Het Hoge Noorden: Dionne mag niet praten tijdens het vissen

Het Hoge Noorden – maandag 20:30 NPO 1

Als je het hebt over leven in het hoge noorden, dan heb je het over Cornelis en Patricia die enorm afgelegen wonen in Noord-Noorwegen. Zo’n plek waarvan je denkt dat de wereld er ophoudt. Slechts één keer per dag vaart er een veerboot naar het schiereiland. Ik word al claustrofobisch als ik eraan denk. Tijdens hun huwelijksreis werden Cornelia en Patricia verliefd op deze plek en met tranen in hun ogen gingen ze weer terug naar Nederland. Waar ik mij bij Anne en Martijn in Zweden zoiets nog wel voor kan stellen, heb ik dat bij deze plek totaal niet. Ik vind het er grauw en kil. Dat laatste letterlijk en figuurlijk. 

Of je even je muil wil houden Dionne

Cornelis en Patricia hebben een scheepswerf in het hoge noorden waar ze bootjes bouwen voor de visserij en dan met name voor het toerisme. Cornelis is een wat stugge botte boer en dat blijkt vooral als hij Dionne Stax meeneemt om te gaan zeevissen. Waar Dionne namelijk vorige week nog werd toegesnauwd door Sil tijdens het jagen, krijgt zij in aflevering 6 van Het Hoge Noorden een sneer van Cornelis. De programmamaakster kletst er vrolijk op los en laat dat nu net de bedoeling niet zijn tijden het vissen. Met vissen moet je blijkbaar je muil dicht houden. 

Nu begreep ik sowieso al nooit wat de aardigheid is aan vissen. Van zo’n stinkend glibberend ding met vinnen uit het water hengelen gaat mijn hartje niet sneller kloppen, en als ik dan ook nog eens niets mag zeggen zie ik de leut er al helemaal niet meer van in. Dionne Stax vergeet door haar gekakel met Patricia in Het Hoge Noorden ook nog haar hengel in de gaten te houden waarop Cornelis roept :‘Hé, je moet wel blijven vissen!’ Nou Cor, even een beetje dimmen nu, want toevallig weet Dionne wel een vis binnen te harken. Alleen al bij het aanzicht van het glibberige wezen wordt ze misselijk en dat wordt er niet beter op als ze haar zelf gevangen vis ook nog eens verplicht vast moet houden van Cornelis. 

Kip, het meest veelzijdige stukje vis

Volgens Patricia is de vis verser dan legbatterijkip. Tja, een vis is geen kip, kip is geen vis en een legbatterijkip vind je doorgaans niet in de zee. Lang verhaal kort, ik vat de opmerking van Patricia niet helemaal. Maar goed, dat de vis vers is begrijp ik eruit. Dat proeft Dionne ook als de kabeljauw na het fileren en bereiden binnen no time op haar bordje ligt. 

Volgens Patricia en Cornelis zou dit alles in het hoge noorden, de essentie van je bestaan moeten zijn: ‘Back to nature en back to basic.’ Ik hoor mezelf mompelen dat ik dat altijd zelf nog wel uitmaak. Die essentie van het bestaan heeft voor mij namelijk, behalve heel veel voordelen ook zeker net zoveel nadelen en die worden in het omroep Max programma Het Hoge Noorden ook deze aflevering weer bevestigd. 

Angstige momenten voor Anne en Martijn

In Zweden hebben Anne en Martijn namelijk een verdrietige periode in het hoge noorden achter de rug. Anne was zwanger van haar tweede kindje en heeft na drie maanden zwangerschap een miskraam gehad. Anne verloor daarbij zo vreselijk veel bloed dat ze per ambulance moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis, maar een ambulance is er in het hoge noorden uiteraard niet binnen tien minuten. 

Volgens de artsen had het allemaal niet veel langer moeten duren. Je moet er toch niet aan denken wat er mis had kunnen gaan met deze jonge moeder. Het besef dat je ver van alles weg woont dringt in zo’n situatie wel even door. Volgens Martijn kun je niet meer doen in het hoge noorden, dan zorgen dat je een goede verbandtrommel hebt en Anne vult aan dat je niet bang aangelegd moet zijn. 

Nou, dan ben ik maar een bangeschijter…

Klik hier om naar alle artikelen over de afleveringen van Het Hoge Noorden te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, welke zender en hoe laat je de afleveringen van Het Hoge Noorden op tv kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 1 van het Omroep Max programma Het Hoge Noorden met Dionne Stax elke maandag om 20:30 uitgezonden op zender NPO 1 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist en de avonturen van familie Ellerbrak, Cornelis & Patricia, Anne & Martijn en de andere deelnemers terug te kijken.

Beeld bron: Still TV NPO / Omroep Max / Het Hoge Noorden / 2023

Home » Televisie » aflevering 6 Het Hoge Noorden 2023