Panzanella met Fresella, een uitbundige Italiaanse broodsalade

Voor de foodie vakantieman en vrouw

Ik ga op vakantie en neem eetbare souvenirs mee omdat ik thuis de vakantie nog eens dunnetjes over wil doen. Want het zijn meestal niet de gefermenteerde asperges of de kalfszwezerik met krokant visvel die in winterse nachten in je dromen opduiken of waar je overdag nog van wegdroomt. Het is vaak dat ene citroentaartje waarvan je de fris zure vulling nog voelt wegsmelten op je tong.  Die ene pizza bianca met bijna niets erop, zacht van binnen, met een krokante bite. Het is die tomatensalade die je weer het verschil doet proeven tussen het supermarktschap en zongerijpt. Het is de panzanella met fresella.

Voor op je Italiaanse boodschappenlijstje

Drie pakken Fressalla brood uit de Italiaanse Cucina povera. Het brood is hard als baksteen. De vorm is rond met een gat erin voor als je nog van plan was als pelgrim of kruisridder op reis te gaan. In dat geval draag je de broodjes met een touw, als ketting, om je hals. Fresella komt uit de keuken van ‘van niets iets maken’. Je doet niets anders dan 10 minuten voor gebruik het broodje overgieten met water uit de kraan, bron of schoon riviertje en je hebt er maar een 1 pits gasstelletje voor nodig.

Inspiratie Italiaanse gerechten

Als ik een nieuw Italiaans gerecht ga maken kijk ik altijd in de boeken van Antonio Carluccio, om vervolgens mijn eigen smaaktwist aan het gerecht te geven. Antonio Carluccio is voor mij één van de meest gedreven, liefste, meest inspiratievolle chef’s voor de basis  in m’n kookschrift. Ooit at ik op vliegveld Heathrow Londen bij zijn keten Carluccio’s een hemelse  pasta, bij een keten hè, dan behoor je toch echt tot de allerbesten. Jamie oliver begon in zijn restaurants zijn carrière. Helaas is Antonio Carluccio er niet meer. Door hem op google op te blijven zoeken hou ik de herinnering aan zijn gerechten levend. Als je hem opzoekt zie je hem zo, als mollig cherubijntje, je goedkeurend toelachen. 

Panzanella met Fresella recept voor 4 personen

  • 2 volbloed rode tomaten in stukken
  • 2 middelgrote fijngesneden witte uien
  • 1 knoflookteen in plakjes gesneden
  • 2 eetl. kappertjes
  • 8 ansjovis
  • olijfolie om mee te bakken
  • retegoede olijfolie om te sprenkelen
  • scheut witte azijn
  • scheut witte wijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 Fresella brood
  • 12 blaadjes basilicum
  • zwarte peper
Bereiding

Snijd de gewassen tomaten in stukjes, spoel de kappertjes af, en snijd 4 ansjovis in fijne stukjes. Week  4 ansjovis in melk om het teveel aan zout te onttrekken en ze worden er zo lekker mollig van. Fruit de vier fijngesneden ansjovisjes, samen met de ui en knoflook, in de bak-olijfolie op laag vuur tot ze zacht en er smaakvol uitzien. Blus af met scheutje witte wijn en azijn. Laat het vuur iets opkomen om de alcohol eruit te koken. Doe er de lepel suiker bij en proef. Proef of de zuur zoet balans in verhouding en naar je smaak is. Pas het eventueel aan. 

Leg de met water overgoten Fresella’s in stukken gescheurd op een schaal. Je weet dat ze goed zijn als de buitenkant wat nattig is en de binnenkant nog kraakt als je het broodje breekt. Sprenkel de retegoede olijfolie over het brood, ik gebruik frisgroene Siciliaanse, en leg daar de tomaten op. Schep de uien-knoflook-ansjovis over de tomaten en maak het geheel af met kappertjes, basilicumblaadjes en bovenop de geweekte ansjovis. En dan het leukste van alles… Met z’n vieren rond de schaal smullen met een Italiaans wijntje.

Buona cena, buon viaggio e una bella vita

Nieuwsgierig naar meer? Volg ons dan op instagram: devrouwmetdebaard of kom naar ons restaurant De Vrouw met de Baard in Amsterdam.

Eetbare groetjes van Mas.

Beeld bron recept Panzanella met Fresella en foto van Mas: © Carl Lemette – De Vrouw met de Baard


Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

  • Als kookboekenschrijfster, restauranthouder en cateraar op festivals en evenementen wil ik het liefst een foodtrail door Nederland achterlaten met gerechten die een verhaal vertellen. Waarbij de Indische fusion keuken in mijn genen zit en mijn nieuwsgierigheid me naar alle keukens op de wereldbol brengt.