The Great British Bake Off: Glutenvrije bakkunsten

The Great British Bake Off 2022

We zijn alweer aangekomen in de kwartfinale! De vijf overgebleven bakkers pakken de ‘Free-From Week’ aan. Free from staat in deze voor glutenvrije, zuivelvrije en veganistische baksels. Nu ben ik een beetje allergisch voor free from. Ik wil alles in mijn dagelijkse voedsel. Ik wil gluten, ik wil zuivel, ik wil koolhydraten, ik wil dierlijk, ik wil plantaardig, ik wil vet én ik wil suiker. Moreel heb ik blijkbaar ook te weinig om iets van dit alles te skippen. Betekent allergisch voor free from eigenlijk niet gewoon dat het er juist allemaal wél in moet zitten, omdat ik anders een allergische reactie krijg?

Voor de eerste opdracht werden de bakkers gevraagd om een partij van acht identieke zuivelvrije ijssandwiches te maken. Elk soort koekje en elke smaak ijs was geoorloofd. Het was vooral een uitdaging, omdat zuivelvrije alternatieven waarschijnlijk de smaak en textuur van het ijs zouden veranderen. Verrassend genoeg deed iedereen het redelijk goed. In plaats van zuivel werd er onder andere havermelk, sojamelk en kokosmelk gebruikt. Geen keuzes waar ik bewust voor zou kiezen, maar het zag er verdomd lekker uit. Als  ik de al eerder genoemde free from allergie niet had gehad, dan had ik het best even willen proeven.

 Paul Hollywood vermoord door chilipeper

Voor de technische uitdaging werden de bakkers gevraagd om acht identieke veganistische worstenbroodjes te bakken. Ze moesten een veganistisch bladerdeeg maken met een champignon- en walnootvulling. Daarbij een kleverige gekarameliseerde rode uienchutney. Crystelle bakte er niet zoveel van.  Ze had haar worstenbroodjes helemaal rondgeknepen, zodat ze op een pasteitje leken. De smaak van haar worstenbroodje was goed, maar enigsinds droog. 

Bijna moesten we afscheid nemen van Paul Hollywood. Vermoord door de absurde hoeveelheid chilipeper die Crystelle in haar chutney had gedaan. Hij verslikte zich en beleef er haast in. Hij nodigde haar vervolgens uit om het zelf te proeven. Crystelle zei dat ze oké was met die hoeveelheid chilipeper om vervolgens toch bijna zelf de rotmoord te stikken.  

De ‘zwaartekrachtbroodjes’ van Jürgen

De worstenbroodjes van Jürgen waren rommelig. Een klein drama leek zich te voltrekken, toen hij ze wilde draaien in de oven. Ze vielen van zijn blad, hoppa, op de grond.  Het meest verbaasd was ik dat hij wegkwam met ze oprapen, terug in de oven te leggen en ze vervolgens gewoon aan de juryleden te serveren! Normaliter hadden die dingen natuurlijk gewoon de afvalbak in gemoeten. In ieder geval in zo’n programma. Dit staat natuurlijk volledig los van mijn eigen keuken, waar in de loop der jaren al genoeg gewoon weer terug op het bord ging vanaf de keukenvloer. Maar dat is ook een ander programma: ‘The Great Sandy Bake Off’

Opgedragen aan oma

Voor de showstopper opdracht moest een glutenvrije feesttaart gebakken worden. In vier uur tijd moesten ze een prachtig versierde taart maken met minstens twee lagen.  Ze konden alternatieve glutenvrije meelsoorten gebruiken, maar moesten ervoor zorgen dat de textuur van de cake niet werd beïnvloed. Crystelle maakte een taart opgedragen aan haar oma. Ik word daar onderhand wel een beetje moe van. Waarom moet alles wat zij bakt steeds opgedragen worden aan iemand. De halve familie is al voorbij gekomen en het quasi-sentimele aspect ontneemt mij inmiddels wel een beetje m’n eetlust. Dit keer was oma de ‘gelukkige’. Heel verhaal over de verloving van haar zus en de jurk die oma uitzocht voor de bruiloft blablabla. De taart viel wel goed bij de jury trouwens. 

De plakkerige creatie van Giuseppe

De taart van Lizzie, was een representatie van haar brein en dan met name haar dyslexie in combinatie met haar hersenspinsels. Leuk gedaan en volgens de jury nog lekker ook. En laat dat nou precies niet geheel onbelangrijk zijn in een bakprogramma. Giuseppe vloog vandaag een beetje uit de bocht. ‘Cosa sta succedendo Giuseppe?’ De taart zag er niet heel denderend uit en het deeg was plakkerig. Jürgen ging compleet los op zijn creatie. Hij maakte het zichzelf allesbehalve makkelijk, met een taart die geschikt was voor tachtig personen. De taart zag eruit om op te vreten en dat is in het geval van een taart best een prettige bijkomstigheid. 

Silly Lizzie has left the tent

Chigs maakte een red velvet cake met o.a. vanilleroomkaas en chocolade. De jury was lovend over zijn taart en hij werd daarmee dan ook de sterbakker van deze aflevering. Lizzie werd uitgeschakeld deze week en that sucks! Het is logisch, daar niet van want ze schoot vergeleken bij de andere bakkers te kort, maar ik hield van Lizzie. Silly Lizzie, je was een genot om naar te kijken met je maffe hersenspinsels, je eigenzinnigheid en je heerlijke humor.

De halve finale bakkers zijn bekend. Geen heel grote verrassing, want ze zijn alle vier erg sterk. Ik hoop dat Giuseppe zich weer herpakt en dat de strijd nog niet gestreden is. Wie denk jij dat er in de finale komen te staan? Let me know!

Beeld bron: © Love Productions

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 8 seizoen 12 The Great British Bake Off