Singles workshop in de Apenheul: Een dag om nooit meer te vergeten!

Singles workshop in de Apenheul

Wat hebben we onszelf op de hals gehaald? Voor een artikel over een singles workshop in de Apenheul, zijn we onderweg naar de Apenheul. Sandy en ik (eindredacteur en hoofdredacteur van Tv-Vrouw) zitten enigszins gespannen in de auto. Wat voor mensen komen er eigenlijk op zo’n workshop af? Wat als we straks omringd worden door allerlei vreemde wanhopige figuren? Voor je het weet is ons hetzelfde lot beschoren als een guppy in een aquarium vol piranha’s.

Bij de ingang wordt ons door een medewerker van de Apenheul op het hart gedrukt de handtassen in een speciale ‘aapvrije tas’ te stoppen, omdat anders de apen er met onze spullen vandoor gaan. Klinkt heel geruststellend. Mokkend stoppen we onze fancy handtassen in een afstotelijk groene ‘apen-schooltas’ en sluiten de tas af met een karabijnhaak. 

Angstige momenten in de jungle

Tijd om naar de singles workshop te gaan even verderop in het park. Sandy blijkt een complete prutser te zijn in het lezen van de plattegrond en binnen vijf minuten zijn we al hopeloos verdwaald. We vragen de weg aan een apenmeisje, aka medewerkster Apenheul. Ze wijst op de kaart aan welke kant we op moeten en sluit haar instructies af met: “Jullie moeten voorbij de Bonobo’s lopen en daarna links.”

Zodra ‘aapmeisje’ uit het zicht is, sis ik tegen Sandy: “Bonobo’s? Dat zijn toch die oversekste apen die de hele dag aan het ‘je-weet-wellen’ zijn?” Mijn collega trekt wit weg. Met samengeknepen billen en lood in onze schoenen sluipen we voorzichtig langs de ‘seksapen’. 

Opgelucht dat we ‘onbezwangerd’ de Bonobo’s zijn gepasseerd, wandelen we het pleintje op waar de workshop wordt gegeven. Nu eerst maar eens een kopje thee om moed in te drinken voor de singles workshop. Nog voordat mijn theezakje het water raakt, komen gedragsbioloog Patrick van Veen en Mens en Relatie matchmaker Radboud Visser ons begroeten. De mannen hebben duidelijk ervaring met nerveuze deelnemers en stellen ons gelijk op ons gemak.

‘The lady in Red’

Net op het moment dat ik een slok thee neem, komt er een rood gevaarte op me af stormen en neemt me zowat in de wurggreep om een knuffel te geven. Handig om te weten, ‘The lady in Red’ is psychologe Liselotte Visser en is een bekende. Liselotte, Radboud en Patrick schrijven namelijk ook voor Tv-Vrouw. Hoe klein kan de wereld zijn.

Liselotte is, in tegenstelling van wat je op televisie bij Married at First Sight ziet, een energieke en bruisende vrouw. Zo’n type wat heel de kamer oplicht als ze binnenkomt. Moeiteloos spreekt ze volle zalen toe in haar seminars, terwijl er honderden mensen aan haar lippen hangen. Maar zodra er een camera op haar wordt gericht, transformeert ze in ‘Bambi die in de loop van het geweer van de jager kijkt’.

Brood breken

Als alle deelnemers aanwezig zijn, gaan we aan de lunch beginnen. Volgens Patrick is samen eten een manier om een band op te bouwen. Zo doen de apen dat ook. Om te voorkomen dat de auteur van de Bijbel er met de eer van deze theorie vandoor gaat, heeft Patrick gezorgd voor speciale ‘apenbroodjes’, oftewel broodjes in de vorm van een aap. Ah ja, ik ben allang blij dat hij niet over de broodjes heen heeft gepiest om zijn territorium te verdedigen.

Na een hap en een slok vertrekken we met zijn allen naar ‘de tent’. De tent blijkt het basiskamp van Patrick en Liselotte, waar de deelnemers een introductie krijgen. Radboud is de rol toebedeeld van lieftallige assistent. En het moet gezegd worden, dat doet hij heel goed. Leontine eat your heart out.

Introductie in de tent

Patrick vertelt wat ons vandaag te wachten staat; introductie, leren van de apen, speeddaten, Gorilla’s voeren en last but not least de borrel. Het borrelen wat wij mensen kennen, blijkt ongeveer hetzelfde te zijn als het vlooien bij apen. Ik kijk de tent rond naar alle deelnemers en vind het een uitstekend idee om het vlooien te vervangen door alcohol drinken.

Liselotte neemt de introductie over en legt ons het een en ander over daten uit. “We zijn met zijn allen net een stel verwende kinderen die niet weten welk soort speelgoed ze als eerste moeten kiezen”, zegt ze lachend. Tja daar heeft ze natuurlijk wel een punt. Met al die datingapps valt er behoorlijk wat te swipen in het vrijgezellen aanbod.

Monkey see, monkey do

Het moment is aangebroken om aapjes te kijken. Met Patrick als expeditieleider voorop, gaan we het park in. We leren een hoop over apen. Bijvoorbeeld dat hoe harder een mannetjes aap stinkt, hoe aantrekkelijker hij is voor vrouwen. En dat vrouwen tijdens hun eisprong eerder op ‘foute mannen’ vallen. Ik neem me gelijk voor om tijdens mijn eisprong voortaan thuis te blijven óf oordopjes in mijn neus te proppen om te voorkomen prooi te worden van ‘dé foute man’. Iets waar mijn, inmiddels bejaarde, ouders vast ook heel blij mee zullen zijn.

Patrick vertelt dat bij de Bonobo’s de vrouwen de baas zijn. Sandy en ik schieten in de lach. Hebben we ons daar zo druk om gemaakt! Die samengeknepen billen tijdens het passeren van de ‘seksapen’, was dus nergens voor nodig. 

Voorbereiding op de speeddates

Na een heerlijk rondje aapjes kijken, is het tijd voor het gevreesde speeddaten. Gelukkig waren we er inmiddels al achter gekomen dat de aanwezige singles alles behalve droeftoeters zijn en er na ‘Tour de Aap’ meer dan genoeg gespreksstof is. Eerst krijgen we nog wat instructies van Liselotte en doen een oefening in het ‘spelen met energie’. Ook vertrouwt ze ons haar befaamde ‘Tell Sell commercial methode’ toe, waarbij je jezelf moed inpraat voor een date. De demonstratie die ze geeft is hilarisch, waardoor de zenuwen voor de speeddates als sneeuw voor de zon verdwijnen bij de deelnemers.

Radboud loopt met een stapel mysterieuze doosjes door de groep. Van een afstandje lijken het pakjes sigaretten te zijn, maar als hij de doosjes uitdeelt blijken het ‘date praat’ kaarten te zijn. Schaam je overigens niet als je daar nog nooit van gehoord hebt. Het heeft bij mij ook ruim 43 jaar geduurd voordat ik erachter kwam wat het was.

‘Date praat’ kaarten

De ‘date praat’ kaarten hebben een systeem waar relatiebemiddelingsbureau Mens en Relatie écht goed over nagedacht heeft. Het bestaat uit drie categorieën kaarten. Onderwerpen voor de eerste date, onderwerpen voor de tweede date en onderwerpen voor de derde date. Liselotte legt uit dat mensen vaak te snel de diepte in gaan bij de eerste date en het juist daarom fout gaat. Sandy en ik kijken elkaar vol verbazing aan om deze openbaring. Waarom we daar niet eerder aan gedacht? Ik denk terug aan mijn meest rampzalige dates en kan niet anders dan tot de conclusie komen dat ik het daten totaal verkeerd heb aangepakt.

Het speeddaten gaat beginnen en door de gezellige informele sfeer voelt het totaal niet ongemakkelijk. Met behulp van de ‘date praat’ kaarten kletsen alle deelnemers al gauw de oren van elkaars kop. Ongemerkt komt Cupido tevoorschijn en schiet hier en daar een pijl af. Radboud, Patrick en Liselotte staan erbij te kijken als trotse papa’s en mama’s die hun kroost voor het eerst zonder zijwieltjes zien fietsen.

Het voederen der mensen en dieren

De tijd vliegt voorbij en we gaan naar de Gorilla voedering kijken. Ontzettend leuk om te zien hoe zoiets gaat. Een klein baby aapje steelt de show door op de rug van zijn moeder naar de voederplek te komen. De theorie die we eerder op de dag van Patrick hebben gehad, wordt ineens heel concreet als we zien hoe de apen met elkaar omgaan. Alle puzzelstukjes van vandaag vallen op zijn plaats.

Zien eten doet eten, dus wij gaan aan de olijven, kaasstengels en niet te vergeten borrel. De sfeer is top, overal om ons heen zien we blije gezichten van deelnemers. Als iedereen moe, maar voldaan huiswaarts gaat, is er maar één conclusie mogelijk; de singles workshop in de Apenheul was ‘heul’ erg leuk en een dag om nooit meer te vergeten!

Beeld bron: Roos Visser en Jorit Henning

Home » Lifestyle » Singlesworkshop Apenheul Met Married at First Sight Sight experts