De Verraders: Onderschat nooit de manipulatieve kracht van een verrader

De Verraders

Verrader Stefano is helemaal in zijn nopjes als hij als eerste de ontbijtzaal in loopt. Strategisch gaat hij naast het hoofd van de tafel zitten. Je wil tenslotte ook weer niet teveel opvallen. Bang dat Stefano eenzaam is, zo in zijn uppie in de grote ontbijtzaal van De Verraders, hoeven we niet te zijn. Al gauw is hij druk in gesprek met al zijn denkbeeldige vriendjes. Eindelijk eens een goed gesprek, zal onze maffe professor gedacht hebben.

Eén voor één druppelen de deelnemers binnen. Als er aan Frank Evenblij wordt gevraagd hoe hij heeft geslapen gooit Frank zijn lijfspreuk “Kut met peren” en weer uit. Ja lieve mensen, we zullen dit seizoen de nodige peren en geslachtsdelen naar ons hoofd geslingerd krijgen van Frank E. Zet je helm maar vast op. 

Babette begint vol goede moed de ochtend. “We gaan er vanavond een verrader uit flikkeren” zegt ze vastberaden. Ondertussen is ze er wel heilig van overtuigd dat Ortál geen verrader is. Ook Lange Frank van de radio trapt met open ogen in de mindgames van de verraders. Zodra Stefano ziet dat de radio held de ontbijtzaal binnenkomt, rent hij op langharige Frank af om hem te omhelzen. Even later vertelt Frank voor de camera “Stefano is 100% mijn vertrouweling, als een soort puppy springt hij om mijn hals.” Blijkbaar is Frank vergeten dat puppies heel scherpe tandjes kunnen hebben.

Weer een dooie

Als iedereen aan het ontbijt zit te smikkelen wordt duidelijk dat Esmee in de nacht is vermoord. Erg veel rouw lijkt daar niet om te zijn bij de groep. Hoewel Esmee zelf heel boos is dat ze is vermoord, denk ik eerlijk gezegd dat de verraders haar een enorme gunst hebben verleend. Laten we er geen doekjes om winden, ze was haar imago en carrière behoorlijk om zeep aan het helpen door de wijze waarop ze zichzelf tentoonstelde in De Verraders. Dan is vermoord worden door een simpel briefje heel wat minder schadelijk toch?

Voor vandaag heeft Tijl weer een uitdagende missie bedacht. Twee teams, een team van 6 avontuurlijke deelnemers en een team van 5 meer ‘academische’ deelnemers. De Franken, Stefano, Irene en Sylvia gaan voor de titel academici. De rest valt daardoor automatisch in de categorie avontuurlijk.

Roddelen

Vlak voor onze vrienden op missie kunnen gaan, moet er natuurlijk eerst nog even stevig geroddeld worden. Een dag niet geroddeld, is een dag niet geleefd. Syl strikt Jamie. Tenminste dat denkt ze, want eigenlijk slaat ze best een flater door onze drummende verrader in vertrouwen te nemen. Gaat dat wel goed komen met Sylvia in het academici team straks? Het model is in volle overtuiging dat Dionne een verrader is. Jamie komt niet meer bij van het lachen als hij de kijker voor de camera vertelt “Ik heb Sylvia in the pocket. Ze vertrouwt me niet voor 100% maar voor 110%.”

Irene

Ireen is een beetje pissig. Alweer? Ja alweer! Blijkbaar begon haar fitty met Babette te vervelen en heeft ze nu haar pijlen gericht op Sylvia. Ik ben daar wel blij om, Sylvia lijkt me een betere match voor een bitchfight met Irene, dan die lieve Babette. 

Tijd voor Irene om haar beklag te doen bij Steven en Ortál, over het feit dat ze niet mee mocht doen met het onderonsje van Jamie en Sylvia. Wat blijkt…Steven mocht ook al niet meespelen met Jamie en Sylvia. Dat schept direct een band! Voor we het weten maakt Steven een ommezwaai van jewelste en verdenkt zijn bestie Sylvia. 

“Kijk zie je ze daar? Ik denk dat wij met z’n drieën nu als verraders worden gezien” zegt Irene wijzend naar Sylvia en Jamie. Goed zo Ireen, gooi d’r nog maar een schepje bovenop. Volgens mij is die meid heel goed in schaken. Ze denkt 10 stappen vooruit en zet de andere deelnemers in als pionnetjes.

Teamleider

Ineens roept Sylvia, tot ieders grote verbazing, Steven bij zich. Ireen wil ook mee, maar mag weer al niet. “Nou dan niet” zegt ze gepikeerd. Zodra Sylvia alleen is met Steven zet ze alles op alles om hem te overtuigen van haar theorie. “Dionne, Toine, Irene en Ortál horen bij elkaar!” Steven hoort het enigszins wantrouwend aan. “Irene is de teamleider, kijk naar haar hoofd!” zegt Sylvia fel.

Irene gaat op haar beurt even een praatje maken met Jamie om hem te vertellen dat ze hem 100% vertrouwd. Jamie reageert uitdagend door te zeggen “Misschien ben ik wel een verrader, dat weet je niet.” Irene schudt haar hoofd “Neeeee, neeeee.” Ze verdenkt Ortál en Stefano. Als damage control probeert Jamie haar ervan te overtuigen, dat het qua gevaar beter is als ze het echt tegen niemand vertelt dat ze Ortál en Stefano verdenkt. Als Jamie alleen is met de camera, lucht hij zijn hart bij de kijker “Irene fucking Moors, jij bent slim! Holy shit mijn hartslag!”

Zilverstaven

Dan is nu toch echt de tijd aangebroken om op zilverstaven missie te gaan. Door al het gekonkel zouden de deelnemers bijna vergeten dat er ook nog een zilverschat te verdienen valt. Ik weet niet hoe jullie de missie vonden, maar ik heb zitten gieren van de lach. Tranen over mijn wangen toen ik het avontuurlijke team met hun vliegenierspetten op de Zundapps zag rijden. Het tafereel zag eruit als een kruising tussen de serie ‘Allo Allo’ en een slapstick film.

Even een korte samenvatting in vogelvlucht. Stefano, Irene, Sylvia en de Frankensteins staan samen met Tijl bij een enorme rodelbaan. Voor de baan zien we drie kistjes met hangsloten. Het is de bedoeling dat drie deelnemers met een noodgang de rodelbaan af sjezen en ondertussen een rekensom oplossen. De getallen zijn onderweg langs de rodelbaan te vinden. De uitkomst van de som is de cijfercombinatie van de sloten op de kistjes. Krijg je het kistje open, dan levert dat per kistje één zilverstaaf op. Als bonus krijgt degene die als snelste een kistje weet te openen toegang tot de wapenkamer.

Snorfiets

Ondertussen staan de overige deelnemers bij een rode oud Engelse telefooncel te wachten op instructies. Vliegenierspet op, potloodventerjas aan en de Solex snorfietsen paraat. Voordat het team dat bij Tijl staat kan beginnen, moeten er eerst drie getallen gevonden worden als begin van de som. De getallen moeten het Solex team vinden aan de hand van een aanwijzing die ze via de telefoon krijgen. Aha dus daar is die telefooncel door. Het kwartje begint te vallen.

Tot zover het saaie gedeelte van de missie, nu wordt het pas echt leuk. De BN’ers klimmen op hun tweewielige voertuig en gaan in duo’s op pad. Als kippen zonder koppen tuffen ze door het Limburgse landschap. Babette jodelt van genot en Dionne stressed een beetje, want haar rem werkt niet goed. In drie verschillende dorpen galmt het van BN’ers, die al vroemend op een snorfiets heel hard namen schreeuwen en vervolgens bij een café of een bakker binnen rennen op zoek naar een getal.

Leuk detail is dat het Limburgse landschap heuvels heeft. De heuvel af is niet zo moeilijk, kwestie van zwaartekracht, maar heuvel op is een heel ander verhaal. Toine en Babette krijgen het niet voor elkaar en zijn genoodzaakt met de snorfiets aan de hand de heuvel op te klimmen. 

Kistje

Dankzij het snorduo Steven en Ortal krijgt Stefano het eerste getal voor de rodelbaan. Onze genie lost al rodelend de som op en weet met succes het cijferslot van het kistje te openen. De buit is 1 zilverstaaf en een bezoekje aan de wapenkamer voor Stefano, Steven en Ortál. Steven pakt het schild en is zo blij als een klein kind met een lollie. 

Irene en Frank E. hebben ook een ritje op de rodelbaan achter de rug, maar slaagden er niet in om de som op te lossen waardoor er 2 zilverstaven verloren zijn gegaan. Erg jammer van het zilver, maar hun angstige koppen tijdens het rodelen leverde wel leuke beelden op.

Stoken

Na de missie keert iedereen terug naar het kasteel om nog even lekker een potje te stoken voordat ze naar de ‘ronde tafel ceremonie’ gaan. Ortál wordt ineens door bijna iedereen verdacht! Daarom gooit Stefano er een Oscarwaardig partijtje aan drama acteerkunsten uit. Tussendoor vliegen onze krengetjes Sylvia en Irene elkaar bijna in de haren. Ja het is weer ouderwets gezellig! Tegen de tijd dat de dames en heren naar de raadszalen moeten is iedereen zwaar overprikkeld en in de war. Precies wat onze Verraders voor ogen hadden. Nu maar hopen dat het genoeg is om Ortál te redden.

Ronde tafel

Sylvia opent de aanval op Irene en is er zo van overtuigd dat Irene een verrader is, dat ze ons beloofd al haar make-up op te eten als blijkt dat Irene een getrouwe is. Ireen kopt vervolgens de bal weer door naar Ortál. Ergens tussen alle discussies door grijpt Dionne haar kans en smijt Lange Frank op de pijnbank. Babette gaat mee in de theorie van Dionne.

Korte Frank, oftewel Frank Evenblij, weet het allemaal even niet meer. Met een grote zucht zegt hij tegen de groep “Ik moet wel zeggen het is een leuk programma de verraders, maar ik heb af en toe een beetje het gevoel dat ik in loenatik zit. Ik heb ook het idee dat als ik hier nog veel langer zit, ik ook schizofreen uit het kasteel vertrek.” 

Met zes stemmen is het spel voor onze Telekids koningin uitgespeeld. Geen fitties met Sylvia en Babette. Het is tijd om te gaan. Dat Irene geen verrader is wisten wij kijkers natuurlijk al, maar voor de deelnemers is het toch een shock dat ze wederom de verkeerde naar huis hebben gestuurd. Het is alweer een gigantische overwinning voor de verraders, maar de vraag is hoe lang ze hier nog mee weg komen…

Beeld bron: Still Tv RTL4

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 5 seizoen 2 De Verraders