Rooijakkers over de Vloer: Had elk kind maar een leraar als Edson da Graça

Edson da Graça zet in aflevering 4 zijn deur open om Art Rooijakkers een kijkje in zijn leven te geven voor het RTL4 programma Rooijakkers over de Vloer. Naast zijn werk als presentator is de vrolijke BN’er vader van vier kinderen en getrouwd met Maud, de moeder van zijn twee jongste kindjes. 

Edson da Graça ontvangt Art Rooijakkers over de Vloer

Edson da Graça is enige presentator wiens naam ik stiekem knip en plak in plaats van type op mijn toetsenbord. Dat komt door het chique uitziende maar o zo irritante friemeltje onder de c in zijn naam, ook wel cedille genoemd. Er zal vast een sneltoets voor zijn, maar ik kan hem in geen velden of wegen vinden.

Voor mijn gevoel was Edson da Graça er ineens. Uit het niets stond daar plotsklaps een good looking kerel met humor en een vlotte babbel een programma op tv te presenteren. Zo’n moment dat je denkt ‘uit welk blik hebben ze die leukerd getrokken?’ Ik heb mij verder nooit in hem verdiept en ben blij dat Art Rooijakkers mij via de beeldbuis meeneemt over de vloer bij Edson da Graça.

Edson da Graça was leraar Nederlands

Als Edson vertelt leraar te zijn geweest, ben ik in shock. Hoe is het mogelijk dat zo’n sympathieke vent een beroep heeft uitgeoefend waar ik al heel mijn leven een ontiegelijke weerstand tegen voel? Ik denk ogenschijnlijk teveel in hokjes, want hier staat het levende bewijs dat leraren best leuk kunnen zijn. Zou mijn weerstand dan toch slechts berusten op mijn eigen recalcitrante persoonlijkheid die er voor heeft gezorgd dat ik mijn gehele schoolcarrière in de clinch lag met leraren? Dat zou zomaar eens kunnen.

Art neemt Edson in Rooijakkers over de Vloer mee naar de school waar hij als leraar heeft gewerkt en heeft een verrassing voor hem. In een klaslokaal zitten enkele oud-leerlingen op hem te wachten. Onmiddellijk is de presentator ontroerd. Al snel besef ik dat het om een categorie leerlingen gaat waar ook ik hoogstwaarschijnlijk toe behoorde. De opstandige, vervelende etters van de klas. Echter in tegenstelling tot deze mensen had ik nooit het voorrecht een leraar als Edson da Graça te hebben. Ik was gewoon een irritant mokkel, niemand die ooit bedacht dat dat mijn gedrag wel eens voort kon komen uit zaken waar een puber niet mee belast had mogen worden op jonge leeftijd. 

Ieder kind verdient zo’n leraar

Edson da Graça zag wél dat de leerlingen al een rugzakje hadden. Hij hielp ze door hen voor te houden dat ze er toe deden en meer in hun mars hadden dan ze zelf dachten. Het mooie ervan is dat het zijn eigen depressie, waar hij in die periode doorheen ging, enigszins relativeerde. Op een moment in zijn leven dat hij zelf nadacht over hoe fijn het zou zijn om niets meer te voelen, hielp hij pubers op het rechte pad te blijven. 

Aflevering 4 van Rooijakkers over de Vloer laat een heel mooie kwetsbare man zien, die niet alleen maar een grappige presentator is die ergens van een castingbureau is geplukt. Ieder kind zou minimaal één leraar als Edson da Graça moeten treffen in het leven. Ik had die mazzel niet, maar geen zorgen, het is goed gekomen met me hoor. Nou ja… een soort van. Uit respect voor Edson da Graça heb ik tijdens het tikken van dit artikel over het programma Rooijakkers over de Vloer uitgezocht waar de sneltoets voor het friemeltje onder de c zit, want deze topper verdient geen knip en plakwerk.

Klik hier om naar alle artikelen over het RTL4 programma Rooijakkers over de Vloer te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je Rooijakkers over de Vloer 2023 op tv kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 6 van Rooijakkers over de Vloer elke zondag om 21:05 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet is de aflevering met Edson da Graça terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv RTL4 / Rooijakkers over de Vloer / seizoen 6 / 2023

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 6 Rooijakkers over de vloer 2023