The Great British Bake Off: Een finale in Alice in Wonderland stijl

The Great British Bake Off 2022

Na tien lange weken met hartkloppingen, vreselijke sketches, kameraadschap, ergernis, drama, mislukkingen, euforie én prachtige creaties zijn we eindelijk aanbeland bij The Great British Bake Off finale!

Gelijke monniken, gelijke kappen

Qua prestaties doen de overgebleven bakkers niets voor elkaar onder. Alle drie hebben ze twee keer de status sterbakker en twee legendarische ‘Paul Hollywood handshakes’ te pakken weten te krijgen. Met gelijke stand betreden de bakkers de tent. Ieder op hun eigen manier, hebben ze de finale weten te bereiken. Giuseppe was al vanaf het begin geweldig en vrij consistent. Crystelle wist te ‘pieken’ op het juiste moment en Chigs, de meest onervaren thuisbakker, schitterde met zijn gecompliceerde baksels. Zelf vindt hij het nog wat lastig te geloven dat hij in de finale staat en hij voelt zich een beetje de underdog.

De eerste finale opdracht is worteltaart. Een mooie opdracht om de bakkers te laten pronken met hun vaardigheden. Chigs houdt niet van worteltaart, maar dat lijkt hem niet minder enthousiast te maken. Er hangt een pittige energie in de tent en iedereen rent als kippen zonder kop rond. Giuseppe blijft trouw aan zijn vorm en gaat voor Italiaanse smaken. Hij voegt vijgen en walnoten toe aan zijn worteltaart.Crystelle gaat voor een aantal heerlijk klinkende kruiden en pistache.

De tent uit en tranen

In tegenstelling tot andere afleveringen stappen we de tent even uit om eens na te gaan wat deelname aan The Great British Bake Off met de bakkers doet en waar hun drive ligt. Familie wenst hen succes middels een videogesprek. Chigs vertelt hoe zijn vader, die jong stierf, hem een ​​’pluk de dag’ houding meegaf en Crystelle geeft aan hoe de steun van haar familie haar ertoe aan heeft gezet om zich aan te melden. 

Het meest ontroerend is het gesprek van Giuseppe, die met zijn ouders in Italië spreekt. Zoals hij eerder zei, was zijn vader een chef-kok. Veel van wat hij weet over bakken leerde hij van hem. Zijn vader is de laatste tijd ziek, maar hij verzamelt al zijn energie om Giuseppe te zeggen: ‘Je hebt me echt overtroffen.’ Giuseppe is in tranen en het zal jullie niet verbazen dat ook ik mee zit te snotteren. 

Helse technische opdracht

De taarten zelf zijn een verrassend allegaartje en geen van de drie finalisten stijgt erbovenuit. Het is een wankele start, wat toch een beetje vreemd is, gezien de vaardigheden van de bakkers in de tent. De taarten smaken prima, maar er zijn enkele twijfelachtige texturen en het één en ander is gewoon erg slordig afgewerkt.

De technische opdracht is gewoonweg wreed te noemen. Ze moeten ‘Belgian buns’ maken en dat is zo’n beetje alle instructie die de bakkers krijgen. Nu wonen wij hier dichterbij België dan The Great British Bake Off deelnemers aan de andere kant van het water, maar ik had er ook nog nooit van gehoord. Het blijkt een Belgisch zoet broodje met rozijnen te zijn. Meestal overgoten met fondant en soms gevuld met lemoncurd. Dat klinkt best goed en ik zou zeker niet overslaan als ik er eentje aangeboden krijg. Er wordt openlijk vals gespeeld door af te kijken bij elkaar. Wat ik best begrijp eigenlijk, het is bijna niet te doen zonder fatsoenlijk instructie.

Chigs snijdt zijn buns op de verkeerde manier, wat helaas een fout is die je niet ongedaan kunt maken. Hij eindigt dan ook met te kleine broodjes. Giuseppe maakt een nog ergere fout door de zijne te lang te laten bakken. Wat betekent dat Crystelle voor de eerste keer ooit een technische opdracht wint. Het was een rare eerste dag voor de bakkers; de druk lijkt hen parten te spelen. Misschien zijn ze gewoon uitgeput? Hoe dan ook, ze zullen alles op alles moeten zetten om dit geen vlakke, anticlimax finale te laten worden.

Picknicken met Alice in Wonderland

Als we de showstopper opdracht starten, op een typisch natte en koude Engelse zomerdag, heeft Crystelle een klein voordeel, maar dat zegt natuurlijk nog helemaal niets. Er wordt van de bakkers gevraagd om een ​​volledige ‘Mad Hatter’s Tea Party’ te maken. Je weet wel van Alice In Wonderland. Ik vind het echt een heel tof idee. Er zijn veel verschillende vaardigheden nodig en er wordt van ze verwacht om zoete en hartige elementen maken. Hartig hebben we dit seizoen niet veel gezien en dat is eigenlijk best jammer.

Chigs maakt een kattentaart, speelkaartkoekjes met aardbeien- en peperjam, een zakhorlogetaart met kip en champignons én brioche-paddenstoelen. Pittige keuze, maar Chigs is geweldig in multitasking en dat kunnen lang niet alle mannen zeggen. Giuseppe houdt het iets bescheidener met een gigantische paddenstoelbrioche gevuld met chocolade en hazelnoot, ‘Drink me’ panna cotta’s met mango en vanille énsoesjesbroodjes met mascarpone, asperges en erwtenvulling. Ondertussen gooit Crystelle het kruidenrek volledig in de strijd met kikkererwten curry gevulde taarten en chai-cakes met daarop roomkaas en een grote focaccia-klok.

Een kleine ramp

De eerste ramp vindt plaats wanneer de oven van Guiseppe niet opwarmt. Een potentiële ramp als elke minuut lijkt te tellen. Niemand neemt ook maar een seconde pauze en je ziet ze door de dag heen steeds meer aftakelen. Er is een mooi moment waarop Chigs toegeeft dat hij een techniek gebruikt die Jürgen hem heeft geleerd Dit geeft wel aan dat er sprake was van oprechte kameraadschap in de tent. Er wordt een vreemde keuze gemaakt. Iedereen kneedt met de hand, in plaats van met de veel snellere machines. Ik schiet in de stress. Jongens hier hebben jullie toch helemaal geen tijd voor! 

Het oordeel van de jury

Giuseppe komt een beetje bij van zijn ‘ovendrama’ en lijkt ontspannen, als een volgezogen mug, wanneer hij de spatel van Noel kust en vervolgens besluit gemberkoekjes aan zijn picknick toe te voegen. Hij is als eerste aan de beurt om aan de jury zijn creatie te presenteren en ze vinden deze ‘eenvoudig, maar effectief’. The Great British Bake Off  juryleden zijn dol op zijn gigantische paddenstoel van chocolade-hazelnootbrood en de muffins met vijgentoppen. Ze zijn iets minder dol op de rups van Guiseppe, maar wel helemaal weg van zijn panna cotta’s. Het gigantische oppervlak van de creatie van Chigs verbaast de jury maar de kiptaarten, brioche-paddenstoelen en cakekoekjes zijn allemaal fantastisch. 

Esthetisch gezien pakt Crystals de roem met haar baksels.. De zonnebloemcakeje zijn prachtig en heerlijk en de hete ‘waterkorsthoedjes’ bevatten een heerlijke curry. Haar focaccia echter is niet gerezen en niet gaar. Crystelle is er kapot van, maar lijkt zich te berusten in haar lot.

And the winner is…

Dan is het tijd voor de bekendmaking van de winnaar van The Great Britisch Bake Off. De juryleden en de hele crew verzamelen zich voor dit spannende moment. Er kan uiteraard maar één winnaar zijn. Het is Giuseppe! 

Hoewel ik het persoonlijk geen heel spectaculaire finale vond, is de overwinning welverdiend voor de geweldige bakker die zelden een misstap maakte. Echt een van de meest consistente deelnemers. Giuseppe is even bescheiden als altijd en zegt: ‘Ik heb er geen woorden voor. Ik ben een keer sprakeloos.’ 

Het is een mooi moment dat hij aan zijn vader toeschrijft: ‘Het enige wat ik kan bedenken is de reactie van mijn mama en papa en het feit dat alles wat ik heb gedaan om dit te verdienen voortkomt uit zijn afkomst. Ik denk dat dit het beste bedankje is dat ik mijn vader kon sturen. Hij gaat door een zeer moeilijke tijd qua gezondheid en ik denk dat dit een boost zal zijn.’ Ik trek nog een tissue uit de doos. 

Het is een mooie afsluiting van een geweldig seizoen, waarin positiviteit hoogtij vierde en hard werken werd beloond. Bedankt, Prue, Paul, Noel en Matt. Ik vond het een feestje en ben stiekem natuurlijk heel blij dat mijn favoriet gewonnen heeft. Congratulazioni Giuseppe!

Beeld bron: © Love Productions

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je de finale aflevering van The Great British Bake Off 2022 gemist? kijk dan terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 10 seizoen 12 finale The Great British Bake Off