Eurovisie Songfestival 2023: De ironie van het nummer van Duncan Laurence

Alles heb ik eraan gedaan om me zaterdagavond niet nogmaals te hoeven onderwerpen aan het hele circus, maar helaas. De redactie van TV-vrouw is onverbiddelijk. ‘Na twee halve finales verwachten de lezers uiteraard ook een verslag van de climax van de hele poppenkast op deze site’. Is dat zo? Zitten jullie echt nog te wachten op een analyse van alle wanstaltige outfits, de valse noten, het geschreeuw en dubieuze dansjes van de deelnemers van het Eurovisie Songfestival 2023

Eurovisie Songfestival 2023

Ik ben tot het uiterste gegaan om mijn collega ervan proberen te overtuigen dat het een bijna onmogelijk opgave zal gaan worden. Van ‘ik ben bij iemand op visite vanavond’, via ‘onze tv heeft er afgelopen week de brui aan gegeven’, tot aan ‘zonder Nederland is er toch echt niks aan’ (Allemaal niet gelogen by the way) maar het heeft niet mogen baten. Dus voor de derde keer deze week sleep ik mezelf naar de bank voor een avondje Eurovisie Songfestival 2023. De vraag aan degene bij wie we op bezoek zijn of please de tv aan mag op NPO 1 wordt mij hopelijk niet in dank afgenomen. Al bereid ik me wel voor op een strijd om de afstandsbediening vanavond.

Is het wel leuk zonder Nederland?

Onder het genot van een bakje pleur laat ik het hele Songfestival geweld opnieuw op me afkomen. De krijsende presentatrices die Europa wederom van harte welkom heten en de diverse Eurovisie Songfestival 2023 deelnemers die voor de tweede keer deze week hun inzending ten gehore mogen brengen. Zesentwintig in totaal. Omdat ik bijna alle acts al ken, kan ik mijn gedachten maar moeilijk bij de liedjes en hun boodschap houden, dus Jan Smit bespaar mij je geleuter en laat het me zelf lekker analyseren.

De titel van het lied van Eurovisie Songfestival 2023 deelnemer Zwitserland Watergun laat mij afdwalen naar het ingrijpen van de ME tijdens de corona demonstraties in ons land.  Bij de mannen van Australië kan ik niet anders dan aan de ‘New Kids’ uit Maaskantje denken en als ik tijdens het Eurovisie Songfestival 2023 naar de act van Loreen kijk, waarin ze vakkundig geplet lijkt te worden tussen twee platen, moet ik opeens denken aan de gruwelen van het laten maken van een mammografie. Intussen vraag ik me af of de onderbroeken van de mannen van Kroatië wel netjes gewassen zijn na afgelopen dinsdag. Wat is er met mij aan de hand? Zouden het afkickverschijnselen zijn van de alcohol? Uit voorzorg bestel ik toch maar even een glaasje Prosecco bij de gastvrouw die zelf inmiddels al aan haar tweede fles is begonnen. 

Half Europa kocht een finaleplaats

Gelukkig zijn er ook nog een aantal acts die ik dit Eurovisie Songfestival 2023 nog niet heb gezien. Deze deelnemende landen hebben een flinke smak geld betaald en zijn daardoor automatisch door naar de grote finale. Lekker makkelijk. Wellicht kan Nederland dit de volgende keer ook doen. Maar dan niet bij het Eurovisie Songfestival maar bij het WK voetbal. Ik koop er graag een nieuw oranje shirt voor. 

Één van die betalende landen is Spanje. Zij komen met het lied Blanca Paloma. Klinkt bekend? Kan kloppen. George Baker heeft inmiddels al gebeld voor een toekomstige samenwerking. Altijd beter dan de Lidl toch? Ook Italië heeft de portemonnee getrokken en dat is maar goed ook, want dit lied is wat mij betreft een beetje als een bord pasta. Het vreet lekker weg, maar na een uur heb je alweer honger. 

Het derde land dat middels het betalen van een aantal Eurootjes in de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 is beland is Frankrijk. Hadden ze echt niet hoeven doen hoor. Al 46 jaar niet gewonnen, en zelfs met zoveel stof aan een jurk zal het ook dit jaar niet gaan lukken de winst binnen te slepen. Eurovisie songfestival deelnemer Duitsland heeft een godsvermogen betaald om ons een tweederangs versie van de liefdesbaby van Ramstein en Lordi voor te schotelen. Er blijven geen vakantielanden meer over zo voor mij.  

Duncan Laurence loopt niet alleen op het songfestival

Onder het motto van ‘eigen land laatst’ mag Engeland als gastland de poel van ellende afsluiten.  Eat your heart out collega, ik heb het gered. Maar liefst 26 liedjes inclusief al het geneuzel tussendoor. De ‘Europe start voting now oproep’ vertaal ik vrij naar ‘start eating toastjes en chips ’ Het lange wachten is begonnen.

Terwijl Loreen en de andere deelnemers nog even moet nagelbijten vermaken wij ons met de diverse gastoptredens tijdens de stemtijd van het Eurovisie Songfestival 2023. Ook Duncan Laurence geeft acte de présence op het songfestival en heeft het gore lef om You never walk alone ten gehore te brengen, terwijl zich in mijn achterhoofd zijn grote afwezigheid rondom het hele Dion en Mia verhaal afspeelt. Maar eerlijk is eerlijk, hij zong het fantastisch. 

En dan na een lange, lange avond is de puntentelling dan eindelijk daar. Eerst de vakjury’s en daarna de punten van het publiek. Inmiddels is het allang Moederdag geworden, maar niemand die het een hol interesseert. Na een week afzien wordt bekend wat de hele wereld eigenlijk al maanden wist. Loreen wint namens Zweden het Eurovisie Songfestival 2023. She nailed it. Voor Finland blijft het een grote ‘Cha’ en ook de rest heeft het nakijken. Bij deze wil ik mijn gastvrouw van vanavond en haar gezin hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van hun tijd, huis en tv. Vanavond waren we allemaal even ‘United by music’.

Klik hier om naar alle artikelen over het Eurovisie Songfestival 2023 te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Finale Eurovisie Songfestival 2023

Home » Televisie » Finale Eurovisie Songfestival 2023