De bom barst tussen Carla en de Ware Jacob!

De Ware Jacob

Krijgen we in deze derde aflevering van De Ware Jacob dan eindelijk De Ware Jacob te zien? Volgens Carla wel, voor mij is het slechts een nieuw puzzelstukje van de ‘Grote Boze Legpuzzel’.

We krijgen namelijk een nieuwe kant van Jacob te zien, eentje die indruist tegen de vrolijke, onhandige, diervriendelijke Jacob van de voorgaande twee afleveringen. Zo zien we nu dat hij in staat is op tactische wijze de zwakke plekken van zijn geliefden te raken, zelfs als een zieke, oude hond daartoe als middel dient.

Voor mij is het alsof de karretjes van de Python ineens tot stilstand zijn gekomen op het hoogste punt van de achtbaan, net voor de vrije val. Genoeg tijd om naar voren te staren, de diepte in, en het een en ander te overdenken. Waarom is Jacob er zo op gebrand zijn ware aard te tonen, nota bene op teevee? Wie is De Ware Jacob, of bestaat deze niet? Zou hij zelf het antwoord hebben? Heb jij het antwoord, lieve lezer?

B&B-gasten verhongeren, partner van de ware Jacob in tranen

De aflevering begint onstuimig – dat is inmiddels een cliché, gaap –, waarbij de ruzie tussen Jacob en Carla over het hondenincident hoog oploopt. Naast de vergevorderde artrose en de drievoudige tumor in zijn buik, loopt hondje Bric nu ook PTSS op. Het is het enige wezen in de B&B waar ik een klein beetje medelijden mee heb. Jacob is klaar met Carla en besluit haar als de spookvader van Ruinerwold af te serveren: geen eten, de nacht doorbrengen op de kamer. De laatste stuiptrekkingen van PTSS-hond Bric doen mij sidderen.

Als dierenvriend en romanticus Jacob zijn klusje heeft geklaard, stapt hij kordaat af op zijn zojuist gearriveerde B&B-gasten: ‘Sorry voor de moeilijkheden.’ De gasten zijn hun retraite in rustoord De Ware Jacob begonnen met een wanhopige aanval door een stervende hond, een verhitte discussie van een gekrenkt stel en een gedwongen hongerstaking.

Dat laatste merkt Jacob wonderbaarlijk genoeg op,vermoedelijk omdat hij zelf gewoon honger heeft. Hij gebiedt zijn haremleider Mariana om de tafel gereed te maken voor het diner. Met gulzige oogjes deelt Jacob de tafel in: aan zijn linkerhand hoogblonde B&B-gast 1, aan zijn rechterhand ‘zakelijk’ assistente Jenny (die ook hoogblond is, trouwens),linksachter hoogblonde B&B-gast 2, rechtsachter oppervrouw Mariana en hijzelf aan kop. Uiteraard.

Onder leiding van Mariana keert de harem zich tegen de vorst

Het diner valt compleet in duigen. Waar Jacob zijn vrouwen eerder enigszins in het gareel leek te hebben, zetten diezelfde vrouwen zich nu keihard tegen hem af. Moeiteloos legt Mariana aan tafel de zich al decennia voortslepende midlifecrisis van Jacob bloot. De andere vrouwen giechelen geniepig met Mariana mee. Het is een pijnlijk aangezicht.

Als Jacob zijn ‘beste fles rode wijn’ gaat halen, denk ik even dat die bedoeld is om de zachtjes huilende Carla met haar zielige hondje Bric te troosten. Niets blijkt minder waar, want het is de zoveelste verleidingspoging van onze vorst. Ditmaal wendt hij zich tot zijn hoogblonde B&B-gast numero 2: ‘En jij, heb jij een goede relatie?’

Bodyblades en bodyballs

Alsof de B&B-dames al niet genoeg te verduren hebben gehad, worden ze de volgende ochtend uit bed getrild door Donna Summer met I Feel Love, het nummer dat Jacob onbeschaamd uit zijn overdreven speakerinstallatie laat knallen. Ineens snap ik waarom de buurvrouw in de vorige aflevering zo satanistisch overkwam. I Feel Love is naar eigen zeggen Jacobs lievelingsnummer. Ik snap dat wel, want Donna Summer verwoordt exact de hartenkreet waar hij zo diep naar verlangt.

Terwijl hij zijn gevangenen nog niet eens water en brood heeft aangeboden, start Jacob de dag met een sportlesje voor zijn hoogblonde aanwinsten. Op het tennisveld krijgen de dames ieder een bodyblade in de hand geduwd, die ze stevig van links naar rechts moeten bewegen. ‘Sportinstructeur’ Jacob kijkt toe, niet hoe de bodyblades van links naar rechts bewegen, maar hoe de vier bodyballs dat doen.

Lieve lezer, zet je schrap

Ik heb nog genoeg te beschrijven, maar zoals wel vaker moet ik nu in de versnelling, anders ben jij, lieve lezer die al zoveel heeft moeten verdragen, vannacht nog niet klaar met lezen. Zet je schrap, nog even.

We zien Jacob zijn hulplijn in donkere tijden inschakelen, zijn 84-jarige moeder Lammy. Haar advies om met zijn gevangen partner om te gaan: ‘Duidelijk en kordaat zijn.’ Jacob: ‘Oké, mama.’ We zien Jacob surfen naar een nieuw huis van ‘boven de 3,5 miljoen’. Die saillante prijsklasse expliciet benoemen, maar tegelijkertijd benadrukken dat het nieuwe huis bedoeld is ‘hoofdzakelijk en alléén maar om te verhuizen’. Ja, m’n reet. We zien Jacob een miljoenenvilla bezichtigen, onder leiding van, hoe kan het ook anders, een vrouwelijke makelaar. Het enige wat Jacob tijdens de bezichtiging opvalt, is een grijs katje op een stoel. Vooruit, dat siert hem dan weer.

Epische eindscène

Ik moet er nu echt een einde aan breien. Ja, natúúrlijk probeerde Jacob de vrouwelijke makelaar te versieren. Natúúrlijk vroeg hij of ze getrouwd was en zei hij met geile oogjes dat ze heet was. Maar dat kon je vast zelf al raden. Het enige dat ik je nog verschuldigd ben te vertellen, is dat Carla uiteindelijk voorwaardelijk vrijgelaten is en dat haar hond het naar omstandigheden kreupel maakt.

In de epische eindscène van deze episode komt Carla gesterkt door gevangenschap voor de dag en eist ze Jacob om een antwoord: ‘Maak je het nú uit, JA of NEE? Jacob laat zijn hoofd zakken, de handen in zijn wanhopige haarsprietjes. Volgens Carla liegt hij alles bij elkaar en doet dan vervolgens alsof Carla degene is die liegt. ‘Jacob, ik wéét hoe jij in elkaar zit’, zegt Carla triomfantelijk. ‘En daar ben je bang voor.’

Beeld bron: Still Tv Videoland

Klik hier om naar alle artikelen over het programma De Ware Jacob te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 3 De Ware Jacob