Ik vertrek, even weg: Een Slowaaks sprookje met een Haags sausje

Ik vertrek, even weg

In ‘Ik vertrek even weg’ vieren oud deelnemers vakantie bij elkaar. Ze gaan beoordelen hoe de conculega’s zich de afgelopen jaren door de puinhopen hebben heen geworsteld, nadat ze hun zorgvuldig opgebouwde leven in Nederland hadden ingeruild voor een hoop stenen gelegen in een land hier ver vandaan. Gedeelde smart is immers halve smart toch? 

Slakkenhuisjes

In de start van dit nieuwe seizoen gaan Aadje en Richard op bezoek bij Mark en Margot en visa versa. De sympathieke Mark en Margot begonnen 10 jaar geleden een nudistencamping in Slowakije. Noem mij een preutse trut, maar ik heb dat dus nooit begrepen. Die plakbillen op van die witte plastic stoelen die drie weken later nog afdrukken achterlaten. En als ik zwierende slakjes wil zien dan toch het liefst geserveerd op een bord met een lekker sausje en niet tijdens het boodschappen doen in de campingsuper. Mijn zorgen blijken ongegrond, want het is in Slowakije zo ontzettend koud dat de slakjes zich ongetwijfeld terugtrekken in hun huisje en van plakbillen zal ook geen sprake zijn met deze temperaturen. 

Haagse bluf

Aadje en Richard zijn een handje Haagse bluf met een hartje van goud. Tussen de valse opmerkingen sijpelt aan alle kanten door dat deze zorgzame mannen niets liever doen dan hun gasten een wereldtijd bezorgen in de Spaanse badplaats Calpe. Als Mark en Margot hen bezoeken blijken de heren hier erg ver in te gaan. Mark en Margot worden namelijk verwelkomd met een Thaise massage mét happy ending. Mark kijkt toch een tikkie teleurgesteld als het laatste om een slechte grap blijkt te gaan. Is zijn slak bij de Spaanse temperaturen eindelijk ontdooid…

Vis moet zwemmen

Aadje en Richard waren al tevreden toen Mark en Margot niet naakt de taxi uit stapten en besluiten hen als blijk van grote dankbaarheid volledig in de watten te leggen. Dit is culinair gezien nog een enorme uitdaging, want het stel blijkt voor alles allergisch te zijn dat niet door de eigen geit is geproduceerd en laat die nu net achtergebleven zijn in Slowakije. Maar ook hier komen ze met elkaar uit. Aan Margot legt Aadje uit dat hij een vis stoofpotje gaat maken. Vis moet immers zwemmen. Margot merkt monter op dat de uitspraak toch op iets anders gestoeld is. Ja Margot eet niets, maar kent wel haar klassiekers. 

mensrelatie_300x250_v1
Werkpaarden en luxe poezen

Als de rollen eenmaal omgedraaid zijn, zien we de ware aard van beide partijen pas écht tevoorschijn komen. Mijn hart smelt als Mark en Margot wat onhandig een heerlijk ontbijt met salami én kaas in elkaar flansen voor hun twee luxe poezen, omdat ze hier zo van houden. En ik zwijmel van de bank af bij de ‘prutteltijd’ van Aadje en Margot. Je ziet haar plezier in het leven samen met haar haarkleur terugvloeien en ze beseft dat ze het meer dan waard is om af en toe even niet te werken. 

Uit alles blijkt dat deze twee tegenpolen open staan voor elkaar en elkaar oprecht en zonder oordeel iets moois willen meegeven. En met succes. Aadje en Richard beleefden met het pizza bakken het meest romantische moment in hun veertien jaar samen en Margot en Mark dromen over een naturistencamping in Spanje. Richard vertoont nog wel een heftige stuiptrekking als Aadje schalks voorstelt om te ruilen van werklocatie  

Happy ending

Ja zeker, dit verhaal blijkt een verrukkelijk sprookje van twee Slowaakse Assepoesters die door de Haagse prinsen met een glazen muiltje tegemoet getreden worden. En dit keer mét een happy ending. 

Klik hier om alle artikelen over de afleveringen van Ik Vertrek te lezen.

Beeld bron: AVROTROS

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!