Nachtdieren: Eindhovenaren om stil van te worden

Nachtdieren 2023 – Eindhoven

Raven van Dorst rijdt voor het BNNVARA programma Nachtdieren in een vette batmobiel door de stad en komt al gauw tot de conclusie: de Eindhovenaren hebben een identiteitscrisis. Want is de leus van de stad Rockcity, De Lichtstad of Eindhoven de Gekste? Waarschijnlijk weten ze het zelf niet eens.

Lekker stuiteren

Terwijl de vraag nog na suddert in mijn hoofd is Raven alweer afgeleid. ‘Wow een vuurtoren, o nee het is een moskee.’ ‘Wat een mooie fontein, nou is ie weer rood, o oranje.’ Met de concentratieboog van een op hol geslagen stuiterbal schiet de aandacht Raven van Dorst alle kanten op tijdens de nachtelijke rit om in een nieuw seizoen de Nachtdieren van Eindhoven op te sporen. 

Al na een paar minuten kijken naar de aflevering, geniet ik. Als ADHD’er zonder sociaal filter kan ik de stijl van Raven enorm waarderen. Geen opsmuk en gemaakte maniertjes, maar lekker met een plaat voor je kop alles eruit flappen wat je denkt. Fuck de camera, fuck de mening van anderen, gewoon lekker je lompe zelf zijn. Deden meer mensen dat maar.

Krachtpatsers

In de tweede aflevering van Nachtdieren 2023 komen totaal verschillende inwoners van Eindhoven in beeld. Toch hebben ze allemaal iets gemeen: ze gebruiken ellende als bouwstenen voor iets moois.

Zo hebben we een vrouw die in de voortuin van haar huis een reusachtige kast met levensmiddelen heeft staan. Raven belt aan om te melden dat ze de kast is vergeten dicht te doen, maar komt er al gauw achter dat Marina de kast expres open heeft laten staan om de minima te helpen. Uit eigen ervaring weet de vrouw hoe moeilijk het kan zijn om rond te komen en juist daarom wil ze anderen helpen.

Na een gezellig potje ouwehoeren gaat Raven weer op pad en stuit op een huis met rode verlichting voor het raam. Tijd voor een ‘feessie’. Het blijkt een gekraakt pand te zijn waar feest wordt gevierd en een zanger zingt over het woonbeleid. Er is ook een filmmaker van de partij. Dat het woonbeleid in Nederland shit is, weten we allemaal. In plaats van zielig in een hoekje te gaan staan mekkeren, hebben de zanger en filmmaker de kans aangegrepen om hun stem te laten horen in de hoop druk uit te oefenen op de politiek.

Het roer om

Ik ben nu al onder de indruk van de mentaliteit van de Eindhovenaren, maar ik krijg pas echt het kippenvel op m’n cellulitis als er daarna in deze aflevering van een nieuw seizoen Nachtdieren een jonge vent met een slaapstoornis in beeld komt. Zijn verhaal is heftig. Als 16-jarige is hij naar eigen zeggen ‘gigantisch hard op zijn bek gegaan’ met skaten. Vermoedelijk heeft de klap op zijn kop zijn biologische klok met het slaap-waak ritme verschoven. 

Van een energieke tweedeklasser op het VWO veranderen in iemand die 16 uur per dag slaapt. Flauwvallen van vermoeidheid na 3 uurtjes school. Het zal je maar overkomen als puber. Reden genoeg om in de put te raken en dat is ook precies wat er gebeurde. Gelukkig stuurde pa en ma de jongen naar een coach die hem wist te inspireren. Hij ging daardoor inzien dat het ongeluk niet zijn schuld is, maar dat het wel zijn verantwoordelijkheid is wat hij met z’n leven doet.

De knop ging om en de jonge gozer besloot zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en zijn eigen onderneming te beginnen. Met vallen en opstaan heeft hij een prachtig marketing bureau opgebouwd waar nu 12 mensen werken.

Indrukwekkend

Ik ben er stil van en vergeet zomaar om irritante grappen te maken over het programma Nachtdieren 2023. ‘Er komen vast nog wel leipe mensen in beeld waar je een bijdehante opmerking over kunt maken voor je artikel’, stel ik mezelf gerust. Die hoop vervliegt echter al gauw wanneer er een burlesque danser en een ex-verslaafde geïnterviewd worden door Raven van Dorst. En de daarop volgende dame blijkt zelfs een of andere hocus pocus biotech uitvinder te zijn die allerlei baanbrekende innovaties verzint om de wereld te verbeteren.

Allemaal mensen die hun kracht halen uit ellende en dit omzetten naar iets positiefs. Kortom, ik ben zwaar de pineut, want zelfs als professioneel grapjesmaker kan ik het niet maken om hier de draak mee te steken. Het enige wat mij rest is om een diepe buiging te maken voor de mensen die we in aflevering 2 van Nachtdieren hebben gezien. 

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Nachtdieren te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je deze aflevering van een nieuw seizoen Nachtdieren 2023 met Raven van Dorst in Eindhoven gemist? Kijk seizoen 5 van Nachtdieren dan terug op NPOStart of NLZiet.

Beeld bron: BNNVARA / Witte Geit

Home » Televisie » aflevering 2 seizoen 5 Nachtdieren 2023