Mensen Onder De Loep: Waarom willen we met onze kop op tv?

MENSEN ONDER DE LOEP

Je kan je afvragen waarom zo veel mensen met hun hoofd op TV willen. Of we nu iets kunnen of juist helemaal niets. We een partner zoeken of we denken te kunnen zingen, er is altijd wel een reden om op TV te komen. Veel mensen doen dat ook, waarbij we als kijker ons afvragen is dat nou wel zo verstandig?

Had die persoon niet tegen zichzelf beschermd moeten worden? Maar ja, er is duidelijk een aantrekkingskracht om gezien te worden. Vandaag de dag is het niet alleen TV, voor velen is het ook een droom influencer op instagram of Tiktok te worden. Voor mij als gedragsbioloog is dit wel een boeiend gedrags dingetje, dat ik probeer te begrijpen. 

Kiekeboe

Kinderen leren al heel jong wat het effect van hun eigen gedrag is op anderen. Tussen de 1,5 en 2 jaar oud ontdekken ze hun eigen spiegelbeeld en ze herkennen zichzelf in de spiegel. Dit is ook de fase dat ze ontdekken hoe ze gedrag van anderen kunnen manipuleren. En niet alleen mensenkinderen, ook kinderen van chimpansees of orang-oetans leren zo rond 2 jaar hun eigen ‘ik’ te herkennen. 

Maar al voor die leeftijd ontdekken ze dat ze met een dekentje over hun hoofd tijdelijk kunnen verdwijnen, om vervolgens onder een luid ‘Kiekeboe’ weer op te duiken. Overigens het meeste geluid wordt meestal gemaakt door de ouders. 

De kern is dat kinderen op jonge leeftijd een aantal ontwikkelingen doormaken die belangrijk zijn voor hun eigen zelfbewustzijn. Het draagt er ook toe bij dat ze ontdekken hoe de omgeving op ze reageert. Dit is ook het begin van alle theater en de behoefte aan applaus of erkenning. 

Orang-oetans

Overigens niet alleen mensenkinderen spelen deze spelletjes, wie in een dierentuin orang-oetans zoekt, moet niet verbaasd zijn dat ze met een deken over hun hoofd even afwezig zijn om stiekem toch de bezoeker te observeren. Ze zijn trouwens meesters in manipulatie, omdat ze precies weten wat het effect van hun gedrag is, net als de meeste mensen.

Dit verklaart natuurlijk nog niet waarom we onze likes tellen of de secondes van ‘fame’ op TV. Het is de basis van ons gedrag. Nog belangrijker is onze drive naar status en aanzien. Wij mensen zijn sociale wezens. We kunnen eigenwijs zijn, hebben onze eigen identiteit en hebben misschien een sterke persoonlijke wil, maar onze status ontlenen we aan anderen. 

Erkenning

In mijn termen; je kan als zilverrug gorilla geen alfaman of alfavrouw in je eentje zijn. Je hebt anderen nodig die jouw positie onderstrepen. Voor ons mensen geldt hetzelfde. We willen niet alleen letterlijk gezien worden, maar we zoeken ook erkenning voor wie we zijn.  Die erkenning kunnen we alleen van anderen krijgen. Ik zeg altijd; “Je kunt niet beroemd in je eentje zijn.”

Hoe we die erkenning zoeken, kan verschillen. De één ontleent zijn status aan de auto die door anderen gezien wordt, de andere geniet van status op het werk en weer anderen ontlenen status aan herkent worden. Voor veel mensen is de vorm van aandacht die TV of social media genereerd de beloning waar ze naar op zoek zijn. Het geeft de status die ze zoeken en die anderen misschien vinden op een heel andere manier. 

Gezien worden

Het belangrijkste is de herkenning en erkenning die we willen krijgen. Voor sommige is dat een sportwedstrijd winnen, ook al is het op amateurniveau. De droom van anderen is een boek schrijven en dan zeggen ze wel dat ze dit voor zichzelf doen, maar ja eigenlijk wil je toch ook dat je boek gelezen wordt. Voor velen is de ultieme weg van erkenning met hun kop op TV komen en dan hoop je dag daarna toch op straat herkend te worden. 

Want tja, als niemand je gezien heeft, je niet herkend wordt of geen likes krijgt; dan kun je maar beter weer die deken over je hoofd trekken en op een ander moment weer tevoorschijn komen.  

Beeld bron: ©Jelmer de Haas

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Column 3 Mensen onder de Loep