Ik Vertrek: Een stinkende Franse schimmelkaas als huis

Jolande van Lith en Barbara de Roo hebben het samen prima voor elkaar. De goedlachse dames zijn een liefdeskoppel én een kunstenaarsduo. We zien in Ik Vertrek dat Jolande en Barbara een heerlijk leven leiden met familie, vrienden en elkaar, maar toch gaat de hang naar een avontuur in Frankrijk kriebelen. Ze besluiten in een Frans gehuchtje, waar de oorspronkelijke inwoners inmiddels allen overleden lijken, een chambre d’ARTE te beginnen. In Ik Vertrek 2022 is dat een prachtig Frans woord voor een B&B voor kunstenaars. 

Ik Vertrek – Jolande en Barbara in Frankrijk 2022

Ze hebben in Mansigne een oude dokterswoning gekocht en willen die in drie maanden omtoveren in een mooie woon- en werkplek. Je voelt hem al van mijlenver aankomen, dat gaat niet lukken. Na de sleuteloverdracht gaan ze opgewekt de woning binnen, maar schrikken van de staat van de woning. Wij kijkers schrikken uiteraard totaal niet, het is inmiddels een bekend concept van Ik Vertrek. 

Ik zal mij eens buigen over een bingokaart voor het programma. Brainstormen is niet nodig, want ik weet er genoeg die we in bijna alle afleveringen van Ik Vertrek 2022 wel af kunnen strepen. Par exemple

  • We spreken de taal niet of nauwelijks 
  • Het budget is te klein 
  • De aannemer houdt zich niet aan de afspraken 
  • We hebben heimwee
  • Er zijn onvoorziene werkzaamheden 

De Franse woning

De woning die de dames voor een kleine anderhalve ton op de kop hebben getikt staat bol van het vocht, de spinnen houden er goed huis en alles is vergane glorie en aan vervanging toe. Ieder weldenkend mens zou met gierende banden terug naar Nederland racen. Ik vertrek terug naar huis, vandaag nog, maar zo niet Barbara en Jolande want die blijven in Frankrijk. Bij de eerste treurige aanblik roept Jolande: ‘Wat een zaligheid hè…’ Het tweetal loopt over van inspiratie om van die oude meuk wat moois te maken.

Enthousiast beginnen Barbara en Jolande aan het afstomen van al het jaren ’70 behang in de oude dokterswoning. Bijna onmiddellijk blijkt het vocht zijn sporen te hebben achtergelaten in de vorm van schimmel. Vieze, zwarte, ongezonde schimmel in de muren. Het is natuurlijk wel het èchte ‘Franse leven’, waar ze zo prat op gaan. Zeg Frankrijk en ik denk aan schimmelkazen. De authentieke woning is een meurende, dampende, natte, stinkende schimmelkaas. Hoe Frans wil je het hebben? 

De zolder

De eerste keer dat Barbara en Jolande de zolder betreden doen ze dat in witte pakken aan en dragen mondkapjes. Een gevalletje iets te veel CSI gekeken en angst dat er wel eens lijken uit de kast kunnen vallen. Die vallen er, weliswaar niet letterlijk, ook uit. Het dak blijkt een gatenkaas. Ach, weer eens wat anders dan schimmelkaas. 

Ze vinden op de zolder achtergebleven spullen van vorige bewoners en raken daar behoorlijk euforisch van. Helemaal opgewekt snuffelen ze door oude foto’s en tekeningen heen, terwijl ik het gevoel heb in een horrorfilm te zijn beland. Ik verwacht ieder moment een geest in de hoek van de zolder waar te kunnen nemen. Je weet wel, zo’n geblurd meisje met vlechtjes in een wit jurkje. Misschien moet ik eens wat minder naar Ghost Adventures kijken.

Geen budget voor renovatie

Zelfs voor een leek als ik is het vrij simpel te constateren dat het dak volledig gerenoveerd moet worden. Daar is echter geen budget voor en in plaats van een nieuw dak gaan de dames dagelijks even kijken hoe het met het dak gaat. Zouden ze denken dat alles wat je aandacht geeft wel gedijt ofzo? Hoe dan ook, de eerste twijfels over het hele project steken de kop op. De dames zetten echter stoer door. Kop op en gaan, want die Franse droom gaan ze verwezenlijken!

Ondanks dat een renovatie van slechts drie maanden een utopie blijkt te zijn, zie je het huis beetje bij beetje opknappen. Vrienden en familie worden gemist, maar Barbara en Jolande blijven hard werken in Ik Vertrek en het resultaat mag er, weliswaar veel later dan gepland, zijn. De oude dokterswoning transformeert in een heerlijk huis waar het goed vertoeven is. 

De eerste gasten voor Barbara en Jolande

We pakken op het einde van Ik Vertrek nog net mee dat Jolande en Barbara hun eerste gasten ontvangen. De gasten zijn erg content met hun tijdelijke onderkomen en krijgen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Ik heb zo’n gevoel dat dit sympathieke koppel het samen wel gaat redden in Frankrijk. Chapeau Barbara en Jolande, ik heb weliswaar mijn bingokaart vol, maar het is jullie toch maar mooi gelukt!

* Dit was een nieuwe aflevering. De volgende aflevering is zaterdag 17 december om 20.30 uur op NPO1. Vanaf 1 januari 2023 kunnen we weer wekelijks kijken naar een gloednieuw seizoen Ik Vertrek. Zet het dus alvast in je agenda!

Klik hier om alle artikelen over de afleveringen van Ik Vertrek te lezen.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️

Heb je deze nieuwe aflevering van Ik Vertrek 2022 met Jolande en Barbara gemist? Kijk dan terug op NLziet of NPOstart.

Beeld bron: AVROTROS

Home » Televisie » 19 november 2022 Ik Vertrek 2022