Five Days Inside: Geraldine Kemper beeldt formaat claustrofobie uit

Five Days Inside 2022

Denk ik te kijken naar een tv-programma over bijzondere beroepen, blijkt het een aflevering van Five Days Inside te zijn. Toch slaak ik een zucht van verlichting, als ik erachter kom waar Geraldine Kemper vijf nachten verblijft. Na weken lang schrijven over nare ziektes, verslavingen en huiselijk geweld, houd ik er ook van om af en toe even lucht te happen en het leven met een korreltje zout te nemen. Dat ik met deze gedachte de plank compleet mis sla, wordt me later pas duidelijk.

Zijner Majesteits Dolfijn

Terwijl ik triomfantelijk achteroverleunend op de bank de tv aanzet, zie ik een Geraldine met wijd opengesperde ogen de camera inkijken. Zij krijgt namelijk te horen dat ze mee gaat varen op onderzeeboot Zijner Majesteits Dolfijn van de Koninklijke Marine. Toen Geraldine dit nieuws een paar dagen eerder kreeg, verklapte zij meermaals badend in het zweet wakker te zijn geworden. Wanneer ik mij er een voorstelling van maak, besef ik dat ik met mijn watervrees en zeeziekte er waarschijnlijk niet heel anders bij had gestaan.

Op geheime missie

De 55 stoere mannen en vrouwen, die zes weken op oefening gaan weten inmiddels niet beter. Nauwelijks contact met de buitenwereld, twee keer per week douchen en hutje mutje slapen achter een stel buizen in de motorkast, is daar de realiteit. Heerlijk, geen social media gelul, maar gewoon ouderwets écht contact. Een community die een doel voor ogen heeft. Je hoeft na die zes weken ook niks te verantwoorden aan je gezin, want alles is geheim. ‘Waar ben je geweest?’, is een vraag die je vanaf nu lekker kunt negeren.

Extra controleronde

Terwijl Geraldine Kemper haar laatste frisse neus haalt, wordt de boot gecontroleerd op gaatjes. Je zal het maar hebben. Ben je aan het varen, loopt de boot ineens vol. Ik zou in blinde paniek en van gekkigheid ineens niet meer weten hoe ik moet zwemmen en mij aan één of andere matroos vastklampen, die ik hoogstwaarschijnlijk zal verzuipen. Om dit te voorkomen zou ik zelf met de controleronde meelopen om er zeker van te zijn dat niemand ook maar iets vergeten is te checken. Dat we daardoor niet op tijd kunnen vertrekken is jammer dan. Aangezien ze bij de Koninklijke Marine nogal van de klok zijn, zal ik nooit aangenomen worden op deze ‘horror boot’, maar dat snap je vast wel.

Geen kaas van gegeten

Dat je het leven op de Marine boot met een korreltje zout moet nemen, verandert op slag wanneer ik in deze aflevering van Five Days Inside zie wat mariniers als dagelijkse missie hebben. Schepen van andere landen worden in de smiezen gehouden. En dat door middel van wel tientallen beeldschermen, heel veel knoppen en nog veel meer apparatuur.

Het is alsof je in een cockpit van een vliegtuig staat te kijken. Je ziet heel veel, maar je snapt er geen reet van. Wanneer er tijdens het varen ineens een alarm af gaat en de bemanning van alle kanten aangehold komt, heb ik helemaal het gevoel dat we op één of andere vluchtboot terecht zijn gekomen. De enige gedachte die door mijn hoofd spookt is: ‘Ik hoop er vooral levend uit te komen.’

Weinig slaap

Wanneer Geraldine Kemper haar matras opkruipt, en het eruit ziet alsof zij zich als een knakworst tussen twee broodjes wurmt, is het tijd om te gaan slapen. Hoewel slapen?  Beseffen dat je meters diep in de zee vertoeft met alleen maar water om je heen, misschien wat gevaarlijk uitziende haaien en oorlogsschepen met raketten, dan zou ik toch echt geen oog dichtdoen.

Als om 06.00 uur ‘s ochtends het rode licht schijnt, weet de bemanning dat de zon opkomt. Er worden twee diensten van zes uur gedraaid. Daarin wordt onderhoud gedaan en gekookt voor de bemanning. Ze moeten verdomd goed moet opletten dat ze niks laten vallen. Gezien het feit dat de keukenvloer hier thuis bezaaid ligt met mijn klunzigheid, zou de centrale gillend gek van mij zijn geworden. Ook worden er verschillende situaties geoefend die voor kunnen komen in oorlogstijd.

Helden

Dat je een bepaald type moet zijn om op een duikboot van de Marine te werken, is mij na het kijken van Five Days Inside wel duidelijk geworden. ‘Varen met het meest verwoestende wapen van Defensie’ is niet iets wat je zomaar doet. Ook moet je er tegen opgewassen zijn om niet naar huis te kunnen als je net vader bent geworden of een goede vriend overlijdt tijdens een missie op zee. In beide gevallen is het niet mogelijk om van de boot af te gaan. Je moet en zal deze missie afmaken, terwijl het leven daarbuiten door blijft draaien. Daarnaast heb je als vrouw weinig privacy en sta je gewoon naast de mannen aan de wastafel je oksels te wassen.

Toch vind ik het ontroerend om te zien hoe deze mensen worden ontvangen in de haven van Den Helder en kan ik niet ontkennen dat het toch wel bad-ass is wat ze doen.

Beeld bron: Still TV RTL 5

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Five Days Inside te gaan

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je deze aflevering van Five Days Inside 2022 met Geraldine Kemper bij de marine gemist? Kijk dan terug op Videoland

Home » Televisie » aflevering 7 seizoen 5 Five Days Inside