Weet Elise Limburg om de tuin te leiden in Blablabla met Schaap?

Elise Schaap is zo’n beetje de ‘imitatiekoningin’ van de Nederlandse televisie en in het nieuwe RTL4 programma Blablabla met Schaap probeert zij zich met behulp van Bekende Nederlanders iedere aflevering een ander dialect aan te leren, weet ze de lokale inwoners in Venlo, Limburg om de tuin te leiden met haar dialect of valt ze al snel door de mand? 

Blablabla op z’n Limburgs met Elise Schaap

De band Rowwen Hèze zingt al jaren: ‘’t is een kwestie van geduld. Rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult.’ Nou heren, ik weet niet hoeveel geduld jullie precies hebben, maar dat gaat never nooit niet gebeuren om de simpele reden dat het gewoon niet te doen is. In het dialect Limburgs zitten nog eens een hele rits subdialecten. De kans is groot dat als je een keer drie straten verderop besluit een broodje te halen, dat dezelfde brok deeg ineens heel anders wordt genoemd. 

Ik keek uit naar het nieuwe RTL4 programma Blablabla met Schaap met in de hoofdrol Elise Schaap omdat ik het in alle opzichten een heerlijk wijf vind. Haar rol van Ruxandra in De Familie Kruys was de enige reden dat ik alle afleveringen heb gezien van de niet zo bijster goede serie. Sterker nog, ik was echt gedesillusioneerd als Elise in een bepaalde aflevering nauwelijks aan bod kwam. 

Ironisch genoeg speelt Ruxandra nog altijd een rol in mijn leven. De grote liefde van mijn zoon is van Hongaarse afkomst en heeft qua uitspraak als zij Nederlands spreekt veel overlap met het personage Ruxandra en heel geregeld noem ik haar dan ook zo. Mijn schoondochter weet inmiddels waar ik het over heb en kan er gelukkig zelf de humor van inzien. Nu heeft ze natuurlijk ook niet heel veel keus met zo’n schoonmoeder als mij. 

Lex Uiting leert Elise Schaap de fijne kneepjes van het Limburgse dialect

In het RTL4 programma Blablabla met Schaap kletsen Chantal Janzen en Huub Stapel hun collega Elise op voorhand bij over de Limburgse taal. Eerlijk gezegd zie ik daar de toegevoegde waarde niet van in. Het voelt een beetje als ‘hop we proppen er nog even snel een paar bekende bekken in, dan poremt het voor zo’n zomerprogramma nog een beetje’. Uiteindelijk is het presentator Lex Uiting die Elise bij de hand neemt in Limburg om haar de fijne kneepjes van het dialect bij te brengen in Blablabla met Schaap. 

Gepokt en gemazeld gaat Elise undercover bij een banketbakker in Venlo aan de slag. Compleet vermomd mengt Schaap zich onder haar nieuwe collega’s om blablabla gesprekjes met de klanten aan te gaan om te zien of ze hen met het dialect kan overtuigen dat ze uit Venlo komt. Het gaat haar in eerste instantie goed af, al zijn er hier en daar wat klanten die vermoeden dat ze uit iets zuidelijker Limburg komt. Dat reken ik gewoon goed hoor, rot op, vlaai is vlaai en Limburg is Limburg. 

Het ge’ blablabla blaat van Gerda

Dan stapt er zo’n Gerda de winkel binnen. Je kent die types wel.
Een aantal kenmerken voor een Gerda zijn: 

  • middelbare leeftijd 
  • broodbakmachine 
  • kortpittig kapsel 
  • uitgesproken mening over alles en iedereen
  • een verongelijkte blik 
  • al jaren trouw lid van de ANWB  
  • wil de manager spreken als ze onheus bejegend denkt te worden 
  • draagt sloffen met harde zool voor het geval ze iets uit de schuur moet pakken 
  • heeft haar bed altijd opgemaakt 

Deze Gerda, die waarschijnlijk gewoon Pauline heet, roept ineens naar Elise in Blablabla met Schaap uit: ‘Jij lijkt op iemand, een Nederlandse actrice van de Familie Kruys of zoiets!’  Ja hoor, het zal weer niet zo’n boomer zijn. Houd toch gewoon je muil vrouw. De ‘nep Limburgse verkoopster’ van crémesnitjes (dat zijn gewoon tompoucen in de rest van het land), lijkt toch in geen velden of wegen op Ruxandra!

Als Elise de Gerda verbolgen aankijkt en met een Venloos accent zegt: Elise Schaap? Oh nee hoor, die is zo over het paard getild’, dan weet ik weer waarom ik zo van deze vrouw hou. De boomer sputtert nog even tegen, maar Elise is onvermurwbaar en deelt de genadeklap uit door te zeggen: ‘Nee, dat met die typetjes, ik vind dat helemaal niet leuk!’ Nou Elise, niet alleen Gerda, maar ook ik vind jouw typetjes wel heel leuk en ik ben dan ook benieuwd hoe je het er na Venlo in Volendam vanaf gaat brengen in het RTL4 programma Blablabla met Schaap.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Blablabla met Schaap op tv kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 1 van Blablabla met Schaap elke donderdag en vrijdag om 21.45 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingsdienst Videoland zijn de afleveringen, waaronder aflevering 1 in Venlo, Limburg terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv RTL4 / Blablabla met Schaap / 2023

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 1 Blablabla met Schaap 2023