Het Hoge Noorden: IJspegels aan je neus, maar geen chocolade te krijgen

Het Hoge Noorden – Zweden en Noorwegen

Waarom zou je willen emigreren naar een plek waar de winters lang en donker zijn en de zomers enorm kort? Veelal geïsoleerd van de buitenwereld en volledig op jezelf aangewezen? Dionne Stax reist voor Omroep Max een jaar lang door Het Hoge Noorden om het voor ons uit te zoeken. Ze bezoekt zes Nederlandse gezinnen die de oversteek naar Scandinavië hebben gewaagd en draait mee in hun dagelijkse leven. Na de eerste aflevering van Het Hoge Noorden op NPO 1 bekeken te hebben denk ik het antwoord al te weten. Het moet vooral de prachtige natuur zijn in combinatie met rust en ruimte. Alle hectiek van het roerige leven in Nederland overboord gooien en terug naar een simpel bestaan. Klinkt idyllisch, maar ik sla toch een rondje over. 

Het leven duurt anderhalf uur

Al die hordes Nederlanders die emigreren naar het zuiden van Europa doen dat veelal voor het klimaat. De gezinnen die Dionne Stax in Het Hoge Noorden bezoekt doen dat meestal voor de ongerepte natuur en de rust. Ik begrijp het ergens wel, het is er namelijk werkelijk prachtig, maar ik zou het persoonlijk never nooit trekken. Cornelis en Patricia, die afgesloten van de buitenwereld tegen een gletsjer in Noorwegen wonen, vertellen in Het Hoge Noorden dat er in de winter slechts anderhalf uur wat schimmig blauw licht is per dag. Ik word al stapeldol van de Nederlandse winter en het feit dat het om 17.00 uur al donker is. 

Het is voor mij dan ook een verademing om te horen, dat ook Cornelis en Patricia daar best moeite mee hebben. Ze proberen met vitamine D supplementen en het vasthouden aan een dagschema door de winter heen te komen, maar het valt ze toch zwaar. Om die reden heeft het stel een tweede huis in Denemarken gekocht. Zo kunnen Cornelis en Patricia een gedeelte van de winter iets meer licht meepakken dan in het hoge noorden, en bovendien zijn ze vanuit Denemarken sneller in Nederland om familie te bezoeken.

Heel rap weer terug

Voor mij zou het echt niets zijn. Een paar tandjes rustiger kunnen leven klinkt aantrekkelijk, maar voor geen goud dat ik vier maanden in het donker ga zitten. Een weekje met de kaarsjes aan in zo’n schattig houten huisje lijkt mij super, maar dan met gierende banden graag weer terug naar de bewoonde wereld. Dan maar niet terug naar de essentie van mijn bestaan.

Een andere familie die Dionne Stax volgt in het Omroep Max programma Het Hoge Noorden is de familie Ellerbrak. We zien de aanloop naar hun emigratie. Ze hebben nog geen woning in Zweden en hebben zichzelf 2 maanden gegeven om er een huis te vinden. Dochter Jasmijn blijft in Nederland achter en is daar logischerwijs best verdrietig over. Zoon Jesper gaat wel mee, maar laat zijn vriendin achter in Nederland. Ik ben er bijna van overtuigd dat dit gezin het nog heel erg moeilijk gaat krijgen en het Zweedse avontuur iets te rooskleurig voor ogen heeft.

Het kan ook te gek

Ik ben een behoorlijke einzelgänger en heb geen mega sociaal netwerk om mij heen nodig. Maar ondanks dat ik de Nederlandse gezinnen in Het Hoge Noorden enorm bewonder, kan ik me slecht inleven in hun keuze om van God en alles verlaten een nieuw bestaan op te bouwen. 

Wat moet je als je plotsklap trek krijgt in een reep chocolade? Je thermo ondergoed aantrekken met daar overheen drie lagen kleding. Daarna zonder je poten te breken in de sneeuw je boot zien te bereiken om vervolgens met die boot het pluriskoude water op te gaan. Met ijspegels aan je neus om de gletsjer heen varen en er uiteindelijk bij de supermarkt achterkomen dat de chocolade uitverkocht is omdat de supermarkt maar één keer per week bevoorraad wordt. Niet te doen toch?

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Hoge Noorden en Dionne Stax te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb jij de eerste aflevering van het Omroep Max programma Het Hoge Noorden op NPO 1 gemist? Op NLziet en NPO plus kun je de eerste aflevering van Het Hoge Noorden terugkijken en zien hoe Dionne Stax op bezoek gaat bij Cornelis en Patricia in Noorwegen en familie Ellerbrak volgt in de voorbereiding op hun emigratie naar Zweden.

Beeld bron: Dionne Stax | © MAX

Home » Televisie » aflevering 1 Het Hoge Noorden 2023