De Vrouw met de Baard: Indische Bami om te versieren

Carl maakte mij twee maanden het hof. Ik kan het iedereen aanraden. Ik kreeg cadeautjes door de brievenbus, werd uitgenodigd voor ‘ommetjes’ en kreeg passievolle playlists toegestuurd. Niet dat ik nu zo hard to get speelde, ik was gewoon te druk met werk en met witte wijntjes de zomer vieren op het terras.  Wat ik leerde uit de periode van sms verkeer, waarin ik regelmatig ontmoetingen uitstelde, is dat deze man met teleurstellingen kan omgaan en alles met een grapje oplost. Kijk dat is nou waardevolle informatie. 

Ik ging overstag toen ik grieperig op de bank zat en Carl binnenliep. Hij keek naar mij, trok de keukenkastjes open en toverde deze bami tevoorschijn. Een bami zo comfort met drie keer niets, dat ik met m’n bamikom op de bank niets anders kon doen dan me gewonnen geven.  En nu zijn we een restaurant en twee kookboeken verder en nog altijd gelukkig, want elkaar het hof maken doen we allebei nog steeds.

Tips

Doordat het gerecht zo weinig ingrediënten heeft, proef je alles supergoed. Belangrijk is dan wel dat de ingrediënten goed zijn. De bami of noedels (is om het even) en de ketjap uit de Toko. Een goede ketjap manis, zoete ketjap, wordt gezoet met palmsuiker. De minst slechte suikersoort die er is en maakt ketjap wat stroperig. Op de foto gebruik ik Taiwanese noedels omdat ze zo’n mooi kartelrandje hebben en dik zijn zonder melig te zijn. Ik gebruik altijd sambal brandal of badjak, bijna nooit oelek. 

De trassi, Indonesische gefermenteerde vispasta,  doet je keuken ruiken als een toko. Wees niet bang, de geur gaat weg en het geeft de bami de kik, de umami, de swag die je hart verwarmd. Je hebt maar een heel klein stukje van de trassi nodig. Verpak wat over is in folie en een plastic zak, zodat de geur niet in je keukenkastje kan ontsnappen. De rode ui zorgt voor een goed knispertje. Je kan de bami afmaken met een gebakken ei,  broccoli en een zuurtje. Maar ook zonder garnering voel je de liefde door de maag gaan.

Ingredienten:                  

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g dunne mie
  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 1 eetlepel sambal brandal
  • 1 mespunt trassi (garnalenpasta)
  • 1 scheut ketjap manis
  • peper (optioneel)
  • zout (optioneel) 

Snijwerk en voorbereiden

Pel en snijd de rode ui fijn. Kneus het teentje knoflook en snijd dit in kleine stukjes. Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen.

Bereiding

Verhit een scheut olie in een koekenpan of wadjan en fruit hierin knoflook, sambal, rode ui en trassi even aan. Voeg de bami toe, meng goed en bak alles onder voortdurend roeren tot ook de bami weer goed heet is. Meng er tot slot een scheut ketjap door. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Nieuwsgierig naar meer? Volg ons dan op instagram: devrouwmetdebaard of kom naar ons restaurant De Vrouw met de Baard in Amsterdam.

Eetbare groetjes van Mas.

Bami

Beeld bron: recept en foto van Mas: © Carl Lemette – De Vrouw met de Baard


Je vrienden ook mee laten genieten van dit heerlijke recept? Deel het recept dan gerust op social media. De deelknop staat bovenaan de pagina.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!