Five Days Inside: Een rode knop voor de veiligheid

Five Days Inside

In deze aflevering van Five Days Inside bezoekt Geraldine Kemper ‘Penitentiaire Inrichting ter Peel in Evertsoord’. Eén van de drie inrichtingen in Nederland waar vrouwen worden gedetineerd. Daarmee is ‘ter Peel’ de grootste vrouwengevangenis in ons kleine kikkerlandje, waar zo’n jaarlijks 3000 vrouwen opgenomen worden. Denk je, ik heb altijd al eens de sfeer willen proeven in de bajes, dan is het kijken van deze aflevering een uitgelezen kans. Hoe vaak zien we wel niet gevangenissen voorbijkomen in films. Je hebt er wel een beeld bij, maar klopt dat plaatje wel met de realiteit?

Voor de lol

Geraldine Kemper stapt in elk geval nogal melig het avontuur in. Wanneer zij bij binnenkomst een kastje met een rode knop in haar hand gedrukt krijgt, piept zij toch wel anders. Dat ze zich bedreigd kan voelen of aangevallen kan worden, daar had ze nog niet aan gedacht. ‘Tja, meid, deze vrouwen zitten hier niet voor piet snot natuurlijk en doorgaans zitten ze wel iets langer dan Five Days Inside. Niemand zit voor z’n lol achter slot en grendel met 24/7 camera’s op zich gericht. Hoewel, je hebt van die gekken die zich maar al te graag opgeven voor ‘Big Brother’. Wie dat ooit bedacht heeft, die mag ook wel opgepakt worden. Oh wacht, dat gaat wellicht nog gebeuren ook, weliswaar om andere redenen dan.

Op heterdaad betrapt

De keren dat ik op heterdaad betrapt ben, gebeurde wonderbaarlijk genoeg meestal op het vliegveld. Net zoals Geraldine moest ik mijn spullen op de loopband gooien en maar hopen dat er geen alarmbellen gingen rinkelen. Ik heb regelmatig wat tripjes gemaakt en op een gegeven moment kon ik één ding met zekerheid zeggen: het apparaat gaat piepen. Ik heb hoe dan ook altijd iets bij me, wat niet mag. Een broodmes, drank wat niet geseald is of één van mijn piercings die de boel op stelten zet. Als er bij uitzondering een keer niks afgaat, dan zit er een drugshond aan mijn kruis te snuffelen. Ik zie er vast heel gevaarlijk uit of misschien juist te onschuldig met mijn blonde haren. Wie zal het zeggen. Gelukkig ben ik nog nooit gevisiteerd en dat hoop ik zo te houden.

Groot gapend gat

Terwijl Geraldine Kemper op het hart wordt gedrukt de hoofdsleutelbos van het gebouw niet kwijt te raken, bedenk ik me dat het maar goed is dat ik daar niet werk. Zodra ik mijn eigen deur binnenstap, worden mijn sleutels namelijk door één of ander onzichtbaar monster opgevreten. Telefoons, sleutels, opladers, lenzen, computers, verdwijnen allemaal in dat grote gapende gat. Het verklaart wellicht dat ik nooit zo goed weet wat ik in mijn tas heb zitten. Misschien moet ik deze toch eens gaan bestuderen, voordat ik de hele handel op een loopband gooi en het risico loop ergens verplicht Five Days Inside te geraken.

Zo’n ‘Mobiel X-Ray apparaat’ lijkt mij daarom wel handig. Als het weer zo’n rommeltje is in die tas en ik op de gok moet graaien naar mijn sleutel, dan pak ik liever het scan-apparaat erbij. En dan het liefst eentje met magneet, zodat ik ‘m binnen no-time bij de hand heb. Ook de ‘telefoonhond’ die naar voren komt tijdens deze aflevering, zal het bij ons thuis goed doen.

Vrouwen versus mannen

Terwijl ik Geraldine Kemper erop uit heb gestuurd om bovenstaande in de winkel van de gevangenis te kopen, wordt zij meteen te kakken gezet, wanneer zij vraagt naar het loon van een gedetineerde. Als mooie comeback krijgt ze te horen: ‘Wat verdien jij?’ Ja, Geraldine, daar zijn we allemaal wel heel benieuwd naar. Dat het meer dan negentig cent per uur zal zijn, daar zijn we het vast over eens. Bijzonder vind ik het om te horen dat de vrouwen moeten werken en mannen vaker geld krijgen vanuit hun sociale kring. Hoe kan het dat deze vrouwen minder bezoek krijgen en er nauwelijks meer voor ze gezorgd wordt? Zijn het dan toch de ex-mannen die hen zodanig hebben beïnvloed en geïsoleerd van hun omgeving?

‘Het is echt een kunst om als hetero binnen te komen en als hetero eruit te gaan’, aldus Salomee. Als je één keer per maand twee uurtjes intiem mag zijn met je man, die jou in de val heeft gelokt of mishandeld heeft, dan snap ik dat je het elders gaat zoeken. Hoewel ik de dame met wie ik samen op een piepklein kamertje zou zitten ook de hersens in zou slaan als ze mij ook maar met één vinger aan zou raken. Ook in de gevangenis heb ik verdomme me-time nodig.

Beeld bron: Still Tv RTL 5

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Five Days Inside te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je deze aflevering van Five Days Inside 2022 met Geraldine Kemper gemist? Kijk dan terug op Videoland

Home » Televisie » aflevering 6 seizoen 5 Five Days Inside