Down The Road: Ongegeneerd en recht door zee

Down The Road 2023

De Belgische Ardennen worden verruild voor de omgeving van het mooie Dinant en Gordon en de deelnemers van Down The Road hebben er zin in. Bij aankomst vergapen ze zich aan het prachtige kasteel waar ze de nacht door gaan brengen. Niet in het kasteel zelf, maar in huifkarren die staan opgesteld in de kasteeltuin. Het ziet er idyllisch uit, al denkt Troy daar heel anders over.

Terwijl met name de dames verrukt zijn over hun slaapplaats voor die nacht vindt Troy het helemaal niks. ‘Wat een pauperzooi’, roept hij ongegeneerd uit. ‘Vreselijk, zijn ze soms helemaal toet toet!’ Hij ziet er vooral tegenop om in zo’n kleine ruimte ‘ingedikt’ te liggen. 

Bijzonder hieraan is dat Troy ons weet te vertellen dat hij later rijk wil worden. Dan koopt hij een camper, die hij bij pa en moe op het erf wil stallen om daarin te wonen. Lieve Troy, dat mag dan een flinke camper worden wil je, je niet ‘ingedikt’ voelen.  

Fladderende vlinders

Kriz neemt Liza en Kenya mee voor een fotoshoot in de tuin van het kasteel. Strike a pose ladies! Hij is zichtbaar onder de indruk van model Kenya en Liza lijkt een beetje het vijfde wiel aan de wagen te zijn. Er wordt sowieso behoorlijk ongecompliceerd geflirt onder de deelnemers van Down The Road. Alhoewel het er bij Troy en Daphne iets ingewikkelder aan toe gaat. 

Troy heeft namelijk al een vriendin thuis en Daphne is nog niet toe aan nieuwe relatie. Ze spreken zichzelf echter behoorlijk tegen, terwijl ze om elkaar heen konkelen als dartelende hertjes. Ik ben benieuwd wat dit nog voor wending gaat krijgen. 

Un journal

De volgende dag gaan de deelnemers van Down The Road het stadje Dinant in en krijgen daar een opdracht. In twee teams, de jongens tegen de meiden, moeten ze met 50 euro een krant van vandaag kopen én zorgen dat ze als eerste bij Gordon aankomen, die zich heeft verschanst op een 100 meter hooggelegen klif. Liza pretendeert een talenknobbel te hebben en dat is fijn, want er moet tenslotte in het Frans een krant gekocht worden. 

Het team van de jongens besluit een chocolaterie in te gaan om te vragen of ze daar een krant verkopen, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. De verkoopster snapt er geen moer van als Troy in zijn beste Engels, want de dame spreekt volgens hem geen Frans, om een krant vraagt. Hij doet zo zijn best, maar het wil niet vlotten en geen van de jongens ziet in dat een chocolaterie wellicht niet de juiste winkel is om een krant te scoren. 

Gelukkig hebben de meiden Liza en haar talenknobbel mee. Zonder gêne vraagt ze om ‘de krient ven vendieg’. Als de verkoopster haar uiteraard niet begrijpt herhaalt ze de vraag nog een keer iets dwingender: ‘De Krient, de krient van vendieg!’ Ik ga er niet om liegen, ik ga stuk van het lachen. Sterker nog ik kan niet meer stoppen en de tranen rollen over mijn wangen. Als ik enigszins bijgekomen ben vraag ik me verschrikt af of ik hierom wel lachen mag.

Ongegeneerd lachen

Mag je lachen om mensen met het downsyndroom? Ik denk van wel. We kunnen mensen met het syndroom van Down wel heel speciaal benaderen, maar is het niet beter ze te accepteren voor wie ze zijn? Met een lach, die ze zelf ook heel graag laten horen. Als het vrolijk en luchtig is, moeten we dat dan vooral niet zo houden? Is het niet één van hun grootste gaven om mensen te laten lachen? Ik lach de deelnemers van Down The Road niet uit en kan juist nog heel veel van ze leren. Zoals ongegeneerd flirten, recht voor zijn raap roepen dat ik iets een pauperzooi vind én lachen tot de tranen over mijn wangen rollen.

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Down the Road te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media❤️ 

Heb jij aflevering 3 van Down The Road 2023 op SBS6 gemist? Op KIJK is seizoen 2 met de belevenissen van Gordon Heuckeroth en de deelnemers van Down The Road terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / Na Down The Road / seizoen 2 / 2023

Home » Televisie » aflevering 3 seizoen 2 Down The Road 2023