Natte harten en kleffe broodjes in Boeren, Bijbels en Beauties

Boeren, Bijbels en Beauties

Het is weer maandag. De mooiste dag van de week. Na een lange werkdag mogen we weer afpilsen in Spakenburg. Het olijke bakkersechtpaar moeten we deze week met pijn in ons hart missen en er vallen ook nog dooien. Gaat dit nog goedkomen? Toch wel, want op zorgboerderij De Veldmuis komen vandaag niet alleen Boeren, Bijbels en Beauties voorbij. Het is er een ware kakafonie van dierennamen. Er wordt namelijk een baby stier uit de poes van moederkoe getrokken, hoe leuk is dat? Kruiwagen bij de hand en laarzen aan de voeten. Ik zie je zo in Spakenburg.

Hemelende koeien

De aflevering begint meer dan treurig als blijkt dat er niet veel anders op zit dan koe Cornelia uit haar lijden te verlossen. Gelukkig mag ze vast en zeker rekenen op een plekje in de koeienhemel, want ze heeft de hulpboeren van zorgboerderij De Veldmuis negen jaar lang een geweldig leven bezorgd. De één z’n dood blijkt de anders zijn poot. De poot van het nieuwe kalf dat vast blijkt te zitten in de buik van zijn moeder welteverstaan. 

Als je denkt dat het er bij zorgboerderij De Veldmuis in Spakenburg  gemoedelijk aan toe gaat kom je van een koude kermis thuis. Wanneer het stiertje er met man en macht uitgetrokken is, mogen alle koeien nog even op kraamvisite komen. Daarna wordt hij echter gauw in een kruiwagen gekieperd en wordt moeders gemolken. Ach ze zal vast op springen hebben gestaan en geen lievere oppas voor je kroost dan hulpboer Youri. Hij is in ieder geval niet uit op een wit voetje bij de baas en noemt hem zonder blikken of blozen een ouwe lul.

Nattigheid in Boeren, Bijbels en Beauties

Waar het dorp deze week verscheurd is in twee kampen, blijven Gretia en Jeanette lekker synchroon knippen in dezelfde outfits. Het animatieteam van de Efteling valt in het niet bij deze twee dames. Ze trekken zich helemaal niets aan van het ‘derby-drama’ tussen de twee rivaliserende lokale voetbalclubs. Ze verlekkeren zich liever aan al het heerlijks op de markt. We leren van de dames dat Spakenburgers gek zijn op ‘natte hartenkoek’. Geen zorgen dus als je in Spakenburg nattigheid voelt, er is gewoon iemand jarig. 

Wie ook niet graag droog blijkt te staan is dominee Gert-Jan. Hij gaat met zijn vrienden naar ‘s lands saaiste derby allertijden tussen SV Spakenburgs en de IJsselmeervogels. Al zes jaar is het gelijkspel en dat blijkt ook dit jaar niet anders. Er zit weinig anders voor de dominee op dan de boel even flink op te fleuren met een biertje en een polonaise in de kroeg. Ook hier weer weinig diervriendelijkheid te bekennen, want er worden vissen ongenadig in het hete vet geslingerd. Dat wordt smullen. Spakenburg beschikt dan wel over de meest slaapverwekkende voetbalwedstrijd, ze hebben wel de allergezelligste dominee. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen. 

De zeven zonden van Dirk-Geert

Niet alleen Gretia is in Boeren, Bijbels en Beauties gek op een kleffe bende, maar ook bloemist Dirk-Geert bezit een ‘nat hart’. De vraag is wel of hij in de hemel komt, want hij doet werkelijk alles wat God verboden heeft. Net als dominee Gert-Jan neemt hij het niet altijd even nauw met de tien geboden. Dubbele namen, dubbele zonden. Paffend en bellend in de auto gaat hij door het leven en hij vernielt ook nog bijna een oldtimer met zijn ‘ijzerdraadfetisj’. 

Gelukkig verdient hij waarschijnlijk wat karmapunten met zijn outfits en bloemen waarmee Dirk-Geert in het hiernamaals die ouwe grijze lijken van een beetje kleur kan voorzien. Voorlopig is hij hier in ieder geval nog hard nodig, want heel Spakenburg trouwt en smeekt om zijn bruidsboeketten. Van de stress krijgt Dirk-Geert eczeem om zijn mond, maar gelukkig kan hij altijd rekenen op de steun van zijn zus en verloofde. Jeroen checkt altijd even of de hele bloemenbende compleet is en weet op het laatste moment nog net het bruidsboeket achterin de rokende bestelbus te gooien. 

Mijn Spakenburgse hart wordt met de week natter en weeïger. Wat een heerlijke tradities en wat fijn om te weten dat deze gelovigen ook niet roomser zijn dan de Paus. Misschien kom ik dan toch ook nog in de hemel.

Beeld bron: (c) Wessel de Groot

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Boeren, Bijbels en Beauties te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 3 Boeren, Bijbels en Beauties