We’re back in de tent bij The Great British Bake Off

The Great British Bake Off

Lieve koeksnoepers, taartstouwers en broodverslaafden. We’re back! Na een plotselinge zomerstop van The Great British Bake Off kunnen we weer genieten van het ‘bak-tent-drama-festijn’. De BBQ blijft vandaag onaangeroerd, want ik zit met mijn keukenschortje en deegroller in de hand klaar voor ‘deegweek.’

Ordinaire toespelingen en bakdebacles

Hoe graag ik mijn favorieten ook zie slagen, een felbegeerde handdruk van Paul Hollywood zie krijgen of een beleefd applausje zie krijgen van hun concurrenten… Je kunt niet ontkennen hoe overweldigend rampspoed kan zijn, wanneer het de tent treft. En hoe lekker dat is om te aanschouwen.

Laten we eerlijk zijn, de voorgaande afleveringen hebben de bakkers zich door de tent geploeterd van oven, naar vriezer en naar werkblad, zonder al te grote blunders. Het waren vooral Jürgen en Giuseppe die toch, enigszins voorspelbaar, streden om de eerste plaats. Hoe vermakelijk het ook was om getuige te zijn van de Duitse Jürgen en de Italiaanse Giuseppe, die ons hier en daar omverbliezen met hun bakcreaties, deze aflevering heeft dat, waar we allemaal stiekem een beetje op hebben zitten wachten. De Pastry Week vol ordinaire toespelingen en bakdebacles hebben mij in ieder geval op het puntje van mijn stoel laten zitten.

Drama in de tent bij The Great British Bake Off 

Drie extreem moeilijke opdrachten: versierde chouxnuts maken, een ‘onmogelijke’ baklava met zelfgemaakt filodeeg en als toetje terrinetaarten voor de showstopper. Van de showstopper moet de jury vooraf geweten hebben dat dit een zooitje zou worden. Ze hebben de opdracht waarschijnlijk gierend van de lach, besloten op te nemen in het programma. Ik zie voor me dat de jury aan de overlegtafel zit en Prue zegt: ‘Maar Paul die showstopper wordt toch een zooitje?’ Waarop Paul natuurlijk slechts één wenkbrauw optrok en de legendarische woorden sprak: ‘So what?!’

Het fijnste is absoluut om The Great British Bake Off in een staat van rust en ontspanning te bekijken. Je voelt je helemaal zen worden terwijl de bakkers perfecte cakes en heerlijke koekjes maken voor de jury en presentatoren Noel Fielding en Matt Lucas. Een beetje drama echter is toch de kers op de taart wat mij betreft. En ik werd op mijn wenken bedient deze aflevering. Het drama sloeg ons deze week om de oren. De deelnemers werden geconfronteerd met chouxnuts die explodeerden met room. En een waanzinnige uitdaging om filodeeg helemaal opnieuw te maken en taarten die voor hun ogen instortten. Eerlijk? Ik heb ervan gesmuld, om maar even in het jargon te blijven.

Keurig uiterlijk vertoon

Lizzie deed het verrassend goed met de chouxnuts opdracht, een soort gefrituurde donuts van soezendeeg. Ze begon al mekkerend dat ze een hekel had aan soezendeeg én dat ze een hekel had aan het gebruik van de frituurpan. Ik vraag me onderhand weleens af waar ze wel echt enthousiast over zou worden. De chouxnuts waren echter delicaat en heerlijk volgens The Great British Bake Off jury. Prue merkte zelfs op dat Lizzie in tegenspraak was met haar overtuiging, dat je om goede baksels te maken moet houden van wat je aan het bakken bent. Oftewel, zeur eens even niet zo joh. Paniek voor niks!

Het is tevens ook een aflevering waarbij de altijd zo keurige Prue uit de bocht vloog. Nu is het smetteloos uiterlijk vertoon van Prue natuurlijk geen garantie voor keurig zijn. Sterker nog, onder dat nette laagje vernis zitten vaak de grootste donderstralen. Prue Leigh liet ons allemaal verschieten, door een insinuatie te maken die bijna te absurd was in een bakprogramma. Paul bleef sprakeloos achter en Matt deed een poging zijn lachen te onderdrukken. Na hier en daar af en toe een klein British dubbelzinnigheidje, gooit Prue er gewoon een opmerking uit over squirten. Wat een aparte jury! Voor wie niet weet wat het is, Google het alsjeblieft want ik kan het, als tevens keurige columnist, hier echt niet beschrijven.

Wanneer Paul vervolgens verder in het programma ook nog eens uit zijn mond laat ontsnappen dat hij enorm houdt van ‘Giuseppe’s vlees’, ga je je bijna afvragen wat er achter de schermen van die tent allemaal afspeelt. Nou laat ook maar. Ik ben een behoorlijke beelddenker en wil dit beeld van Paul en Guiseppe niet voor me zien.

Gloeiend heet bakblik

Bij de showstopper van The Great British Bake Off, een terrine taart, gaat veel mis. Heel veel mis. Zelfs Rampzalig mis. Amanda spant de kroon. Haar gehele creatie dondert uit elkaar en stort in. Desondanks resulteerde Amanda’s taart ramp weliswaar in een aangrijpend tafereeltje. Het was hartverwarmend om te zien hoe Chigs haar te hulp sprong. Hij riskeerde zijn vingers op het gloeiend hete bakblik, terwijl hij uit alle macht probeerde om haar te helpen haar showstopper te herstellen. Mooi om te zien. Positiviteit en kameraadschap tijdens totale chaos. Ook George worstelde met zijn showstopper en kon slechts een ingestort exemplaar aan de jury tentoonstellen. 

Deze week zaten dus zowel George als Amanda in de problemen en beiden waren ervan overtuigd dat zij aan het einde van de aflevering moesten vertrekken. Het was echter Amanda die deze week de tent uit moest. Hoewel ik het jammer vind om haar te zien gaan, heeft ze de afgelopen afleveringen veel ups en downs gehad. Ik was persoonlijk ook niet zo kapot van haar bakkunsten. De sterbakker-race ging deze week tussen Giuseppe en Crystelle. Het was een grote verrassing voor Crystelle dat ze sterbakker werd. Na haar prestaties van deze week schoot ze ineens naar de top. Dat is voor ons als kijkers ook fijn, want we hadden absoluut een concurrent nodig voor Jürgen en Giuseppe die onverslaanbaar leken.

See you next week!

Beeld bron: © Love Productions

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 6 seizoen 12 The Great British Bake Off