Tom Waes ondergaat metamorfose in Reizen Waes Vlaanderen

Tom Waes sluit de serie Reizen Waes Vlaanderen af in Brussel, waar op ontdekkingsreis gaat in de wijken Molenbeek en Matonge / Klein Zaïre. Hij bezoekt in aflevering 6 onder andere de koninklijke salon op het Centraal Station en laat zijn haren door een Congolese kapper invlechten. 

Reizen Waes Vlaanderen op bezoek in de wijk Molenbeek in Brussel

De grote stad Brussel, waar Tom het programma Reizen Waes Vlaanderen afsluit telt ruim 1,2 miljoen inwoners die verdeeld zijn over verschillende wijken waaronder het beruchte Molenbeek. Dit is de wijk in Brussel die het meest negatief te boek staat. Dit heeft met name te maken met het feit dat de terroristen van de aanslagen in Brussel in 2016 in de wijk Molenbeek woonachtig waren. Het had toeval kunnen zijn, zij het niet dat er nog veel meer dingen gebeuren in Molenbeek die het daglicht niet kunnen verdragen.

Tom loopt tijdens de opnames van Reizen Waes Vlaanderen in de beruchte wijk Molenbeek drie mannen tegen het lijf die zich absoluut niet kunnen vinden in het slechte imago van hun habitat. Ik besef tijdens het kijken naar de laatste aflevering van Reizen Waes Vlaanderen dat ik daar moeite mee heb. Je woont in een gribuswijk, maar hebt geen idee waarom passanten er liever met een grote boog omheen lopen. Luister even, jullie komen toch niet onder een steen vandaan? De media zuigt alle ellende die er plaats vindt toch niet uit hun duim? Lekker makkelijk om je kop in het zand te steken en te roeptoeteren dat er helemaal niks aan de hand is in die verrotte woonomgeving. Je hoeft je niet verantwoordelijk te voelen voor alle misstanden, maar ze negeren is ook wat laf. 

Tom Waes laat zijn haar invlechten bij een Afrikaanse kapsalon in Klein Zaïre

Een andere wijk in Brussel met de naam Matonge wordt soms ook wel Klein Zaïre genoemd en en Tom Waes is voor zijn programma Reizen Waes Vlaanderen uitgenodigd door Aline om een kijkje te komen nemen in haar kapsalon. In eerste instantie klinkt een kappersbezoek in het ‘Afrikaanse hart van Brussel’ als een gezellig uitje. Er is muziek in de kapsalon, de kappers zingen met elkaar en doen tijdens de behandelingen lekker een drankje met de klanten. ‘Dat wil ik ook!’, roep ik verheugd. 

Nonsens natuurlijk, want wie reist er in hemelsnaam vanuit de Nederlandse randstad helemaal naar Brussel voor een kappersbezoekje? De tweede en tevens belangrijkste reden voor mij om de kapsalon niet te bezoeken is mijn Europese houtje touwtje hondenhaar. Daar kunnen die kappers niks mee. Net zo min als met het haar van Tom die zich in Reizen Waes Brussel laat verleiden om zijn haar in te laten vlechten bij de kapsalon in Matonge / Klein Zaïre. Je voelt hem al aankomen, de zorgvuldig aangebrachte vlechtjes die met de nodige extensions tot stand zijn gekomen, zien er niet uit bij Waes. 

Cultural appropriation

Sommige dingen moet je gewoon niet willen en worden zelfs clownesk als je er geen type voor bent. Bepaalde elementen die onderdeel zijn van een cultuur moet je overlaten aan mensen uit die cultuur. Sorry, maar een vrouw met benen als melkflessen die met Bantu-knotjes of welk ander afro-kapsel rondloopt vind ik geen gezicht. Net zo goed als 14-jarige Bram, geboren en getogen in Lutjebroek, die met een Marokkaans accent lult omdat hij denkt dat ‘ie zo lekkerder in de groep ligt bij zijn Marokkaanse vrienden. Niet doen gozer!

Er schijnt zelfs een term te zijn wanneer iemand die geen deel uitmaakt van een bepaalde cultuur elementen ervan overneemt: cultural appropriation. Aangezien Tom tijdens zijn bezoek in Brussel het vlechtwerk in de wijk Matonge / Klein Zaïre alleen maar onderging voor zijn programma Reizen Waes Vlaanderen kan ik het nog begrijpen, maar als ik de familie Wangzhang op de dijk in Volendam zie lopen in klederdracht inclusief klompen dan schiet ik in de lach. Behalve als het gezelschap ook nog met een Marokkaans accent praat en een ‘hul’ op hun afro kapsel heeft gezet. Dan heb je namelijk gewoon echt schijt aan de wereld en dat kan ik dan wel weer ontzettend waarderen.

Klik hier om naar alle artikelen over Reizen Waes Vlaanderen en Reizen Waes Wereldsteden te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Reizen Waes Vlaanderen op tv kunt kijken? Dit was de laatste aflevering van Reizen Waes Vlaanderen, maar op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist én aflevering 6 in Brussel en de wijken Molenbeek en Matonge / Klein Zaïre terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv NPO / Reizen Waes Vlaanderen

Home » Televisie » aflevering 6 seizoen 7 Reizen Waes Vlaanderen 2023