Ik Vertrek XL: Krachtige man het leven ontnomen door fatale val

Ik Vertrek XL 

Stiekem hoopten we dat het een foutje van de producenten van Ik Vertrek XL was. De verdrietige vooraankondiging met een mooie foto van Hans moest haast wel een vergissing zijn. Maar vandaag komt aan onze hardnekkige struisvogelpolitiek abrupt een einde als een lelijke val hem fataal wordt. Dikke tranen rollen over mijn wangen. Het afscheid van deze markante man is niet te vermijden.

Op Bonaire neemt de altijd botte Jan op zijn beurt namelijk afscheid van Francine en doet dit heel sjiek via de telefoon. Lang leve de moderne technologie. We zien direct van wie Jan zijn goede manieren heeft geërfd, want ook Rinse en Francine zeggen vandaag voorgoed gedag. En wel tegen Oscar en Vanessa. Een telefoontje was voor hen zelfs iets te veel van het goede, dus zij sturen er gewoon een advocaat op af. Ieder z’n afscheid zullen we maar zeggen. 

Het noodlot slaat toe

Aflevering 5 van Ik Vertrek XL begint zo hoopgevend. Rinse en Francine krijgen eindelijk akkoord op hun hypotheek en de erfgenamen in Italië hebben nog steeds niet van zich laten horen. De termijn is verstreken, dus het pand is eindelijk officieel van de vrienden. Dat het dak bijna naar beneden komt, nemen ze op de koop toe. Het krakkemikkige pand is van hen en alleen van hen. We vieren even heel hard met iedereen mee alsof we weten dat het noodlot toeslaat nog voor we met onze ogen kunnen knipperen. 

Hans komt met zijn voet vast te zitten in het snoer van de stofzuiger en valt voorover van de trap. Hij belandt in het ziekenhuis en Marja mag niet bij hem door Corona. Hans blijkt een inwendige bloeding aan zijn nieren te hebben, maar lijkt herstellende. Als Marja eindelijk het ziekenhuis in mag blijkt Hans al overleden. Niemand heeft afscheid van hem kunnen nemen.

Wat stroomt daar uit de kraan?

Op Bonaire is Jan inmiddels helemaal ingeburgerd. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hij Fabienne op stel en sprong gedumpt heeft. Er zijn nu eenmaal meer vissen in de zee en op een eiland als Bonaire is gewoon heel veel zee. Daar kan Jan ook niets aan doen. Om eerlijk te zijn denk ik dat hij Fabiënne een enorme dienst heeft bewezen met zijn botte afwijzing. 

Het is nog steeds een lekkende puinbak op Bonaire en dat is iedereens schuld behalve die van Rinse en Francine. Ze eisen dan ook 80K van Vanessa en Oscar en wel nu. Het is namelijk niet hun schuld dat ze niet naar Jan hebben geluisterd een jaar eerder en lekker eigenwijs hun eigen pad gekozen hebben. Dat is allemaal Oscar zijn schuld. 

Dat de gekleurde huisjes om hen heen nu als paddenstoelen uit de grond schieten en zij nog steeds in het middelpunt van het moeras vertoeven, is voor Francine veel te confronterend. Ze gaat dan ook regelmatig naar het bos voor een spiritueel dansje en om te communiceren met de engelen van boven. Water hebben ze nog steeds niet, maar je vraagt je toch af wat er dan wel uit de kraan stroomt op het eiland. Dat zou ik ook wel willen hebben voor een goed avondje stappen. 

We zullen je missen Hans

Hans wordt begraven op de plek waar hij het liefst oud was geworden. Nadat hij door zijn vrouw in het Italiaans is toegesproken, wordt hij met zijn foto vereeuwigd op de muur van het kasteel. Ze gaan door, want dat was alles wat Hans ooit gewild zou hebben. Ik kijk nog eens naar zijn foto en vraag mij af of hij nou echt likkend aan een sjekkie is vastgelegd. 

Aflevering 5 van Ik vertrek XL was zoals een wortelkanaalbehandeling. We keken er al weken tegenop. Het viel niet mee en we huilden tranen met tuiten. Hans is er niet meer bij en dat is meer dan oneerlijk. En toch zijn we blij dat we het gehad hebben en dat zijn vrouw en zijn vrienden doorgaan in de geest van Hans. Renzo heeft al snel het goede voorbeeld van Hans opgevolgd en zit nu vanuit de stoel bevelen uit te delen. Ook de kleinzoon van Hans en Marja lijkt me een heerlijk Hansje in de dop. Ik heb er alle vertrouwen in. Marja en consorten gaan dit rocken. Met Hans en zijn sjekkie die over hen waken aan de muur. Ik weet het zeker.

Klik hier om alle artikelen over de afleveringen van Ik Vertrek te lezen.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / AVROTROS

Vind je deze column leuk? Deel hem dan gerust op social media. De deelknop staat bovenaan de pagina.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je aflevering 5 van Ik Vertrek XL op NPO / AVROTROS gemist? Kijk dan terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 5 Ik Vertrek XL