Antwerpen is als een thuiswedstrijd voor Reizen Waes presentator Tom Waes

Dit seizoen blijft Tom met het programma Reizen Waes Vlaanderen dicht bij huis en in de aflevering van deze week bezoekt hij de provincie Antwerpen. Aan de hand van kijkerstips neemt Reizen Waes ons mee naar bijzondere plaatsen en markante personen zoals Marcel, Jeremy en Tijs Vanneste. 

Reizen Waes Antwerpen

In aflevering 3 van Reizen Waes Vlaanderen bezoekt Tom zijn thuisprovincie Antwerpen en gaat op bezoek bij een oudere heer met de naam Marcel. De 86-jarige krasse knar gaat samen met de charismatische reispresentator per bakfiets de straten van de stad onveilig maken. Dat Marcel vooraf zijn zorgen uitspreekt over de rijvaardigheid van Tom snap ik helemaal. Zeker als ik hoor dat de oude man tot een uitstervend ras behoort. Hij is namelijk een echte ‘Sinjoor’, een Antwerpenaar die net als zijn beide ouders geboren is binnen de muren van de oude stad.

Heel even denk ik hier te maken te hebben met een oude mopperkont, maar niets blijkt minder waar wanneer Tom al fluitend met Marcel door de Rosse buurt fietst. Daar komt de Sinjoor meteen helemaal los. Opmerkingen als ‘mooie smoeltjes’ en ‘je ziet dat ze het allemaal warm hebben’ maken dat het mij hier even ontgaat waarom het woord sinjoor afgeleid is van het Spaanse heer. 

Een afscheid met een scherp randje

Marcel blijft nog even in zijn rol van ouwe snoeperd en vertelt met glimmende oogjes aan Tom en de kijkers van Reizen Waes Vlaanderen hoe hij destijds vol genot kon kijken naar het prachtige lijf van de dochter van ene Martin Beck. Wat volgt is een ontspannen ritje waarbij er volop gezongen en gelachen wordt. Wanneer Waes de Sinjoor uiteindelijk zonder een schrammetje weer bij zijn woning afzet, zit ik met een grote glimlach op mijn gezicht op de bank. Deze rit levert wel een flinke kras op het imago van Tom Waes op als senior Marcel opbiecht dat hij zich een ander type persoon bij hem had voorgesteld, niet zo’n ‘prutsventje’

Met deze opmerking op zak kan Tom zijn tocht door Antwerpen met Reizen Waes Vlaanderen vervolgen en besluit op bezoek te gaan bij de van oorsprong Engelse Jeremy. De Joodse man heeft hem uitgenodigd om zijn zelf gebrouwen koosjere bier te komen proeven. De verbazing van Tom Waes is groot als hij hoort dat Joden dus wel degelijk alcohol mogen drinken. Sterker nog, iedere gelegenheid wordt aangegrepen om het eens flink op een zuipen te zetten. Zowel bij het begin als bij de afsluiting van de wekelijkse rustdag Sjabbat vloeit de wijn rijkelijk en ook op zaterdagmorgen wordt de kurk gepopt om de dag te vieren. Ik zou er bijna voor van mijn geloof vallen. 

Tijs Vanneste en Tom Waes reizen door Balen

Later in de aflevering van Reizen Waes Vlaanderen wordt Tom met de woorden ’welkom bij het gewone volk’ in Balen ontvangen door zanger en tv-persoonlijkheid Tijs van Vanneste. Op hun dooie akkertje dobberen de twee mannen in een rubberbootje door de kanalen richting het grootste waterkruispunt van Europa in Dessel. Intussen praat Tijs ronduit over de schoonheid van de Kempen. Hij zegt een serieuze levensgenieter te zijn en niet van teveel arrogantie en streken verkopen te houden. Dat Tijs Vanneste vervolgens zelf al een tijdje bezig is om zijn eigen streek Balen aan de kijkers van Reizen Waes Vlaanderen te verkopen, nemen we maar even voor lief. 

Tom Waes lijkt net als Tijs Vanneste ook van simpele ‘onnozeliteiten’ (is dit eigenlijk wel een woord?) te houden. Zeker als we hem nog even aan het werk zien op camping Houtum in Antwerpse Kasterlee. Iets zegt mij dat hij hier beter in undercover had kunnen komen. Vooral als ik hoor wat voor kattenkwaad Tom vroeger allemaal heeft uitgehaald.  We zijn dan ook getuige hoe hij bij twee nietsvermoedende toeristen zijn ‘bommetjestreek’ van vroeger nog eens dunnetjes overdoet. Tom Waes heeft zijn reputatie als prutsventje wat mij betreft weer dubbel en dwars waargemaakt met deze heerlijke kwajongensstreek. 

Klik hier om naar alle artikelen over Reizen Waes Vlaanderen en Reizen Waes Wereldsteden te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Reizen Waes Vlaanderen op tv kunt kijken? Op televisie wordt Reizen Waes Vlaanderen elke zondag om 20:20 uitgezonden op zender NPO3 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist én aflevering 3 met Tijs Vanneste in de provincie Antwerpen terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv NPO / Reizen Waes Vlaanderen

Home » Televisie » aflevering 3 seizoen 7 Reizen Waes Vlaanderen 2023