De Grote Kleine Treinencompetitie: De trein rijdt een keer op tijd

De Grote Kleine Treinencompetitie

Je weet zeker dat je geen twintig meer bent, als je op zaterdagavond hapklaar zit voor De Grote Kleine Treinencompetitie. Ik stap weer een nieuwe wereld in en herinner me de modeltreintjes vooral van gepensioneerde gepassioneerde bejaarden op zolder. Bij het bewonderen van de bouwwerken vraag ik mij altijd af of ik dit nu ontzettend knap of een klein tikkeltje sneu vind. Grote mensen die treintjes bouwen… Ook hier blijk ik dus hopeloos niet met mijn tijd mee te gaan, want stationnetjes bouwen is hot hot hot! 

Treinleven

Laten we eerlijk zijn. Iedereen heeft iets met treinen toch? Herinneringen aan wekelijkse ritjes naar mijn eerste liefde in Rotterdam komen voorbij. Daar stond hij, op het station te zwaaien met een bloemetje in de linkerhand en een sjekkie in de rechter. Hoe romantisch wil je het krijgen? Ook de Interrail reis door Europa met mijn beste vriendin zo’n honderd jaar geleden passeert mijn herinnering. Niks geen bruine bonen op een primus, maar champagne in Parijs. Dat we na een week door onze centen heen waren mocht de pret niet drukken. Lang leve de studiebeurs. Bij iedere maandelijkse terugbetaling aderlating denk ik weer terug aan die heerlijke tijd. Ja , ik moet het toch écht toegeven. Ik krijg steeds meer zin in De grote kleine treinen competitie.  

Heel Holland bouwt

Wanneer André van Duin met zijn kekke jasje en zalvende stem ten tonele verschijnt slaat mijn hart een slag over. Zitten we dan toch in Heel Holland Bakt in plaats van De Grote Kleine Treinencompetitie? André is van de partij, de sfeer ademt oubollig, en ook jurylid Joyce van Diepen zou niet misstaan in de bakwedstrijd. Mijn teleurstelling om het feit dat er niets geglazuurd gaat worden is van korte duur. De landschappen die gecreëerd worden zijn namelijk minstens zo heerlijk om naar te kijken. We gaan naar Canada, Duitsland, Zwitserland en zelfs mijn geliefde Amsterdam centraal. Zie ik nu zelfs een 16-jarig wietrokertje op het stationnetje liggen? Of is dat wishful thinking?

Dwarsligger

De enige dame in het gezelschap houdt zich bezig met het maken van bergen. Het ‘rijdende’ gedeelte laat ze liever aan de mannen over. Wanneer de teams eindelijk denken een beetje lekker op stoom te zijn, wordt de dwarsligger weer in het spel geschoven. Ga jij maar even lekker een doos lucifers en een rol pleepapier in je kunstwerk verwerken. Ik dacht altijd dat wc-papier bedoeld was om de restjes van je zojuist, met veel toewijding uitgeperste dwarsligger af te vegen, maar ik zat er kennelijk al die tijd helemaal naast.  Het kapsel van teamcaptain Henk van team beige is ook een heuse dwarsligger. Het lijkt alsof Henk zijn vingers in het stopcontact heeft gehad en vervolgens met een cirkelzaag de bovenkant eraf gezaagd heeft. Keurig netjes, minutieus, maar plat. Zo plat als een dubbeltje. 

Blij verrast

Het is vast geen verrassing dat ik op z’n zachts gezegd wat sceptisch stond tegenover De Grote Kleine Treinencompetitie. Maar zoals wel vaker de laatste verrast Omroep Max met dit programma. In een uur tijd ben ik talloze levenslessen rijker. Zo weet ik nu dat je altijd eerst de rails stevig moet neerleggen, anders is de rit des levens gedoemd te ontsporen. Aha daar is het bij mij dus mis gegaan. Ondanks dat dit artikel voor mij een éénmalige opdracht was en mijn collega Jorit de verslaglegging van De Grote Kleine Treinencompetitie volgende week weer overneemt, overweeg ik serieus om volgende week gewoon weer te gaan kijken. Want stiekem is dit toch wel heel erg genieten. Een nieuwe guilty pleasure is geboren. 

Klik hier om naar alle artikelen over De Grote Kleine Treinencompetitie te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Beeld bron: André van Duin | © Sander Mulkens/ MAX

Heb jij aflevering 1 van De Grote Kleine Treinencompetitie seizoen 2 gemist? Kijk dan terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 2 De Grote Kleine Treinencompetitie 2022