We zijn er Bijna: Kaas, kaas en nog eens kaas

We Zijn Er Bijna 2022

Ik herinner me nog levendig de verhalen van vroeger. Dat vriendinnen gingen kamperen en dat de pindakaas en blikken knakworsten mee gingen in de koffer. Wat is dat toch met ons Hollanders? Dat we allemaal een vleugje thuis meenemen naar het zonnige zuiden? ‘Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet’ is voor sommige We zijn er bijna deelnemers in ieder geval op het lijf geschreven. Kilo’s Beemster kaas vliegen je om de oren en de Hollandse kost staat gewoon om zes uur op de campingtafel. Na hun bammetjes komen de kwieke bejaarden op de Mirador del Salto del Gitano ook nog oog in oog te staan met een stel enorme aasgieren. En laat die nu net dol zijn op oude kadavers. Als dat maar goed afloopt..

Martine van Os schiet te hulp?

De dag begint niet goed voor Anja en Henk. Ze hebben een lekke band en ook voor Jan en Willy is het duwen deze aflevering. Martine van Os staat met haar cameraploeg uiteraard weer als eerste met haar neus onder de motorkap om te concluderen dat ze toch écht helemaal niets van auto’s weet, maar dat het de bedoeling is dat ze het sensatieniveau een beetje omhoog haalt. Gelukkig staat campingvriend en ex-automonteur Jan wel paraat om de auto uit te lezen. Om hem heen staan nog een stuk of tien andere geïnteresseerden om de boel eens goed in de gaten te houden. Bij gebrek aan geraniums is dit immers een verrekte goed alternatief om de dag mee te vullen. 

Het blijkt een defect aan de bobine te zijn. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat dit de dochter van Barbapapa was. Weer wat geleerd. Jan en Willy trekken samen naar de eerste de beste sjofele Spaanse garage. Als de bobine in de pocket is weet Willy niet waar ze het zoeken moet met haar enorme gevoel van dankbaarheid. ‘I huk joe?’, vraagt ze enthousiast aan de monteur. Die doet wijselijk alsof hij haar niet begrijpt en mompelt iets over siësta terwijl hij vlug de benen neemt. 

Even door soppen luitjes, We zijn er bijna

De tweede les die ik leerde in deze aflevering is dat een wasmachine echt een zwaar overbodige luxe is. Nelleke heeft de ‘Tupperemmer’ uitgevonden. Je gooit je was met een hoop sop in een emmer en duwt er een deksel op. Vervolgens begin je een half uur lang keihard te schudden et voila. Oke Nelleke, ik dacht dat je vakantie had maar ieder zijn ding. 

Het vakantiegevoel wordt überhaupt letterlijk een beetje overschaduwd door een flinke berg woestijnzand. Hoewel de meeste pensionado’s een vegertje over het raam meer dan genoeg vinden, ze hebben zich immers al een hun hele leven uit de naad gewerkt, blijkt er één vervelend schaap te zijn dat toch maar de caravan gaat soppen. Levenservaring of niet, we blijven een stelletje kuddedieren, dus binnensmonds vloekend volgt de rest gedwee. Je kan moeilijk de enige zijn met een ranzige sleurhut. Wat moeten ze dan wel niet van je denken? Er kan er echter maar één de winnaar zijn van het poetsen en dat is Thea. Nadat haar caravan blinkt gaat ze met de witte schoenpoets in de weer.  Je hebt altijd baas boven baas.  

Paella avond in We zijn er bijna 2022

Dat de Oude van Dagen af en toe ook nog eens iets anders eten dan een ‘AVG’tje’ komt omdat ze bij tijd en wijle ook nog wel eens een groepsmaaltijd voorgeschoteld krijgen. Er staat Palla op het menu en iedereen valt enthousiast aan. Die aangebrande jus van dat éénpittertje zijn ze wel een keer zat, dus een echte maaltijd is meer dan welkom. De groep is zelfs zo enthousiast dat ze met elkaar de wereldhit ‘smakelijk eten’ ten gehore brengen. Presentatrice Martine van Os zingt uit volle borst mee. Als ook de mondharmonica eraan te pas komt, voel ik me een klein beetje week worden van binnen bij dit aandoenlijke tafereel. Of komt dit omdat ik het gevoel heb dat ik eindelijk weer eens binnen mag kijken in de kleuterklas van mijn kinderen? Wie zal het zeggen. 

Wijsheid komt met de jaren 

Het was een aflevering vol levenslessen en handige weetjes. Langzaam maar zeker krijgen we een inkijkje in de wondere wereld van het leven na de ‘loonslaven periode’. We leren dat sommige dingen inderdaad vroeger beter waren en worden gerust gesteld met het feit dat sommige dingen nooit veranderen. We weten nu wat te doen als de wasmachine het begeven heeft en dat kaas en Paella prima naast elkaar kunnen bestaan. Ook zien we dat clichés er vaak zijn, omdat er een kern van waarheid in zit. Hoe bejaarder je wordt, hoe meer je je als je klein kind gaat gedragen. Maar wat is daar eigenlijk mis mee? Ik laat me heel graag volgende week weer inspireren door een stel kinderlijke wijsheden. 

Beeld bron: © MAX

Klik hier om naar alle artikelen over het programma We Zijn Er Bijna te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je We zijn er Bijna 2022 gemist kijk dan de aflevering terug via NLziet.

Home » Televisie » aflevering 2 seizoen 10 We Zijn Er Bij a