Better Than Ever: Duivelse manager sloopte 22-jarige Songfestival deelneemster

Better Than Ever 2023 – donderdag 20:30 RTL

Ik zal zeker de enige niet zijn die bij het aanschouwen van een zanger of zangeres op een podium weleens gedacht heeft ‘Wat moet het toch heerlijk zijn om met iets waar je heel goed in bent en leuk vindt om te doen, je geld kan verdienen.’ Al die mensen die speciaal een kaartje hebben gekocht om te genieten van jouw muziek. Geweldig toch? In deze laatste aflevering voor de finale van Better Than Ever horen we van enkele deelnemers dat dit niet altijd zo leuk is als het lijkt.

Wat zeg je?!

Een van de Better Than Ever deelnemers Joan Franka schiet eigenlijk meteen al vol als ze begint te vertellen. Nog nooit eerder heeft ze deze traumatische ervaring gedeeld. Na deelname aan The Voice op twintigjarige leeftijd, gaf haar manager Joan op voor het Nationaal Songfestival. So far so good zou je denken, want zo’n groot optreden zet je gelijk goed in de schijnwerpers als zangeres. 

Tijdens deelname aan het songfestival sommeerde haar manager om eens goed naar de andere kandidaten te kijken. ‘Je ziet er niet uit Joan, je moet echt afvallen. ‘Kijk eens naar die andere meiden, zo wil jij toch ook zijn?’ Pardon?! Iemand die zoiets tegen een jonge meid zegt, is nog viezer dan de stront onder mijn schoen als ik met mijn hond op een losloopveldje ben geweest.

Het indiaantje miste de rooksignalen

Joan Franka was Better Than Ever en won van alle deelnemers de finale van het Nationale Songfestival. Ze mocht Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Wat een mooie kans had moeten zijn, maakt het drama alleen maar groter. Zowel haar manager als coaches gaan volledig aan de wensen van Joan voorbij. Haar moeder en zus, die alles zijn voor Joan, mochten de eerste week niet mee en toen zij uiteindelijk de tweede week wel ter plaatse waren mocht Joan ze nauwelijks zien. 

De tooi, waar destijds heel Nederland Joan Franka om bespot had, wilde ze zelf eigenlijk helemaal niet op, maar niemand die naar haar luisterde. Vlak voor het optreden brak Joan en dat verklaarde de beroerde performance. Laten we eerlijk zijn, het optreden was ook echt tenenkrommend slecht, maar dat is achteraf niet zo vreemd. ‘Ik wilde daar eigenlijk helemaal niet zijn’, vertelt Joan in Better Than Ever.

En de award voor mooiste mens gaat naar…

Mijn hart breekt om het verhaal van Joan Franka en valt ook nog eens in 1000 stukjes op mijn bijzettafeltje wanneer ze vervolgens in Better Than Ever vertelt dat de bitchy manager na het optreden snauwt dat ze ‘alles heeft verpest.’ Joan kotst later die avond al ellende er letterlijk uit. Ze zit helemaal alleen op een hotelkamer en belt wanhopig de crew omdat ze denkt dood te gaan, maar niemand neemt de telefoon op om te helpen. Het lijkt potdorie wel een scenario van een heel beroerde B-film.

Het team wilde niet meer met Joan werken, maar ze had nog wel een contract. Ze mocht zich uitkopen voor 30.000 euro, die ze uiteraard niet had. Twee jaar lang mocht Eurovisie Songfestival deelneemster Joan Franka geen muziek maken tot iemand van de band haar besloot uit te kopen. Ja, je gelooft niet, maar in deze rampzalige B-film had toch nog één personage een goed hart. Awardwaardig zelfs. Het is denk ik overbodig om te vertellen dat Joan Franka door dit alles op de bodem van een heel diep zwart gat belandde. 

Pleur maar weg

Als klein meisje wist ik heel zeker dat ik later zangeres wilde worden. Ik zong de sterren van de hemel tussen de spreekwoordelijke schuifdeuren. Ik zou Better Than Ever in menig finale komen te staan. Tenminste, dat dacht ik. Het ging zelfs zo ver dat ik tijdens etentjes en verjaardagen mijn handtekening op briefjes uitdeelde. Als nietsvermoedende mensen mij vroegen wat het briefje betekende, dan zei ik met een stalen bek: ‘Dat is mijn handtekening, want ik word een beroemde zangeres als ik groot ben.’ 

Misschien maar beter dat ik zo vals zong als een zwerm kraaien die drie dagen doorgehaald hadden met drank en drugs. Mochten er nog mensen zijn die zo’n briefje met mijn handtekening erop ergens in een lade hebben liggen, je mag het gerust weggooien. 

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Better Than Ever te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Better Than Ever 2023 kunt kijken? Op televisie wordt het seizoen 2 van het programma Better Than Ever elke donderdag om 20:30 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv RTL4 / Better Than Ever / seizoen 2 / 2023

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 2 Better Than Ever 2023