Meester Frank Visser doet Uitspraak: Opstokers versus stokers

Meester Frank Visser doet Uitspraak

Viktor Brand, what’s in a name, is onderweg naar Breda om een oplaaiend vuurtje te blussen. Peter en Stien stikken namelijk de moord in de rook van de houtkachel van de buren. Marja en Jolanda, de stokende buurvrouwen genieten van hun kachel. Lekker kijken naar de vlammetjes met een hapje en drankje erbij. Ze zijn zich van geen kwaad bewust en de ‘opstokertjes’ Peter en Stien zijn ze inmiddels wel een beetje zat.

Lachen deed pijn

Viktor komt aan bij eisers Peter en Stien. Stien kijkt of ze voor het laatst gelachen heeft toen ze vijftien was. Dat deed naar alle waarschijnlijk zo’n pijn dat ze het daarna nooit meer gedurfd heeft. De woning van Peter en Stien is onberispelijk. De vloer lijkt schoner dan de gesteriliseerde instrumenten van mijn tandarts. Hier wordt gepoetst en niet zo’n beetje ook. 

Ze zouden er erg fijn wonen als ze niet met grote regelmaat ‘de moord stikte’ in de rook van de buren. Stien heeft een ‘droog oog’ en een allergie. Welke allergie zegt Stien niet, maar ik betrap mezelf op de gedachte dat het huis wel erg klinisch schoon is en ze daardoor wellicht een allergie ontwikkeld heeft voor fijnstof en huismijt. 

Gezellig met water en chips

Marja en Jolanda hebben voor de gelegenheid de kachel opgestookt. Ze demonsteren voor de camera even hoe ‘gezellig’ ze er dan altijd bijzitten. Twee glaasjes water worden op het tafeltje gezet en half bakje chips. Nou inderdaad meiden, dat ziet er heel knus uit. Met zoveel gezelligheid hoef je de deur nooit meer uit. 

Marja vertelt dat ze aan alle kanten rekening houden met de buurtjes. Ze checkt altijd voor het stoken de stookwijzer, stookt niet bij mist, gebruikt droog hout en stookt sowieso niet overdag. Dat klinkt, als het waar is, allemaal heel redelijk. Ik zeg ‘als het waar is’, want we weten allemaal dat er nergens zoveel wordt gelogen als bij Meester Frank Visser doet uitspraak. 

Klaar met zeverende Peter

Buurman Peter heeft die hele Frank Visser en volgelingen eigenlijk niet nodig. Hij weet heel goed waar het allemaal misgaat. Het zijn twee vrouwen en vrouwen kunnen niet stoken! Zei hij dat echt? Ja, dat zei hij echt, zonder te verblikken of verblozen. Een man weet veel beter of het hout nat of droog is en hoe ze een vuurtje moeten maken volgens Peter. 

Nu weet ik niet hoe dat bij jou zit, maar bij Meester Frank Visser doet uitspraak ben ik meestal team A of team B. Onnodig om te vermelden dat ik na die opmerking team Marja en Jolanda ben. Sterker nog ik ben nu eigenlijk al behoorlijk klaar met zeverende Peter en we zijn pas net begonnen. 

Dat Peter er uit frustratie nog wat andere irritatiepunten bij gooit op de brandstapel versterkt mijn mening alleen maar. Als er jaarlijks hout geleverd wordt heeft hij geluidsoverlast van het stapelen van het hout in de garage. Ja je leest het goed, één keer per jaar! De garage, waar dat gebeurt, zit aan zijn woning verankert. Dat kan natuurlijknooit de bedoeling zijn geweest. Dat wil hij dus ook gelijk uitgezocht hebben, nu Meester Frank Visser er toch is. 

Gras knippen met een nagelschaartje

Weet je wat het probleem volgens mij is? Die mensen hebben veel te veel tijd. Ik zie dat om mij heen ook gebeuren op een bepaalde leeftijd. Als het huis ‘s morgens gesteriliseerd is en de krant uitgeplozen, dan zitten ze daar. ‘Nou Stientje, ik zou toch zweren dat ik rook ruik.’ ‘Ja Peter dat dacht ik zojuist ook al, mijn oog is wat droger dan gisteren en ik heb weer dat kuchje.’ Ze besluiten op dat moment dan maar even het gras te gaan knippen met een nagelschaartje, maar ook in de tuin stikken ze de moord. ‘Peter, mijn oog wordt buiten nog droger en mijn hoestje zwelt ook aan.’ Kommer en kwel en ze lullen elkaar steeds meer kwalen, ergernis en chagrijn aan. 

Hebben Peter en Stien gelijk?

Gelukkig hebben we daar het team deskundigen. Er is een stookdeskundige, een luchtdeskundige en iemand van het kadaster. Oh en natuurlijk Viktor die de mate van geluidsoverlast mag testen bij het stapelen van het hout. Ik zal het kort houden. Er wordt gewoon goed gestookt en alle pijpen zijn in orde. Het gemeten fijnstof in de woning van Peter en Stien heeft een hogere waarde dan gemiddeld. Aha… denk je nu dus Peter en Stien hebben gelijk, nee zeker niet. De hogere waarde werd gemeten vóór de kachel werd opgestookt en is daarom waarschijnlijk toe te schrijven aan de spits op de doorgaande weg waar ze aan wonen. Het kadaster concludeert dat de garage prima staat zoals hij staat. Het houtstapel testje van Viktor levert, hoe verrassend, natuurlijk ook niets op.

Stiekem heb ik dan toch even zo’n ‘yeah ik zat bij het juiste team’ gevoel. Alhoewel zo stiekem ook weer niet, want ik beloon mezelf met een groot stuk witte chocolade. Tijdens de hoorzitting ergert Meester Frank Visser zich ook merkbaar. Peter lijkt alles beter te weten en de rest praat slechts onzin. Groot is dan ook mijn euforie als tijdens de uitspraak alles wordt afgewezen. Pak aan Stien en Peter! 

Een drol

Marja en Jolanda zijn uiteraard blij met de uitspraak. Marja moet wel een stookcursusje volgen om eventueel verkeerd opstoken van de kachel te oefenen, maar dat vindt ze alleen maar heel erg leuk. En Peter… die blijkt nóg zuurder dan ik dacht. Als hem gevraagd wordt wat hij van de uitspraak vindt antwoord hij: ‘Een drol.’ 

Lieve Peter en Stien, ga in hemelsnaam wat vaker met die prachtige camper van jullie op pad. Je bewijst jezelf én de buren er een groot plezier mee. Poets misschien eens wat minder vaak en ga lekker de hort op. Lach eens iets vaker en geniet van al het moois in het leven, want voor je het weet is je andere oog ook ‘droog’. 

Beeld bron: Still Tv SBS6

Vind je deze column leuk? Deel hem dan gerust op social media. De deelknop staat bovenaan de pagina.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je deze aflevering van Meester Frank Visser doet Uitspraak gemist. Kijk dan de fitty van de boze buren terug op Kijk.

  • Sandy

    Sandy Eireiner is eindredacteur, columnist en zelfstandig trouwambtenaar. Sarcastofiel, badass granny en soms gewoon zichzelf!