Chateau Bijstand: Groot feest tijdens de laatste aflevering met familie Meiland

Een memorabel moment is aangebroken. *Tromgeroffel* De laatste aflevering van Chateau Bijstand is een feit. Ik hoop niet dat de familie Meiland op applaus rekent, want dat applaus geef ik toch echt liever aan hen die chronisch in de bijstand leven. 

Familie Meiland in Chateau Bijstand

Aan hen die hun kinderen zogenaamd ziek van school houden op hun verjaardag omdat ze geen traktatie kunnen betalen. Of zij die wakker liggen omdat hun kind niet naar een partijtje kan, omdat er geen geld is voor een cadeautje. Aan hen die chronisch met pijn in de mond lopen, omdat ze geen geld hebben voor de tandarts en ga zo maar door… Bij deze een heel groot digitaal applaus van mij. Voor wat het waard is. 

Corona

Bij het krieken van de dag zie ik een jonge vrouw de huiskamer binnen strompelen als ware het dat ze net is overreden door een vuilniswagen.  Zei ik jonge vrouw? Ik bedoel natuurlijk een kleuter die denkt dat ze zich morgen kan beroepen op een bijna dood-ervaring. 

Ik weet niet hoe het met jou zit en ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik wist werkelijk niet dat Corona je 20 jaar terug wierp in leeftijd?! Arme Maxime wat vreselijk dat je ook gelijk niet meer kunt praten als een volwassene. Echt nooit geweten dat één van de symptomen was joh… 

mensrelatie_300x250_v1

Dat er mensen zijn die écht heel ziek worden van Corona, of er zelfs aan kunnen overlijden, zal ik zeker niet ontkennen. Maar in het geval van Maxime lijkt het meer op een storm in een glas water. 

Nog een frappant detail in het hele Corona gebeuren is dat Erica en Martien de eerste dag de kamer waar Maxime verblijft gewoon binnen denderen en de volgende dag wordt haar natje en droogje voor de slaapkamerdeur achtergelaten. Schiet mij maar lek, ik ben ogenschijnlijk geen Corona expert.

Euroknaller

Martien en Erica, die negatief testte op Corona, gaan de prosecco voor het eindfeest ophalen bij Montana. De rit naar Noordwijk is volledig in het kader van wie het beste kan katten op de ander. Ze doen nauwelijks onder voor elkaar moet ik bekennen. 

Op de terugweg halen ze bij de gele grote M een euroknaller die geen euroknaller blijk te zijn maar een 1.35 euroknaller. Wat een deceptie. Martien is er zo beroerd van dat hij de medewerker toe schreeuwt “BONNETJE!!!” 

Als blikken konden doden, had het arme schaap ter plekke tussen de hamburgers en shakes neer gedonderd. Maar ja, Maxime, het zielige kleine zieke meisje, moet natuurlijk wel iets fatsoenlijks eten om aan te sterken.  

Leuk

Mischa, de koper van de blauwe Volvo dient zich aan en heeft behalve de afgesproken 750 euro ook twee flesjes Chardonnay meegenomen. De slijmbal. Op de vraag waarom hij de auto graag wil overnemen antwoord hij kort maar krachtig “Leuk”. 

We begrijpen allemaal onmiddellijk dat hij bedoelt dat hij het leuk vindt om met zijn tronie op tv te komen, bij de Meilandjes op bezoek en ook nog eens samen met ze op de foto mag. Nou Mischa als jij dat allemaal zo ‘leuk’ vindt, wie ben ik dan om daar iets van te vinden. Het is je gegund hoor jongen! 

Eindfeest

Er moet versierd worden in het buurthuis voor het eindfeest en aangezien Erica te schrieperig was om een pompje voor 0,59 eurocent aan te schaffen, is Martien geenszins van plan om te helpen de ballonnen op te blazen. “Zonde van zijn air.” 

Er worden plankjes worst en kaas gesneden en getest of de videoverbinding met Maxime werkt. Alles is klaar om de gasten te ontvangen. Snel naar huis voor een bammetje en een schoon outfitje en dan in de disco-bus om de buurtbewoners op te halen. 

Als alle buurtjes plaats hebben genomen in de bus kan de pre-party losbarsten. Iedereen zingt en zwaait erop los bij het André Hazes jr.nummer ‘Leef alsof het je laatste dag is’.  Afschuwelijke muziekkeuze, gezien de erbarmelijke gezondheidstoestand van Maxime. 

Vette hap

Het feestje gaat lekker en iedereen lijkt het naar z’n zin te hebben. Er wordt gespeecht, gedronken, gegeten en mee gelald met de Abba tribute band. Er worden foto’s gemaakt met de Meilandjes en tot slot zingt Martien een stukje “We’ll meet again, don’t know how, don’t know when…”. Houden zo zou ik haast zeggen. 

De enerverende dag wordt in Chateau Bijstand wordt afgesloten met een lekkere vette hap, waarbij Erica Martien maant tot stilte om er optimaal van te kunnen genieten. Vroeg naar bed want dan is het snel de volgende dag. Ze kunnen niet wachten om naar huis te gaan!

Rituals

De laatste uurtjes staan in het teken van bezinning. Maxime vond het vooral heel gezellig om lekker kneuterig met pappa en mamma weer onder één dak te vertoeven. Like the good old times. Ze is zich er, gelukkig, wel van bewust dat dit avontuur voor hen eindigt waar het voor de echte minima pas begint. 

Martien gaat na vier weken armoede de diepte in door te vertellen dat je eigenlijk geen flessen Rituals nodig hebt, een stuk zeep volstaan ook. Met deze prachtige eindconclusie, lieve lezer sla ik mijn laptop dicht. Niets meer toe te voegen aan deze mooie woorden.

Beeld bron: Still Tv SBS6

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Chateau Bijstand te gaan.

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Chateau Meiland te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 8 Chateau Bijstand