The Great British Bake Off: Jürgen mag handen in hosentasche houden

The Great British Bake Off 2022

De spanning stijgt en de temperatuur in de tent loopt op, want we zijn aangekomen bij de halve finale van The Great British Bake Off 2022. Deze week is het Patisserie Week. Tegen het einde van de aflevering weten we wie van de bakkers de drie finalisten zijn en dat kan best wel eens heel spannend worden.

Prue had een bevredigende middag

Voor de eerste opdracht van The Great British Bake Off moeten de bakkers acht identieke gelaagde gebakjes in patisseriestijl maken. Minstens drie lagen waarbij alle smaken geoorloofd zijn. Het moeten technisch onberispelijke, high-end gebakjes zijn. Ik ben daar gek op. Van die gebakjes die bijna te mooi zijn op te eten, niet dat het mij er echt van weerhoudt, want in het kader van duurzaamheid gooi je ze natuurlijk niet de kliko in. Maar bijna, met de nadruk op bijna, durf je het vorkje er niet in te steken. 

Er was nauwelijks iets aan te merken op de resultaten van de vier bakkers. Prue durfde zelfs te beweren dat ze nog nooit zo’n bevredigende middag had gehad in de tent. Een opmerking waardoor ik er toch iets zekerder van ben dat Paul haar nog nooit, gewenst of ongewenst, betast heeft achter de jurytafel. En dat is vandaag de dag een hele opluchting. Paul schudde maar liefst Chigs, Crystelle én Giuseppe de hand. Je weet wel, die felbegeerde Paul Hollywood handshake. Arme Jürgen kon zijn hand in zijn hosentasche houden.

Sehr schön Jürgen

Voor de technische uitdaging van The Great British Bake Off werden de bakkers gevraagd om een Sablé Bretonse taart te bakken. De juryleden willen een dikke, platte Sablé Bretonse deegbodem gegarneerd met frambozenjam, pistache crème mousseline, verse bessen en versierd met vergulde meringue en chocoladekrullen. De bakkers hadden twee uur en vijfenveertig minuten de tijd.  Ze moesten een uitgekleed recept volgen en de baksels werden vervolgens in een blinde beoordeling gerangschikt van slechtste naar beste. Alleen Jürgen was bekend met dit dessert en wist dus wat er verwacht werd.

Chigs had echt moeite met deze uitdaging en eindigde op de laatste plaats. Hij kon het mondstuk voor zijn spuitzak niet vinden. Dit maakte zijn meringue erg rommelig, waar de juryleden uiteraard commentaar op gaven. Zijn koekjesbodem was niet gaar en licht drassig door zijn vreselijke mousseline. Het zag er erg rommelig uit. Crystelle en Giuseppe hadden ook geen feilloos eindresultaat en dus blijft Jürgen over als winnaar van deze opdracht. We vergeven je het geknoei in de eerste opdracht Jürgen. Je taart zag er werkelijk sehr schön aus. 

Vijf uur lang in de keuken spelen

Voor de showstopper van The Great British Bake Off werden de bakkers gevraagd om een thema banquet dessert te maken in hun langste opdracht tot nu toe. Ze hadden maar liefst vijf uur de tijd om een eetbaar middelpunt te maken met twaalf individuele entremets. Vijf uur je aandacht houden bij het bakken. Ik had op de helft denk ik alles al op één hoop gegooid en zat met een wijntje om de hoek van de tent in het zonnetje. Entremets zijn trouwens kleine desserts bestaande uit veel laagjes die er prachtig uit moeten zien, vooral aan de binnenkant.

Deze opdracht was een hel om naar te kijken, althans voor mij dan. Hoewel er geen grote rampen plaatsvonden kreeg ik door de vele kleine ‘bijna-ongelukken’ de zenuwen. Er waren bakkers die taarten en entremets net niet lieten vallen, Giuseppe die bijna de bovenkant van zijn middelpunt sloeg en Chigs die een stuk van zijn koekjesboom afsloeg. 

De heren gaan voor Italië en Japan

Giuseppe maakte een prachtige tentoonstelling geïnspireerd op de stad Pisa. Zijn middelpunt was een voorstelling van de scheve toren gemaakt van gepofte rijst en marshmallow. Omringd door groen geglazuurde entremets. The Great British Bake Off juryleden hielden van zijn eigenzinnige weergave van de scheve toren, maar waren niet lyrisch over de smaken.

Jürgen maakte een tentoonstelling geïnspireerd op een Japanse Torii-tempelpoort in water. Zijn peperkoeken poort middenstuk was omringd door entremet boten. Het was even spannend toen hij zich een half uur voor tijd besefte een essentieel stuk koek te missen, maar hij kreeg het voor elkaar om dit net op tijd te herstellen. De jury vond de bootjes ietwat simpel maar waren weg van zijn smaakcombinaties. 

Alsjeblieft niet weer

Crystelle werd opnieuw geïnspireerd door familie met als middelpunt een bruiloftsthema voor haar zus. Ze maakte een gepofte rijst- en fondantkaars met als middelpunt een boog van meringuebloemen. De juryleden vonden haar creatie prachtig en hielden van het kleurrijke tropische thema.  Bij het proeven van haar entremets zei Paul haar dat ze onberispelijk waren. Prue vondt de smaken en texturen geweldig en Crystelle huilde dan ook van opluchting bij deze feedback.

Ook Chigs werd geïnspireerd door zijn familie toen hij de appelboom van zijn grootouders creëerde. Hij maakte zijn boom van kaneelkoek en zijn omringende entremets hadden de vorm van kleine appels. De juryleden waren onder de indruk van zijn boom, maar vonden de kleur van zijn appels verkeerd waardoor ze meer op pruimen leken. De smaak was echter perfect. 

Als het niet goed voelt, dan is het ook niet goed

Tot zover het behapbare gedeelte van deze aflevering. De rest heeft mij achtergelaten in een staat van ongeloof en shock. Natuurlijk verdienden alle vier de bakkers het om naar de finale te gaan. Heus wel, maar in plaats van naar huis gestuurd te worden, wat ik vorige week nog met de grootste stelligheid had durven beweren, werd Crystelle sterbakker deze week. Ze presteerde deze week buitengewoon goed, maar laat dat de jury alle voorgaande weken in één klap vergeten wat Jürgen steeds presteerde? Blijkbaar wel want onze Duitse vriend Jürgen moest de tent verlaten. Het zal allemaal echt wel uit te leggen zijn, maar het voelt niet goed. En mijn oma zei vroeger altijd: ‘Als het niet goed voelt, dan is het ook niet goed.’ En geloof me, je had niet tegen mijn oma in willen gaan.

Volgende week nemen de drie overgebleven bakkers het tegen elkaar op in de finale. Super spannend! Hebben jullie voorkeur voor een winnaar?  Ik wel, ik ben team Giuseppe. Was ik vanaf de eerste aflevering eigenlijk al, maar ik wilde me enigszins professioneel opstellen en nog geen voorkeur uitspreken. Maar nu mag iedereen het weten. Buona Fortuna Giuseppe!

Beeld bron: © Love Productions

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je The Great British Bake Off 2022 gemist, kijk dan de aflevering terug via NLziet.

Home » Televisie » aflevering 9 seizoen 12 The Great British Bake Off