Het Hoge Noorden: Zwoegen om een boterham met honing te kunnen eten

Het Hoge Noorden – maandag 20:30 NPO1

Als ik de idyllische houten huisjes van de deelnemers tussen de bomen aan het water zie staan daar in de afleveringen Het Hoge Noorden, dan borrelen de woorden rust en ruimte toch steeds weer omhoog. Ik stel mezelf voor dat ik in een schommelstoel met een grote mok dampende, warme chocolademelk op de veranda zit. Onder een gehaakt dekentje, naast een vuurkorf met knapperend hout en een goed boek in de hand. Alle tijd van de wereld en vooral geen gejakker. Omringd door stilte en volledig vrij van stress en zorgen.

Nou Sandy, keep on dreaming. Het blijkt namelijk dat in Het Hoge Noorden ook je allerliefste huisdier het loodje kan leggen, met al het verdriet wat daarbij komt kijken. Je kunt ook daar wakker liggen omdat je, je kinderen of ouders gruwelijk mist, en het is ook daar gewoon hard werken in welke vorm dan ook. 

Hard werken

Neem Het Hoge Noorden deelnemers Rob en Astrid in Noorwegen. Ze werken zich een slag in de rondte op hun schapenboerderij en hebben zelden tot nooit een moment van rust. De familie Gouwes, eveneens gevestigd in Noorwegen, lijkt niet door het werk van de verbouwing heen te komen in hun nieuwe huis, terwijl de kinderen uit verveling heel veel aandacht vragen. En de eindelijk verworven woning in Het Hoge Noorden van familie Ellerbrak blijkt een behoorlijk project te zijn, waar ze als ‘niet-klussers’ hun handen meer dan vol aan hebben. 

Ik zet mijn geld in op Anne en Martijn, de Hoge Noorden deelnemers in Zweden. Zij lijken echt een relaxt bestaan te leiden, maar ook dat droombeeld moet ik al snel weer herzien. Een zelfvoorzienend leven blijkt bizar veel op werken te lijken. Anne vertelt dat ze van ’s morgens 6 uur tot ’s avonds 9 uur bezig is. Die ‘zelfvoorzienendheid’ ziet er op het eerste gezicht allemaal kneuterig uit hoor. Beetje houthakken, beetje koken en een beetje rommelen in je moestuintje.

Honger!

Nou, vergeet het maar! Om überhaupt een ontbijt te kunnen maken in het  hoge noorden moet je eerst ’s morgens hout halen, een vuurtje stoken, wachten tot je fornuis heet genoeg is, brooddeeg kneden en vervolgens nog eens wachten tot het gaar is. Je bent al bijna aan de lunch toe voordat je een snee met honing achter je kiezen hebt. Als je de honing tenminste een dag ervoor al uit de raten hebt geschraapt. Wat een werk moeten Het Hoge Noorden deelnemers Anne en Martijn verrichten om wat te kunnen vreten!

De moestuin alleen al, blijkt een paar uur onderhoud per dag nodig te hebben. Met een beetje mazzel heb je voor het avondeten de tomaten op het aanrecht liggen voor de pastasaus. Anne weet te vertellen dat er voor een bioscoop bezoekje samen met Martijn, dan ook echt geen tijd is in het hoge noorden. Nu hebben de afgelopen 3 afleveringen van Het Hoge Noorden mij al niet kunnen overtuigen van de voordelen van een bestaan in Scandinavië, maar na aflevering 4 weet ik het helemaal zeker: het zou niets voor mij zijn. 

Hij komt eraan hoor

Ik overweeg overigens wel om mijn kerel aan het eind van de zomer een poosje naar Het Hoge Noorden deelnemers Rob en Astrid in Noorwegen te sturen. De schapen moeten tegen die tijd weer uit de bergen gehaald worden en dat schijnt een flinke klus te zijn. Astrid heeft voor de mannen die daarbij komen helpen bier gebrouwen en ik zie flinke hompen vlees in de pan verdwijnen. De bedden voor de helpers worden opgemaakt, en ze worden met open armen door Rob en Astrid in het hoge noorden ontvangen. Alle ingrediënten waar die kerel van mij gek op is in 10 dagen gepropt. BIER – BED – VLEES – BERGEN! 

Het mes snijdt aan twee kanten, want dan kan ik lekker op mijn veranda in Nederland onder een gehaakt dekentje met een mok dampende chocolademelk eindelijk weer eens ongestoord een boek lezen. Weliswaar zonder het prachtige uitzicht van Het Hoge Noorden, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Klik hier om naar alle artikelen over de afleveringen van Het Hoge Noorden te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, welke zender en hoe laat je de afleveringen van Het Hoge Noorden kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 1 van het Omroep Max programma Het Hoge Noorden met Dionne Stax elke maandag om 20:30 uitgezonden op zender NPO1 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist en de avonturen van familie Ellerbrak, Astrid & Rob en Anne & Martijn terug te kijken.

Beeld bron: Still TV NPO1 / Omroep Max / Het Hoge Noorden / 2023

Home » Televisie » aflevering 4 Het Hoge Noorden 2023