Ruben Nicolai bezorgt in De Erfgenaam brieven van een krijgsgevangene

In aflevering 5 van De Erfgenaam gaat presentator Ruben Nicolai op zoek naar nazaten van soldaat Jan van Hall en Willebrorda Vuurpijl. De zoektocht brengt hem in een klooster én in een oude gevangenis. Lukt het Ruben om de brieven van krijgsgevange Jan alsnog te bezorgen? En is hij in staat om de familie van mevrouw Vuurpijl op te sporen om hen te verblijden met een erfenis van ruim 10.000 euro?

Is de erfgenaam van Willebrorda Vuurpijl een crimineel?

Willebrorda Vuurpijl liet na haar overlijden een flinke smak geld achter en volgens het testament is haar zus de erfgenaam. Helaas overleed de betreffende zus al zo’n 30 jaar voor mevrouw zelf stierf waardoor het geld bleef liggen. Ruben duikt in de zaak, maar komt er al gauw achter dat de speurtocht niet eenvoudig blijkt te zijn. De presentator bezoekt archief na archief om er uiteindelijk achter te komen dat er nóg twee zussen Vuurpijl waren. 

De onbekende zusjes bleken samen op het laatst bekende adres te hebben gewoond. Ruben Nicolai ziet de bui al hangen en vreest voor ongehuwde en kinderloze nazaten en dat blijkt te kloppen als een klopgeest die aan het lachgas heeft gehangen. De gezusters Vuurpijl hebben hun leven als nonnen doorgebracht in een klooster tot magere Hein hen kwam halen. 

Aan moeders kant van de zusjes loopt het spoor naar de rechtmatige erfgenaam dood bij het gevangenismuseum in Veenhuizen, waar een oom van Willebrorda Vuurpijl herhaaldelijk een poosje vertoefde wegens landloperij en inbraak. De gevangenis was een soort open dorp met bewaakte grenzen waar de ingezetenen een opvoeding tot brave burger kregen en een vak konden leren. Onmiddellijk krijg ik geniaal idee. Haal dat uithangbord ‘Museum’ maar van de gevel en herstel dat dorp in ere. Trap al die onopgevoede, ontspoorde ettertjes die ons land rijk is lekker een jaartje naar Veenhuizen en vergeet vooral de voetbalhooligans niet mee te nemen!

Onderzoeker Klaas Zondervan helpt Ruben Nicolai weer op het juiste spoor

Waar zouden we zijn zonder erfgenaamonderzoeker Klaas Zondervan in het RTL4 programma De Erfgenaam? Vanwege het vastlopen van het onderzoek heeft hij wat informatie opgespoord naar vaders kant van Willebrorda Vuurpijl. Laat Klaassie maar schuiven, want hij heeft voor elkaar gekregen om een nog in leven zijnde achterneef op te sporen. Hans Zwaak heeft toevallig op het moment dat zijn telefoon rinkelt een vrije dag en wil best een afspraak maken met Ruben Nicolai en de crew van De Erfgenaam.

Dat begrijp ik maar al te goed. Als ik gebeld zou worden door de presentator van een televisieprogramma wat over erfenissen gaat, dan zit ik al in de auto nog voor de telefoon opgehangen is. Oké dat klinkt stoer, maar waarschijnlijk moet ik eerst nog een half uur naar mijn autosleutels zoeken. De erfgenaam Hans Zwaak weet te vertellen dat er nog een aantal neven en nichten zijn, wat betekent dat zij allen een bedrag van 1200 euro erven. Een prima besteding van zijn vrije dag als je het mij vraagt. 

De brieven van soldaat Jan van Hall worden eindelijk bezorgd aan de rechtmatige erfgenaam

Het volgende verhaal gaat over een man die vanuit krijgsgevangenenkamp Otlag in 1940 twee brieven schreef naar zijn familie. Die brieven zijn gevonden door Mieke Brock toen zij de nalatenschap van haar vader opruimde en ze zou heel graag zien dat Ruben Nicolai de erfgenaam vindt, zodat ze de brieven van soldaat Jan van Hal kan bezorgen. Aangezien er veel bevolkingsregisters verloren zijn gegaan tijdens de oorlog is het een spelt in een hooiberg om de nazaten te vinden. 

Soldaat Jan was van oorsprong onderwijzer en werd grenswachter toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij was een van de eerste krijgsgevangenen. Lang heeft de onderwijzer niet in gevangenschap gezeten, want Hitler was in die fase van de oorlog nog in de veronderstelling dat hij voornamelijk in oorlog was met Engeland, dus werden de Nederlandse krijgsgevangenen al vrij snel weer vrijgelaten. Waar alle archieven Ruben in de steek laten in het programma De Erfgenaam biedt het Veteranenarchief uitkomst en blijken er vier kinderen te zijn van soldaat Jan van Hall. De brieven zijn na al die jaren, met dank aan Mieke Brock, weer thuis bij de rechtmatige eigenaren. 

Klik hier om naar alle artikelen te gaan over De Erfgenaam 2023.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie wordt seizoen 3 van De Erfgenaam in september en oktober van 2023 elke woensdag om 20:30 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet is de aflevering met soldaat Jan van Hall, Willebrorda Vuurpijl, Hans Zwaak en Mieke Brock terug te kijken.

Beeld bron: De Erfgenaam / seizoen 3 / 2023

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 3 de erfgenaam 2023