Kamp van Koningsbrugge: Klagers maken geen kans bij Ray Klaassens

In seizoen 3 van het Avrotros programma Kamp van Koningsbrugge 2023 gaan vijftien mensen de uitdaging aan om het uiterste uit zichzelf te halen in een bizar zware commandotraining onder leiding van instructeurs Ray Klaassens en Dai Carter. Wie van deze bikkels weet het einde te halen? Met name Tomash, een van de deelnemers van Kamp van Koningsbrugge 2023, heeft een te grote mond.

Beasting zorgt voor eerste afvallers in Kamp van Koningsbrugge

Als de deelnemers zich in de eerste aflevering van Kamp van Koningsbrugge voorstellen, moet ik altijd een beetje grinniken. Degene met de grootste mond valt namelijk vaak als eerste af. Ik observeer nauwkeurig wie van de vijftien Kamp van Koningsbrugge deelnemers aan grootheidswaanzin lijken te leiden. En ik wordt ook in seizoen 3 niet teleurgesteld. ‘Ik geef nooit op, ze moeten mij wegslepen!’ is zo’n typerende opmerking waarvan ik onmiddellijk denk: ‘Houd nu maar je grote muil, want jij bent waarschijnlijk sneller thuis dan je ooit had kunnen denken.

Na loodzware opdrachten op de eerste dag en een beasting waar de beasten geen kaas van lusten, hebben we de eerste twee ‘onderschatters’ al te pakken. De opdracht is een speedmars van 9 kilometer. Zwaar bepakt en bezakt lopen de deelnemers de poten onder hun kont vandaan om het eindpunt te behalen. Mick heeft het zwaar en komt er al snel achter dat hij niet fit genoeg is voor deelname aan Kamp Van Koningsbrugge. Hij verlaat het programma als eerste afvaller. Instructeur Ray Klaassens trekt de badge van Mick zijn arm, terwijl die gozer nog niet eens het kamp had bereikt. Toedeledokie!

Ook fysiotherapeut Marty stopt al na de eerste dag ontberingen. Een oude blessure speelt op en na onderzoek van de medic gooit hij de handdoek in de ring. Voor iemand die nooit op zou geven is het rijkelijk vroeg om weer op huis aan te gaan. Ook al doe ik het de deelnemers van Kamp van Koningsbrugge niet na, sterker nog de coopertest op school was vroeger al een drama, toch vind ik Marty een loser.

Drie deelnemers sneuvelen tijdens het navigeren

In seizoen 3 wordt er van de deelnemers van Kamp van Koningsbrugge onder andere verwacht dat ze vuur kunnen maken en een kompas kunnen lezen. Ergens is die memo niet helemaal goed aangekomen, want maar liefst drie mensen moeten de tweede dag hun badge al inleveren omdat ze gruwelijk verdwaald raken tijdens het navigeren. Het is maar goed dat ze door het team onderschept worden anders hadden ze nu nog ergens lukraak rondgezworven. Natuurlijk zijn de Kamp van Koningsbrugge deelnemers moe, is het donker en pleurt de regen met bakken uit de hemel, maar Mustapha, Zola en Stijn zijn letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Het is te hopen dat ze de weg naar huis nog wel weten te vinden. 

Op dag drie van Kamp van Koningsbrugge worden de tien overgebleven deelnemers het ijskoude water ingedonderd. Volledig bepakt en bezakt moeten ze een paar kilometer zwemmen. Alsof de onderkoeling en fysieke inspanning nog niet genoeg is, moeten ze daarna een observatiepunt graven, bakken met 100 kilo zand verplaatsen én in het donker een vlot bouwen. Om vervolgens urenlang op een uit elkaar vallend zooitje palen met vaten te varen. Het slaaptekort eist zijn tol en zorgt zelfs voor hallucinaties tijdens het roeien op het ijskoude water. Als ik in plaats van 7 á 8 uur slaap maar 5 uur weet te pakken dan hallucineer ik al. Echt waar, bij het ontwaken denk ik dan altijd dat George Clooney naast mij in bed ligt. Je kunt je de teleurstelling voorstellen als ik tot de realisatie kom dat het mijn eigen kerel is. 

Ray Klaassens geeft Tomash een bijnaam

In aflevering 4 van Kamp van Koningsbrugge valt op dat Tomash over veel deelnemers iets te zeiken heeft, terwijl hij vooral zelf erg loopt te klagen. Tijdens een loodzware mars van 10 kilometer waarbij de groep cursisten jerrycans water en kisten met munitie moeten meezeulen, gaat het gigantisch mis met Tomash. Hij mekkert en houdt de groep enorm op aan het einde van de opdracht. Kamp van Koningsbrugge instructeur Ray Klaassens is helemaal klaar met het zielige gedrag van Tomash en noemt hem Van Piepenstein, wat mij in lachen doet uitbarsten.

Frappant is dat je als kijker bijna in dezelfde mindset komt als de instructeurs, terwijl het gewoon waanzinnig zwaar is wat er van de deelnemers wordt gevraagd. Ik roep zelfs dingen als ‘kom op man, je bent toch geen poes, wat een beroerde instelling!’, terwijl ik ondertussen met een zak Lays cheese and union onderuitgezakt op de bank hang. Als Kamp van Koningsbrugge deelnemer Tomash tijdens de volgende opdracht zijn wapen vergeet, gil ik met mijn hand nog in de zak zoute vette schijfjes hangend: ‘Serieus?! Wat ben jij een watje zeg, ga toch naar huis man, oprotten!’ 

Een meer dan misplaatste opmerking gezien het feit dat ik na drie keer de trap op rennen al aan het zuurstof moet. Ik heb echter wel iets ter verdediging aan te voeren: Het aanmeldingsformulier heb ik nooit ingevuld en geroepen dat ik Kamp van Koningsbrugge 2023 wel kan overleven… Ik kijk wel lekker uit.

Klik hier om naar alle artikelen over Kamp van Koningsbrugge 2023, 2022 en VIPS te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je dit programma op tv kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 3 van Kamp van Koningsbrugge elke donderdag om 20:33 uitgezonden op zender NPO 1 en op streamingdienst NLziet zijn de afleveringen met deelnemers Mick, Bram, Eefje, Mahdi, Marty, Mustapha, Naoufal, Remi, Robin, Sam, Sheila, Stijn, Titia, Tomash en Zola  terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Avrotros / Kamp van Koningsbrugge / seizoen 3 / 2023

Home » Televisie » aflevering 1 tm 4 seizoen 3 Kamp Van Koningsbrugge 2023