Vier Handen op één Buik: Het muurtje van Nica

Vier Handen op één Buik

Vierendertig weken zwanger is Nica als wij kennis met haar maken. Nica is een frisse jonge meid van negentien jaar en zwanger van een jongetje. Wanneer Nica besluit de pil te vervangen voor een spiraaltje, blijkt ze zwanger te zijn. ‘Oepsiedoepsie’, een mooi verhaal voor Vier Handen op één Buik is geboren.

De vader van het ongeboren jongetje is niet in beeld. Toen Nica zwanger bleek te zijn, brak de pleuris uit bij de ouders van de onbekende vader. Zij wilden niet dat hun zoon zijn verantwoording nam en besloten er maar vanuit te gaan dat het niet zijn kindje kon zijn. Lekker makkelijk. Natuurlijk heb je een bepaald toekomstbeeld voor je kind voor ogen en ik begrijp heus wel dat dit niet is wat je wilt voor je zoon op zo’n jonge leeftijd, maar je kunt toch niet je handen er maar gewoon vanaf trekken? Dan heb je toch echt ergens een afslag gemist.

Karma bij je in de je reet

De verwekker van dit kindje was immers ook mans genoeg om zijn ‘Jaapje’ uit zijn broek te laten hangen? Dan moet je ook zo mans zijn om je verantwoording te nemen. Ik wens deze onbekende knaap dan ook veel sterkte met zijn kortzichtige ouders. Stiekem hoop ik dat zijn ouders nooit zullen ervaren wat het is om grootouder te zijn. Karma bijt je uiteindelijk een keer in je reet.

Nica woont met haar zus bij hun vader Erwin. Haar ouders zijn gescheiden en Nica heeft geen contact meer met haar moeder. Ze noemt het een opluchting. Nica wil dit namelijk op haar manier doen en niet met haar perfectionistische moeder op haar lip. Tussen de regels door merk je eigenlijk continue dat Nica een behoorlijke muur heeft opgebouwd, maar dat ze diep van binnen haar moeder toch mist.

Te oud om jong te zijn

Erwin, de vader van Nica, is een lieverd. Dat zie je aan alles. Hij is benieuwd naar de bekende moeder en zegt hardop wat een ander misschien zou denken: ‘Ik hoop dat het een lekker wijf is.’ Nou Erwin, je wordt op je wenken bedient, want Tabitha staat voor de deur. Nica kijkt waarschijnlijk geen Beste Zangers. Ze heeft in eerste instantie geen idee wie Tabitha is. Nou, daar sta je dan lekker bekend te zijn in Vier Handen op één Buik. Wees welkom.

Tabitha is moeder van een peutertje en zelf zwanger van haar tweede kindje. Ze vindt het fijn om een jonge aanstaande moeder te kunnen helpen, want ze weet nog hoe zij was toen ze jong was. Huh, zegt ze dat nu echt? Je hebt zelf nog niet eens de dertig aangetikt. Oh mijn god, als iemand van bijna dertig zichzelf al niet meer jong voelt, hoe oud moet ik me dan wel niet voelen. Tabitha weet wel waar ze het over heeft als ze zegt dat met een kindje ook een moeder wordt geboren.

In de woestijn bevallen

Zodra Tabitha binnen is, worden er onder haar leiding bierkratjes uit de schuur getoverd om het bed te verhogen voor de bevalling. Lijkt mij geen overbodige luxe, gezien het feit dat Nica al zesendertig weken zwanger is én al twee centimeter ontsluiting heeft. Aanstaande opa Erwin werkt gewillig mee en is Vier Handen op één Buik met zijn dochter. Hij glundert als hij vertelt bij de bevalling te mogen zijn én de navelstreng mag doorknippen. Het ontroert hem en hij schiet vol. Bedankt Erwin, ik was van plan eens niet te janken vanavond. Failed

Nica heeft geen bevallingscursus, zwangerschapsyoga of pufcursus gevolgd, want zegt ze: ‘In Afrika bevallen ze ook gewoon in de woestijn of in een taxi, dus het gaat mij ook wel lukken.’ Tja, in bepaalde delen van Afrika moeten ze ook nog kilometers lopen met een emmer water op hun hoofd. Zal jou ook vast wel lukken, maar vooralsnog haal je het ook gewoon uit de kraan.

Een heel klein ietsepietsie voorbereiding kan misschien geen kwaad meid. Tabitha laat iemand langskomen om een bevallingscursus aan huis te geven. Zittend op een grote bal voelt Nica zich een ‘oempa loempa’ en de ongemakkelijkheid druipt van haar af. Ik heb te doen met dat meisje dat zo gewend is om haar muur op te trekken om zich vooral maar niet te laten kwetsen.

Leg die kleretelefoon toch weg

De planning was dat Nica thuis zou bevallen, maar we weten allemaal dat niets zich laat plannen tijdens een bevalling. Nica gaat toch bevallen in het ziekenhuis. Ik moet even goed kijken of het Nica wel is die in dat bed ligt te puffen, want het meisje zonder make-up is nog veel meer een meisje dan ik dacht. Het arme kind kan niet meer en vraagt of ze zelf mag kiezen voor een keizersnede. Lieve schat, het enige dat jij nog mag kiezen is de naam van je zoontje. Opa Erwin filmt het hele gebeuren. Wat ik niet helemaal begrijp, want er staat een complete cameraploeg van Vier Handen op één Buik te filmen. Ik roep naar mijn beeldscherm: ‘Man leg die kleretelefoon weg en geniet van het moment!’

Wanneer Tabitha vier dagen na de bevalling op bezoek gaat bij Nica, treft ze een blije kersverse mama met een heel relaxte baby aan. Nica vertelt Tabitha dat haar moeder op initiatief van haar vader langs is geweest. Ze heeft ermee ingestemd, omdat ze haar moeder haar kleinkind niet wil onthouden en kleine Luca zijn oma niet. Ze doet het dus voor haar moeder zegt ze. Ik wil je heel graag geloven Nica en vind het ontzettend sterk van je als dat écht de reden is, maar heel stiekem denk ik dat met de geboorte van Luca ,ook de behoefte aan contact met je moeder geboren is.

Een directe linkse

Tot slot, wanneer kleine Luca negen weken oud is neemt Tabitha de kersverse moeder mee voor een potje therapeutisch boksen. Even kort door de bocht, je gaat boksen en naast de ring staat een therapeut die analyseert waar je verdriet en pijn zit. Nu heb ik een klein allergietje ten aanzien van therapeuten. Het lieve lijzige toontje waarmee ze je proberen uit je tent te lokken, geeft mij altijd een onbehaaglijk kriebeltje in de maagstreek. In het gunstigste geval dan. In het ergste geval zou ik het liefst met de therapeut zelf een ronde boksen. Niks Vier handen op één Buik, een directe linkse kun je krijgen.

Maar eerlijk is eerlijk, ze weet het muurtje van Nica toch een wat af te brokkelen. Nica laat zelfs beetje bij beetje los waar de pijn vandaan komt. Ze vertelt over haar ruziënde ouders vroeger en hoe ze probeerde de focus op haar te laten vallen door fout gedrag. In de hoop dat haar ouders, doordat ze zo druk waren met haar, geen ruzie meer zouden maken. Heel triest en des te meer respect voor deze negentienjarige mama die Vier Handen op één Buik is met kleine Luca.  Die twee gaan het wel redden samen!

Beeld bron: BNNVARA/ Skyhigh TV

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Vier Handen op één Buik te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je de aflevering van Vier Handen op één Buik gemist? Kijk dan terug op NLziet

Home » Televisie » aflevering 3 seizoen 9 Vier Handen op één Buik