geheim van de tortilla van zijn Marokkaanse moeder. Zijn geheim en mijn geheim opgeteld staat garant voor een indrukwekkend goede tortilla om goede sier mee te maken.     

Ik beken; éénmaal heb ik ze gemaakt met voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt en nog bleef de smaak van de tortilla de patatas ijzersterk overeind staan.

Om de tortilla de patatas een eigen signatuur mee te geven versier ik haar met trostomaatjes uit de oven. Kleine moeite door de restwarmte van de oven te gebruiken.

Foodie geheimen                                                                                          

Mijn geheim en het geheim van de moeder van de presentator die zijn mond voorbij praatte:

 1. Het loont de moeite de Spaanse tortilla old school te bereiden. Dus eerst de aardappelen en uien zachtjes fruiten, in een ruime hoeveelheid olijfolie, tot de uien en aardappelen zacht zijn en niet bruin. Eigenlijk precies zoals je friet voorbakt.
 2. Meng de afgekoelde aardappelen en uien met de, met peper en zout, op smaak gebrachte geklutst ei. Laat dit mengsel, voordat je de tortilla gaat bakken, minimaal een half uur staan, zodat ei, zout en peper goed in de aardappelen en uien kunnen trekken.

Recept voor 20 hapjes bij de tv of een maaltijd voor 4 personen:

 • 700 g stevige aardappelen
 • 2 grote Spaanse zoete uien
 • 10 el olijfolie om de aardappelen en uien ruim te bedekken
 • 6 biologische eieren
 • zout en zwarte peper
 • 25 g roomboter (in blokjes)

Voor de tomaatjes

 • 1 bakje kerstomaatjes
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout en peper       

Snijwerk en voorbereiden tortilla

Schil en snijd de aardappelen in plakken van 3 à 4 mm. Pel en halveer de uien en snijd de helften in dunne plakken. Zet een springvorm 25 cm klaar.                   

Bereiden

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak hierin de aardappelen en uien op een laag vuur zodat ze gaar, maar niet bruin worden in ongeveer 10 minuten. Laat de aardappelen en uien afkoelen. Kluts ondertussen de eieren en kruid ze stevig met zout en peper. Meng de gekruide eieren met de afgekoelde ui en aardappelen en laat een half uur staan. Verwarm de oven voor op 180 ̊C. Bekleed een platte, vierkante of ronde bakvorm met bakpapier. Vet het bakpapier in met de olie van de aardappelen en uien. Schep het tortilla mengsel in de vorm en druk het aan. Leg stukjes roomboter op de tortilla voor een mooi bruin kleurtje. Zet de tortilla  20 à 25 minuten in de oven. De tortilla is klaar als het midden stevig aanvoelt of een satéprikker er schoon uit- komt. Laat de tortilla afkoelen.                   

Bereiden tomaatjes                   

Laat de oven afkoelen tot 160-150 ̊C. Hussel de tomaatjes door wat olijfolie en zout. Verdeel de tomaatjes over een bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven. Ze zijn klaar als ze op barsten staan en een lekker kleurtje hebben.

De Spaanse tortilla de patatas is heerlijk met citroenmayo of een tikkie spicy met sriracha mayo

Eetbaar liefs van Mas.

Nieuwsgierig naar meer? Volg ons dan op instagram: devrouwmetdebaard of kom naar ons restaurant De Vrouw met de Baard in Amsterdam.

Mas van Putten poseert in restaurant De Vrouw met de Baard.

Beeld bron: recept en foto van Mas: © Carl Lemette – De Vrouw met de Baard

Je vrienden ook mee laten genieten van dit heerlijke recept? Deel het recept dan gerust op social media. De deelknop staat bovenaan de pagina.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!