Songfestival 2023: Griekenland stuurt ‘poepende padvinder’ naar Songfestival

Daar zit ik dan in afwachting van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023. Helemaal klaar voor de strijd en aangezien ik me afgelopen dinsdag vrij underdressed voelde, heb ik mij vanavond uit voorzorg uitgedost in mijn carnavalsoutfit van afgelopen Februari. Een heksenjurk inclusief punthoed. Met het oog op de deelnemers van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 heb ik de wijn maar even ingeruild voor wat sterkers, want een  hoger alcoholpercentage is denk ik wel gewenst. Sterker nog. Ik heb stiekem alvast flink ingedronken. 

Terugblik eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2023

Ik wil niks maar dan ook niks aan het toeval overlaten. En het is maar goed dat ik dat gedaan heb, want de uitzending van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival begint met een mokerslag. Wie haalt het in godsnaam in zijn bolle hersens om ons een terugblik van afgelopen dinsdag voor te schotelen?! Nog even lekker wrijven in de vlek moet er gedacht zijn bij de regie. 

Flikker toch op met die beelden van juichende Kroaten in hun witte onderbroekjes, het blije groene Michelin mannetje en de veel te zelfverzekerde catwoman Loreen. Kunnen we please gewoon de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 starten zodat ik niet al te lang in mijn belachelijke outfit hoef te zitten hier?

Presentatrices tweede halve finale

Helaas, ik moet eerst nog even door de ingestudeerde prietpraat van de drie ‘WAAROM MOETEN JULLIE ALLES SCHREEUWEN’ presentatrices worstelen, maar dan is het eindelijk zover. De lasbril kan op, de oordoppen kunnen in. Gaan met die banaan!  Terwijl ik een scheut alcohol naar binnen giet en wacht op de eerste klanken van Denemarken blijft het oorverdovend stil. Ook zie ik weinig tot niks op mijn netvlies verschijnen. Wat is hier aan de hand? 

Ik gooi mijn lasbril af en ruk de doppen uit mijn oren. Roze beelden komen op me af en geloof het of niet, er wordt niet geschreeuwd maar zowaar gezongen. Ik moet mezelf even helemaal resetten. ‘Ach dit kan heus niet de hele avond duren’, mompel ik. Het is en blijft immers het Eurovisie Songfestival, dus de poppenkast van de deelnemers staat vast op het punt om te beginnen.

Wouter Hardy en Estland

Na drie liedjes van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 zakt de moed me toch wel een beetje in de heksenschoenen hoor. Zelfs het lied van Estland, onder andere geschreven door Nederlander Wouter Hardy, kan mij niet echt in extase brengen. De stem van de zangeres is prachtig en de tekst van Wouter Hardy ook, maar het is allemaal wat zoet vanavond. Roze en zoet. Achteraf was een glaasje Gazeuse beter op zijn plaats geweest dan sterke drank. Tot mijn grote schrik komen er zelfs in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival deelnemers voorbij die daadwerkelijk kunnen zingen, al zijn het dan wel vooral ‘oehs’ en ‘aaahs’. Ik moet af en toe moeite doen om mijn ogen open te houden. De teleurstelling ligt op de loer.

Men zegt dat geluk in de kleine dingen zit, dus daar heb ik deze tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival dan ook maar van proberen te genieten. Onder andere van deelnemer Gustaf die met een gleufhoed op zijn hoofd de eer van België probeerde hoog te houden en een jongeman uit Griekenland die gehurkt in kaki uniform zijn lied ten gehore bracht. Af en toe leek het alsof hij tijdens een scoutingkamp stiekem naast zijn tentje aan te poepen was. 

De inzending van Oostenrijk

Er kwam zelfs een Eurovisie songfestival deelnemer voorbij  die de staat van het huidige voorjaar in ons land perfect in beeld wist te brengen. Hij bracht zijn lied in een decor van stortregen ten gehore. Oostenrijk zong de gekuiste versie van onze ‘ Who the fuck is Alice’ in de vorm van ‘Who the hell is Edgar’, en om ons niet te laten vergeten dat Oekraïne eigenlijk het gastland had moeten zijn, kwam er zo nu en dan een luchtalarm voorbij. Allemaal leuk en aardig, maar het was het toch net niet voor mij vanavond.

Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik mis de waanzin bij de deelnemers van het Eurovisie Songfestival 2023. Mannen in onmogelijke pakken, vrouwen met een bad hairday , vlammende raketten en….. onderbroeken. Mensen, waar zijn de onderbroeken gebleven? 

Het is voorbij

De lijnen zijn inmiddels gesloten. Lichtelijk aangeschoten, nog steeds bivakkerend in mijn carnavalskostuum, laat ik de uitslag van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 een beetje langs me heen gaan. Ik begrijp dat België door is en ook Wouter Hardy zag ik in mijn ooghoek uitgebreid juichen. De landverrader. Met de woorden ‘toch nog Nederlands succes’ van Jan Smit, komt de pijn van onze uitschakeling weer keihard binnen. 

Mijn oudste koter is inmiddels thuisgekomen van haar werk en werpt me een afkeurende blik toe als ze me in mijn heksenjurk onderuit op de bank ziet hangen. ‘Vraag maar niks’, kreun ik. Mijn lijnen zijn inmiddels ook gesloten. 

Klik hier om naar alle artikelen over het Eurovisie Songfestival 2023 te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, hoe laat en op welke zender je de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 op tv kunt kijken? Op televisie wordt de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 13 mei 2023 om 21:00 op NPO 1 uitgezonden. Op streamingsdienst NLziet kan je de optredens van de deelnemers in de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 terugkijken.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Halve Finale Eurovisie Songfestival 2023

Home » Televisie » Tweede Halve Finale Eurovisie Songfestival 2023