Ik Vertrek XL: Automonteur school voor ex-bajesklanten op Bonaire

Ik Vertrek Xl

Handenwringend en smachtend zit ik klaar voor Ik Vertrek XL. Dit kan toch niet anders dan een lust voor het oog en het oor worden? Met recht wordt dit de XL versie genoemd, want dit keer zijn het geen stellen maar vriendengroepen die zichzelf in de eindeloze bouwput misère storten. En ook nog nog eens twee! Wellicht is het wel beter voor de huwelijken, omdat men nu alle frustraties kan botvieren op de vrienden in plaats van op hun partner. Het belooft in ieder geval weer een reis vol verrotte daken en verborgen gebreken te worden, dus oranje overall aan en stalen neuzen aan de voetjes. Op naar de bouwplaatsen van Ik Vertrek XL. 

Triest nieuws

Het verhaal kan niet droeviger beginnen met het nieuws dat deelnemer Hans inmiddels overleden is. Hij zou samen met vrouw Marja, vriend en ‘voelt als zoon’ Renzo en bevriend koppel Ada en Wim naar Noord Italië vertrekken. Helaas moeten zij het nu zonder hem stellen en dat is diep triest. Gelukkig hebben ze de laatste periode van Hans wel op beeld en kunnen ze nog af en toe Hans zijn mening even terugkijken. Dat zal niet lang zoeken zijn want hij stak hem niet onder stoelen of banken. 

Een bijzondere combinatie in Ik Vertrek XL

Het is een heuse legpuzzel, want er is ook nog een tweede groep die hun geluk geluk gaat beproeven in Ik Vertrek  XL. Rinse en Francien gaan met hun zoon Jan, schoondochter Fabienne en bevriend stel Oscar en Vanessa een kinderdagverblijf én een automonteur school voor ex-bajesklanten op Bonaire beginnen. Petje af jongens, ik had zelf geen slechtere combinatie kunnen bedenken. Noem mij paranoïde, maar de kans dat de kinders met hun grijpgrage handjes toch een rondslingerend bolletje te pakken krijgen en veel te vroeg als bolletjesslikker door het leven moeten lijkt mij aanwezig. Maar het moet vast goed komen, want Rinse is BOA en Francien is spiritueel hulpverleenster. Tijdens één van haar sessies weet ze zeker dat haar cliënt nooit naar de tandarts gaat…of juist heel vaak. Of iets daar tussenin. Eh ja.. een carrièreswitch klinkt inderdaad zo gek nog niet. 

Onder invloed is alles beter

Hans en Co gaan voor wijnproeverijen en schildercursussen in Noord Italië. Kijk dat lijkt mij al een stuk betere combi. Onder invloed wordt zelfs een schildercursus leuk. Hans en Marja kunnen niet wachten tot ze kunnen vertrekken. Marja zegt peinzend dat ze ‘gewoon niet gemaakt is voor hun huidige woonplaats Den Helder.’ Nee dat klopt Marja, niemand is namelijk gemaakt voor Den Helder. 

Lekker nek hijgen in Ik Vertrek XL

Op Bonaire zijn het Oscar en Vanessa die de bouw voor hun rekening nemen en Rinse die alles scherp in de gaten houdt. Hij vraagt wel netjes of Oscar ‘het niet erg vindt dat hij hem continue op de vingers kijkt met zijn bemoeizieke karakter.’ Als Oscar daar niet enthousiast genoeg op reageert concludeert Rinse dat Oscar zijn ‘toontje’ moet matigen. Kijk maar uit dat Oscar zijn metselwerk niet over je neus uitsmeert Rinse! Over iemands ‘toontje’ beginnen werkt 9 van de 10 keer als een rode lap op een stier. Het toontje is echter wel het enige wat ik als kijker van het gesprek kan volgen. 

Het lijkt Nederlands te zijn wat de mannen onderling spreken, maar voor een gesprek tussen een zwaar Limburgs en een Antilliaans accent heb ik toch echt een vertaalmachine nodig. Zoon Jan weet allang dat zijn vader niet de makkelijkste is, maar trekt zich daar weinig van aan. Hij heeft Fabienne, en Fabienne haalt altijd chorizo. Meer heeft Jan niet nodig om gelukkig te zijn. Dit belooft nog wat voor de komende weken van Ik Vertrek XL.

Dappere daden in Ik Vertrek XL

Ondanks het verdrietige nieuws over Hans kijk ik enorm uit naar de rest van dit verhaal. Wat een dappere club mensen dat zij stuk voor stuk hun vriendschappelijke- en familierelaties op het spel zetten om een bouwput te kopen in twee landen met een zeer schimmige regelgeving. Gaat het goedkomen met het dak dat bijna naar beneden komt in Italië en gaan Oscar en Rinse het einde halen zonder elkaar van een cliff te duwen? We gaan het meemaken!

Klik hier om alle artikelen over de afleveringen van Ik Vertrek te lezen.

Beeld bron: Stil Tv NPO1/AVROTROS Ik Vertrek

Vind je deze column leuk? Deel hem dan gerust op social media. De deelknop staat bovenaan de pagina.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je Ik Vertrek XL gemist? Kijk dan terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 1 Ik Vertrek XL