Temptation Island: Een testosteronbom vol vooroordelen over vrouwen

Temptation Island

We hebben een week vol spanning gewacht wat deze aflevering vol lust en verleiding ons weer zou leren. De deelnemers van Temptation Island zitten alweer voor ons klaar in hun zwembroek. Of ballenknijper, als we René mogen geloven. Hij zei dat hij “een grapje maakte over het feit dat hij een ballenknijper heeft.” Toch weten wij onderhand ook wel dat in ieder grapje een kern van waarheid schuilt. Nee hoor, René. 

Het vuur brandt voor het eerst

De aflevering begint op het punt waar de vorige geëindigd is. Zoals reality tv en dus ook deze show zich braaf houdt aan die regel die al decennia lang bestaat. De cliffhanger bij Temptation bestaat uit deelnemers die met veel bombarie te zien krijgen dat er een vuur begint te branden. Als dat het geval is, dan wordt er op dat moment in de andere villa een connectie gemaakt. Het zou zomaar kunnen zijn dat dat het begin is van jouw einde. En dan sta je een paar weken later met je koffers op straat en ligt de persoon die ooit jouw partner was met een nieuwe spierbundel in jullie oude tweepersoonsbed.

Maris heeft ons sportief toegegeven dat Ivo heeft gezegd dat het vuur waarschijnlijk voor hem zou branden. Ze houdt zich ongelooflijk groot.

Ruimte voor kwetsbaarheid

In beide villa’s valt het me op dat het concept van Temptation Island, zoals ik het kende toen ik op de basisschool zat, honderdtachtig graden veranderd is. Het zegt overigens ook wat over mij dat ik vroeger al Temptation keek, maar daar gaan we het vandaag maar niet over hebben.

Kenzo is een vrijgezel die goede vragen stelt. Hij luistert, vat samen en vraagt door. Het zou me niets verbazen als hij een sociaal agogische opleiding genoten heeft. Diepgaande gesprekken en op zoek zijn naar een klik, zijn als nieuwe ingrediënten toegevoegd aan de formule. Het past bij een maatschappij die steeds kwetsbaarder en zelfbewuster wordt. Daarin gaat Temptation Island met de tijd mee.

Echte vrouw

René stootte mij daarentegen tegen de borsten en leek even niet met deze tijd mee te gaan. Hij had het over de emotionele pieken van zijn vriendin Annebel. Daarin is ze naar zijn mening “nou eenmaal een echte vrouw.” Freud draaide zich op dat moment om in zijn graf en is het met hem eens, dat het best wel eens een gevalletje hysterie zou kunnen zijn. Maar laten we eerlijk zijn… Wat was eigenlijk de trigger van haar emotionele reactie? Voordat hij haar iets moest bekennen leek de situatie aardig zen.

“Als zij zich niet goed voelt voel IK me niet goed” vertelt hij ons. Zijn intentie is vast en zeker lief bedoeld, maar het ontbreekt hem aan zelfreflectie. Doordat hij haar probeert te overtuigen dat ze zich niet druk moet maken ,gaat er bij haar een balletje rollen waardoor ze zich juist druk maakt.

Als je je partner zou kennen en weet dat zij zich snel drukt maakt, dan probeer je toch te voorkomen dat je, ook al bedoel je het goed, olie op het vuur giet? Hij had beter niets kunnen zeggen. Tja, René… wij zijn nou eenmaal echte vrouwen. Dus als je zegt dat wij ons niet druk moeten maken, slaan de stoppen nou eenmaal door. 

Liefde of homewrecker

Nieuwe vrijgezel Sabine vertelt ons dat ze meedoet aan Temptation Island, omdat ze op zoek is naar liefde. Ain’t we all?

Toch maakt het me nieuwsgierig waarom ze dan meedoet aan een programma waarbij alle mannen in eerste instantie al een relatie hebben? Dat sommige vrouwen erop kicken om ‘the other woman’ te zijn is ook allang geen geheim meer. Besef wel lieve Sabine dat, als jij hier je grote liefde vindt, het geen geheim van jullie twee zal zijn. Een groot gedeelte van de Nederlanders zal jou dan als homewrecker zien en ik hoop dat je dan pittig genoeg in je schoenen staat om de liefde te verdedigen.

Beter vogelvoer

In de eerste aflevering leerden we Ivo kennen als een vrije vogel die best wel nieuwsgierig is naar het brood aan de andere kant van de Berlijnse muur. Maris is zijn Oost Berlijn, maar hij lijkt het nu prima naar zijn zin in het Westen te hebben, bij Esme. Ik vraag me af of hij op zoek is naar vrijheid in de algemene zin of naar een vrouw die hem vrijheid kan bieden? Naar zijn zeggen is dat bij Esme, de mannelijke versie van hemzelf.

Redderssyndroom

We maken kennis met de zogenaamde psycholoog van Annebel, vrijgezel Hans. Hij stelt haar scherpe vragen, die af en toe over het randje gaan en Annebel intimideren. Als hun gesprek hem even teveel wordt, zien we dat het hem emotioneel erg raakt. Hij vertelt ons dat hij haar emoties over heeft genomen en het hem raakt waar zij doorheen moet gaan. Hij maakt opmerkingen over haar uitstraling.

Wat hij op dat moment naar ons toe uitstraalt, is dat hij als een reddingshond staat te springen om haar redder in nood te zijn. Ik denk dat het tijd wordt voor een gesprek met de wijze Kenzo. Wellicht dat Hans samen met hulp van Kenzo, zijn eigen rol in de dramadriehoek erkent en verbreekt. Als je nieuwsgierig bent wat die dramadriehoek is, kijk dan eens op deze site https://www.icm.nl/extra/de-dramadriehoek-wat-is-het-en-hoe-doorbreek-ik-het/

Ondertussen wachten wij met smart het drama van volgende week weer af…

Beeld bron: Tom Cornellissen

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Temptation Island te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 1 Temptation Island