Het Hoge Noorden: Prachtige natuur, maar ook eenzaamheid

Het Hoge Noorden – maandag 20:30 NPO1

Jesper Ellerbrak, die heel recent met zijn ouders naar Zweden emigreerde, hakt in deze aflevering van Het Hoge Noorden de knoop door. Hij besluit terug naar Nederland te verhuizen. Dat het een kwestie van tijd was, stond voor mij als een paal boven water. Maar dat het al zo snel zou gebeuren had ik niet verwacht. In de bloei van je leven, op je ouders na, alles wat je lief is in het leven achterlaten is toch ook gewoon helemaal ruk. Lekker terug naar je vriendin, zus en je vrienden jongen! 

Pa en moe Ellerbrak blijven niet alleen zonder woning, maar ook zonder kinderen achter in Het Hoge Noorden. Ik persoonlijk zou alweer helemaal klaar zijn met het emigreer avontuur en met gierende banden terug naar Nederland rijden. 

Bakkie buuf?

Wiebe en zijn vrouw Ashna vertrekken met hun twee jonge kinderen naar een dorpje in Noorwegen. Ook zij zullen heus nog wel tegen de nodige strubbelingen aanlopen, maar gezien de leeftijd van de kinderen lijkt mij het toch iets makkelijker integreren in een ander land. Sil, de zoon van Hoge Noorden deelnemers Rob en Astrid, was ook nog erg jong toen zijn ouders de beslissing namen om te emigreren. Hij vertelt aan Dionne Stax dat hij zich meer Noors dan Nederlander voelt en zich in Nederland niet meer thuis voelt. 

Zijn moeder Astrid mist bij tijd en wijle wel een beetje gezelligheid. Zomaar ergens aankloppen voor een bakkie koffie is er niet bij in Noorwegen, want erg sociaal is de bevolking niet. ‘Als ik iemand uitnodig bij ons thuis, komt er eigenlijk nooit een uitnodiging terug’, vertelt Astrid. Nu ben ik persoonlijk niet zo’n ‘bakkies doener’ en ik vermaak me prima alleen, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je voor de gezelligheid niet in het Hoge Noorden moet zijn. 

Taalbarrière

Het Hoge Noorden deelnemers Martijn en zijn partner Anne wonen met hun zoontje Espen in Zweden en hebben wel wat kennissen. Martijn moet echter een uur reizen om bij vrienden langs te gaan en dan is er nog de taalbarrière. Een ouwehoerenpraatje in het Zweeds gaat hem goed af, maar gesprekken met wat meer diepgang zitten er helaas niet in. 

Mij zou dat opbreken. Een ouwehoerpraatje kan ik ook bij de bakker maken, maar een goed gesprek of juist even enorm stom lullen is juist zo belangrijk. Uit ervaring weet ik dat humor ook lastig is in een andere taal dan je moerstaal. Grapjes, bepaalde gezegdes en dingen met een dubbele bodem, komen gewoon niet lekker over in een andere taal. Het zou mij vreselijk frustreren. 

Blijf lekker in Lutjebroek

Kortom, houd je van lekker kletsen of juist van diepzinnige gesprekken? Wil je, als je daar behoefte aan hebt, bij de buren aan kunnen kloppen voor een luisterend oor en bakkie troost? Of ben je graag omringd door een flinke schare vrienden om het leven mee te vieren? Blijf dan in hemelsnaam lekker zitten waar je zit. 

Als rust, ruimte, minder stress en een adembenemende natuur niet genoeg compensatie is voor het gebrek aan een sociaal netwerk, dan moet je niet in Het Hoge Noorden zijn. 

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Hoge Noorden en Dionne Stax te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, welke zender en hoe laat je de afleveringen van Het Hoge Noorden kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 1 van het Omroep Max programma Het Hoge Noorden met Dionne Stax elke maandag om 20:30 uitgezonden op zender NPO1 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist en de avonturen van familie Ellerbrak, Astrid & Rob en de andere deelnemers terug te kijken.

Beeld bron: Dionne Stax | © MAX

Home » Televisie » aflevering 3 Het Hoge Noorden 2023