Tom ontmoet voormalig Rode Duivel Wesley Sonck in Reizen Waes Vlaanderen

Na een bezoek aan West-Vlaanderen reist Tom Waes in de tweede aflevering van Reizen Waes af naar het voor hem wat minder bekende Oost-Vlaanderen. Deze provincie wordt door de meeste Belgen ook veelal gezien als een ‘doorreis provincie’ op weg naar zee. De moeite van het stoppen niet waard. Onterecht, zo zal vanavond blijken als Tom Waes voormalig Rode Duivel Wesley Sonck bezoekt in Ninoven. 

Reizen Waes in Oost-Vlaanderen

Tom Waes gaat al vroeg op pad, want presentator van Reizen Waes Vlaanderen heeft om 10 uur afgesproken met Martin Heylen in café Den Eikel in Oosteeklo. Tot mijn grote verbazing zit de kroeg al stampvol op de vroege ochtend. Blijkbaar is het leven in Oosteeklo zo zwaar dat het gehele dorp zich al bijtijds laat volgieten om de dag een beetje door te kunnen komen. 

Mijn begrip voor de vroege zuippartij groeit gestaag als de mannen in hun eigen dialect vol trots over een Tseut beginnen en ik overal in het café varkens zie opdoemen. Tom mag ook deze aflevering van Reizen Waes Vlaanderen weer een dubieus gerecht naar binnen gaan werken en dit keer is het een varkenspoot in Oosteeklo. De opmerking dat het ding ‘niet uit vet bestaat, maar uit collageen’ noteer ik even voor als ik weer eens een frituursnack naar binnen schuif. Dit soort verzachtende omstandigheden moet je tenslotte altijd omarmen.

Het Belgische spookdorp Doel

Met de varkenspoot koud achter de kiezen vertrekt Tom richting een van de laatst overgebleven bewoners van het onder de rook van Antwerpen gelegen plaatsje Doel. Als ik zie hoe troosteloos het dorp erbij ligt, verwacht ik ook hier een uitpuilende kroeg aan te treffen, maar helaas… Buiten een prachtig onderhouden kerk is er voor de rest geen winkel of café huis meer te bekennen. De meeste inwoners zijn op een slinkse manier weggetreiterd door de Belgische overheid. Voor het dorp Doel zou namelijk geen toekomst meer zijn. Het zou volledig opgeslokt gaan worden door de uitbreiding van de Antwerpse haven. Gelukkig maken de overgebleven bewoners er het beste van. 

De koster van de kerk,  een groot fan van Tom, even niet meer zijn naam kan komen mag de pret dan ook niet drukken. Met zo weinig inwoners is de biechtstoel vast nog vrij. Kan ze meteen een schietgebedje doen voor Tom en zijn crew van Reizen Waes Vlaanderen want zij mogen de nacht door gaan brengen in een tipi met uitzicht op de dampende haven van Antwerpen. Niet te diep inademen mannen.

De woonplaats van Rode Duivel Wesley Sonck

Tom overleeft het en reist de rest van de aflevering van Reizen Waes Vlaanderen door Sint-Niklaas, Oudenaarde en Ninove. Ook dit laatste dorp wordt vooral als ‘doorreis plaats’ gezien. Behalve voor crewlid Bert. Hij komt er af en toe omdat zijn boekhouder er woont. In Ninove neemt voormalig Rode Duivel Wesley Sonck het gezelschap van Reizen Waes Vlaanderen mee naar de buurt waar hij opgroeide en laat aan Tom zien dat er ook prachtige natuur te vinden is. 

Ik moet eerlijk toegeven, dankzij deze aflevering ben ik met heel andere ogen naar de provincie Oost-Vlaanderen kijken. Wanneer ik er de volgende keer met gierende banden doorheen rijd, zal ik toch even om me heen kijken naar de schoonheid van de natuur.

Klik hier om naar alle artikelen over Reizen Waes Vlaanderen en Reizen Waes Wereldsteden te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je dit programma op tv kunt kijken? Op televisie wordt Reizen Waes Vlaanderen elke zondag om 20:20 uitgezonden op zender NPO3 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist én aflevering 2 in Oosteeklo, Doel, Sint-Niklaas, Oudenaarde en de ontmoeting met voormalig Rode Duivel Wesley Sonck in Ninove terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv NPO / VPRO

Home » Televisie » aflevering 2 seizoen 7 Reizen Waes Vlaanderen 2023