Boeren, Bijbels en Beauties: Verborgen talenten en onthullingen

Boeren, Bijbels en Beauties

We gaan er weer helemaal voor. Aflevering 5 alweer van Boeren, Bijbels en Beauties. En inmiddels kennen we onze Spakenburgse vrienden op ons duimpje toch? Van haver tot gort, van binnen en van buiten, tot aan de maan, de sterren en weer terug. Nou schrijf dat idee nog maar even op je buik, want een breed scala aan verborgen talenten komt vandaag voorbij. Met name Menno en Dirk-Geert stelen vandaag in Spakenburg de show.

Wie speelt er orgel en wie kan een schip op het droge nog laten kapseizen? En wie moet er naarstig op zoek naar een plekje in een ‘Blijf van mijn lijf huis’ en wiens outfit representeert een paringsdans van een slang en een panter? Wie gaat er mee met de bruine vloot en waarom klinkt dat mij in de oren als iets ontzettend smerigs? Wordt het gokken of vergapen? Ik ga voor optie twee. Hijs de zeilen. Spakenburgers we komen eraan. 

Botsen en klotsen in Boeren, Bijbels en Beauties

Menno, van zorgboerderij de Veldmuis, heeft het enorm druk deze week. Gelukkig houdt Menno ten allen tijde het hoofd koel. Rustig blijven is zijn credo. Mogen we trouwens even een heel lang en groot moment om Menno in het zonnetje te zetten. Wat een ontzettend leuke, positieve aardige vent is dit.  Natuurlijk we hadden hem al aan de gang gezien met de hulpboeren maar toch. 

Als je nog kan lachen terwijl je verrot wordt gescholden wanneer je Botter tegen een andere aan klettert, omdat je stuurman het waarschijnlijk drukker had met zijn eigen stuurknuppel dan met het roer, vind ik dat bewonderenswaardig. Maar als je blijft stralen op je eigen zomerfeest terwijl het water met bakken uit de hemel komt, dan ben je gewoon een held. Menno bleef positief en gelovig zijn loont. Zijn gebeden werden verhoord en als donderslag bij heldere hemel klaarde het op. En dat heb jij gedaan Menno, chapeau!

Op het feest zelf blijken er meer Spakenburgers over bijzondere talenten en kennis te beschikken. Zo weet een dorpsgenote van Menno te vertellen dat zwarte kleding nooit doorlekt. Ze heeft dus lekker zwart aangetrokken met die stromende regen, anders wordt ze zeiknat. Die poncho van Menno heeft zij mooi niet nodig. De rest van het gezelschap is meer dan soepel in de heupjes en gaat met de havenzangers zwemmen in Bacardi Lemon. 

Knagen in de kerkbankjes van Spakenburg

Dirk-Geert blijkt ook nog veel meer in zijn mars te hebben dan bloemen schikken. Sterker nog, hij is van alle markten thuis. Hij ontpopt zich tot een professioneel pingelaar op zijn keyboard en kent alle kerkelijke liederen en psalmen uit zijn hoofd. Dominee Gert-Jan weet dan ook niet hoe snel hij Dirk moet mobiliseren om zijn kerkdienst een beetje op te leuken op het orgel. Het thema is deze week ‘voor de bijl gaan’, maar dat wil gezien het aantal bezoekers van de dienst nog niet zo lukken. 

Gelukkig heeft hij online wel heel wat zieltjes weten te winnen. Het is toch altijd lekkerder om zo’n kerkdienst vanuit je luie stoel te kunnen beleven. Dat gegalm in de kerk zorgt ervoor dat je nooit even lekker rustig kan herkauwen zonder dat de ongediertebestrijding wordt gemobiliseerd, omdat men vermoedt dat er knagende muizen aan de kerkbanken hangen. Die hostie die je halverwege krijgt is nu eenmaal niet te kanen, dus je moet toch wat. 

Dirk-Geert kan nog meer

Dirk-Geert is niet alleen een ‘orgelkunstenaar’, maar is ook een kei in tuindecoratie. Zijn schutting was blauw en die kleur was wanstaltig. Dirk kocht een nieuwe pot verf in de kleur waar ook de Hollywood sterren hun schutting mee bekladden. Deze is goed, ik zie werkelijk waar geen enkel verschil met de oude kleur en de neus van vriend Jeroen groeit dan ook sneller dan het licht, als hij beweert dat het inderdaad een wereld van verschil is. Alles voor de liefde hè Jeroen. Dat doe je goed.

Als je nu denkt dat Dirk-Geert wel door zijn talenten heen is, dan ken je deze duizendpoot nog niet. Bellend achter het stuur knalt hij bijna op zijn voorganger en komt met piepende banden tot stilstand bij Gretia. Zij is in een slangenleren panterpyjama haar camper aan het poetsen. Nel Veerkamp zou zo ontzettend trots op de je zijn Greet. Om zoveel verschillende redenen. Dirk-Geert blijkt alles van poetsen te weten en na een bakkie pleur en een poetsbeurt van Dirk ziet de sleurhut er weer blinkend uit. 

Rake klappen bij de familie Koelewijn

De familie Koelewijn gaat op de enige vrije dag van de week shoppen voor een bed voor zoonlief. Die wordt namelijk binnenkort uit het nest gekieperd. Waarschijnlijk omdat ze zijn kamer nodig hebben om alle stokbroden in op te slaan. De zoon fluistert ons samenzweerderig toe dat hij meer een moeders- dan een vaderskind is. Al heel snel wordt duidelijk waarom. 

Keep your friends close and your enemies closer zullen we maar zeggen. Als je moeder Koelewijn tegen je in het harnas jaagt, kan je namelijk rekenen op rake klappen en als het tegenzit krijg je er nog een stroomstoot bovenop. Dat heeft meneer Koelewijn aan den lijve ondervonden toen hij ‘s nachts lag te snurken. Het is een wonder dat hij nog leeft, want toen schoppen ook niet werkte probeerde ze zijn adem af te sluiten door zijn neus dicht te knijpen. Moeders heeft nu eenmaal haar welverdiende rust nodig en geef de vrouw eens ongelijk. 

Poehee

Ik moet even bijkomen van zoveel verborgen talenten en van nog meer onthullingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar deze ontboezemingen smaken zeker naar meer. Wie van de brave Spakenburgers gaat er volgende week buiten zijn boekje? Ik ben benieuwd en zie jullie graag volgende week in Spakenburg.

Beeld bron: (c) Wessel de Groot

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Boeren, Bijbels en Beauties te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je Boeren, Bijbels en Beauties gemist kijk dan de aflevering terug via Kijk.

Home » Televisie » aflevering 5 Boeren, Bijbels en Beauties