Matchmaker Radboud: Married at First Sight was een unieke ervaring

Matchmaker Radboud

Beste kijkers en lezers,

Married at First Sight seizoen 7 is voorbij. Een goed moment om tijd in te ruimen voor persoonlijke bezinning. In de afgelopen maanden kregen Liselotte en ik vragen als “Waarom hebben jullie als experts meegewerkt aan Married at First Sight?”. We mochten daar helaas geen antwoord op geven totdat de finale uitgezonden was. Maar nu kunnen we dat dus wel!

Liefde!

In de eerste plaats hebben we meegedaan omdat we geloven in de liefde! Onze droom is dat mensen slagen in het vinden van de liefde en ieder steentje wat daaraan kan bijdragen is een steentje. Wat zijn we blij met het mooie resultaat. Aan het einde van het seizoen drie geslaagde stellen, waarvan er twee een half jaar later nog steeds heel erg gelukkig zijn. 

Vier mensen hebben hun doel bereikt. Ondanks de camera’s, social media en alle andere factoren die het veel moeilijker maken om échte liefde op gang te brengen. Liefde heeft immers rust en ruimte nodig.

Wist je dat we dat resultaat hebben bereikt met slechts één partnervoorstel? Voor Sonny en Rowan hadden we slechts één match uitgekozen. We zijn dolblij met het resultaat! Niet alleen wij, maar ook Sonny & Dylan en Rowan & Astleigh zijn natuurlijk erg blij!

Onderzoek

In de tweede plaats hebben we meegedaan omdat drs. Liselotte op dit moment wetenschappelijk onderzoek doet naar slagingskans bij Relatievorming. Vanuit haar promotieonderzoek en haar werk als psycholoog bij Mens & Relatie was dit een unieke kans om de uitkomst van haar onderzoek, op televisie tot leven te zien komen! 

Wij maken een match en vervolgens gaat de camera die mensen volgen. En dan zien we precies wat ze doen, waar ze mee worstelen en hun reacties op elkaar. Vanuit het oogpunt als wetenschapper is dit bijzonder!

Bijzonder 

Voor het wetenschappelijk onderzoek van Liselotte zijn er inmiddels meer dan tweeduizend singles onderzocht. Maar nog nooit eerder was er een mogelijkheid om écht te zien wat er gebeurt bij een eerste ontmoeting, wat er gebeurt als mensen elkaar daarna leren kennen en hoe en waarom de afwijzing komt. Een bijzonder kijkje in ons werk dat we toch al 38 jaar doen.

Nieuwe elementen

Liselotte en ik hebben in vergelijking met de eerste zes seizoenen twee nieuwe elementen ingebracht. We hebben bewust niet gekeken naar het ideaalplaatje van iemand, maar hebben juist goed gekeken in hoeverre de leefstijl en toekomstvisie van de kandidaten op elkaar aansluiten. 

In de tweede plaats hebben we ruim aandacht besteed aan voorlichting over hoe je een relatie opbouwt. Liefde komt helaas niet vanzelf en is altijd iets nodig om het proces van relatievorming op gang te brengen. 

Liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht helpt daarbij niet altijd. Integendeel, sommige mensen luisteren naar hun op hol geslagen hart en raken zo verwikkeld in een gepassioneerde relatie, dat de diepere gevoelens van liefde zich niet kunnen ontwikkelen.

Het tegenovergestelde is ook niet handig. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen denken dat als er geen liefde op het eerste gezicht is, dat een signaal is om ermee te stoppen. Dan gaan ze daarover piekeren. En hoe harder je denkt, hoe minder ruimte er is voor je gevoel! 

Begeleiding 

Bij Mens en Relatie leggen we de basis voor die mindset in het intakegesprek en in de Passie & Liefde Challenge. Dat is een e-coaching die de cliënten direct na inschrijving ontvangen met een maand lang dagelijks een e-mailbericht en filmpje met theorie en zelfreflectie opdrachten. 

Ideale partner?

Bij Married at First Sight deden we dat door twee workshops voorafgaand aan de matching en een individuele prep-sessie (een uitgebreid persoonlijk gesprek) vlak voor het huwelijk. Daarbij komt onder meer aan de orde dat de ideale partner helemaal niets zegt over wie er bij je past. 

Het plaatje van je ideale partner komt voort uit onbevredigde behoeften tijdens het opgroeien en welke bekendheden toevallig populair waren tijdens jouw puberteit. Een ideaalbeeld is vaak onbewust. Dit zorgt voor verkeerde partnerkeuze! Voor een gelukkig samenzijn is het belangrijk dat je iemand vindt die bij je past, bij jouw manier van leven, bij wat jij belangrijk vindt en in de toekomst wil.

Theorie komt tot leven

Bij Married at First Sight zagen we de theorie tot leven komen. Dat wat Liselotte gelezen en geleerd heeft, zagen we in de manier waarop de mensen met elkaar omgingen. We hoorde wat ze zelf dachten. We zagen de worstelingen, de manier waarop ze op elkaar reageerden, wat goed ging en waar het mis ging. 

In de theorie over onveilige hechting wordt het aantrekken-afstoten mechanisme beschreven, waarbij iemand het heel benauwd krijgt, juist als hij of zij warme gevoelens voor de ander heeft en die ander als het ware te dicht bij je hart komt. Dat levert een gevoel van schrik en afkeer op en kan zelfs leiden tot een gevoel van paniek, een “Ik moet hier weg!” reactie. Dat zagen we heel duidelijk in beeld. 

Gedachten en inlevingsvermogen

Liselotte herkende hoe belemmerende gedachten zorgde voor een stagnatie in de relatievorming. En hoe belangrijk zelfreflectie is. Iemand die niet in staat is te vertellen waarom hij of zij iets doet, of de persoonlijke valkuilen kan noemen die in voorgaande relaties tot een breuk hebben geleid, zo iemand kent zichzelf dus echt niet.  

Ook zagen we hoe empathie bij de één werd ingezet om maar niet bij het eigen gevoel te hoeven komen en de eigen pijn uit het verleden zo hard mogelijk weg te duwen, terwijl inlevingsvermogen bij de ander juist werd ingezet om de partner te steunen en de relatie tot een succes te maken. De bevindingen uit het promotieonderzoek van Liselotte zijn letterlijk in beeld gebracht door de makers van Married at First Sight.

Maar de belangrijkste reden om mee te doen is natuurlijk dat we konden zien dat liefdes ontstonden. Zoals gezegd twee koppels die ondertussen samenwonen.

Groeten,
Radboud Visser

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Column 1 Matchmaker Radboud