Het Hoge Noorden: Dionne Stax geeft Vincent Ellerbrak survivaltip

Het Hoge Noorden – maandag 20:30 NPO 1

Dionne Stax bezoekt in deze laatste aflevering van Het Hoge Noorden nog één keer de families, waaronder Vincent en Pauline Ellerbrak, Anne en Martijn en Rob en Threes die Nederland hebben verlaten om een bestaan in Scandinavië op te bouwen. We kregen door de vier jaargetijden heen, een kijkje in het leven van de gezinnen. Soms was ik jaloers en dan vooral vanwege de rust en ruimte die onlosmakelijk verbonden is aan het hoge noorden. 

Het leven in Nederland is druk en chaotisch en soms verlang je intens naar een hutje op de hei om je kop eens even lekker leeg te kunnen maken. Ik vermoed echter dat zodra mijn hersenpan weer terug is gezet naar de fabrieksinstellingen, ik toch de reuring zou gaan missen. 

Dan maar geen rust en ruimte

Hoe idyllisch het er ook uitziet op het prachtige stekkie van Anne en Martijn in het hoge noorden van Zweden, het is aan mij niet besteed. Lekker onder de bomen in de hottub met uitzicht over het meer. Geen gezeur van wie dan ook en natuurlijk zou ik bij iedere blik naar buiten denken ‘Goh, wat wonen we hier toch prachtig en wat is het heerlijk stil.’ 

Om mij vervolgens in het prachtige hoge noorden of waar dan ook te realiseren dat mijn dochter in Nederland jarig is en ik daar wéér niet bij kan zijn. Of nog erger, dat er familie is die mij hard nodig heeft. Geloof mij, ik weet waar ik het over heb met twee kleinzoons op 1600 km afstand. Het is gewoon ruk. 

Niet wegrennen voor beren of je dromen

Vincent en Pauline Ellerbrak weten inmiddels ook dat het missen van familie zo’n beetje het lastigste is van emigreren naar het hoge noorden. Ze hebben hun draai inmiddels aardig gevonden en zijn druk met het opknappen van de B&B. Dat wil zeggen, vooral Pauline is er druk mee, want Vincent Ellerbrak heeft een baan gevonden als vrachtwagenchauffeur in het hoge noorden. Als Pauline Ellerbrak met Dionne Stax spreekt over haar ouders en het er niet kunnen zijn voor hen, juist nu het qua gezondheid niet zo goed gaat met haar moeder, schiet Dionne vol. Fijn, ik ben dus niet de enige jankerd in dit verhaal. 

Mijn eerste primitieve reactie is ‘Maak het jezelf toch niet zo moeilijk, jullie hoeven toch niet in het hoge noorden te wonen. Ga lekker terug naar je ouders en kinderen!’ Het is dubbel, ik begrijp de familie Ellerbrak  anderzijds ook wel weer en soms moet je gewoon meebewegen met het leven om te weten of je droom wel écht je ultieme droom is. Dionne Stax redt Vincent Ellerbrak op de valreep nog van de ‘berendood’ door hem uit te leggen wat je moet doen als je een beer tegen het lijf loopt in het hoge noorden. Vincent is ervan overtuigd dat je weg moet rennen, maar dat is zo’n beetje het stomste dat je kunt doen. 

Rob heeft twee vrouwen

Denk je aan Noorwegen dan denk je aan snel aan het Noorderlicht. Denk je aan het Noorderlicht dan denk je na dit seizoen van Het Hoge Noorden alleen nog maar aan Rob en Threes wiens leven in het teken staat van het Polar Light Centrum. Dionne Stax zoekt het bevlogen stel voor de laatste keer op. 

Volgens Rob is Lady Aurora (koosnaampje voor het Noorderlicht) een zeer wispelturige dame. Laat zij zich nog zien deze laatste avond of heeft Dionne Stax een jaar vol extreme kou, mislukte jachtsessies, het vasthouden van glibberige vissen en de nodige tranentrekkende momenten in het hoge noorden moeten doorstaan om dit te moeten missen tijdens haar bezoek aan Rob en Threes? Op de valreep kleurt de hemel in het hoge noorden groen en krijgt Dionne het mooiste afscheidscadeau wat ze zich had kunnen wensen. Lady Aurora doet haar dansje…

Klik hier om naar alle artikelen over de afleveringen van Het Hoge Noorden te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Dit was alweer de laatste aflevering van het Omroep Max programma Het Hoge Noorden op NPO 1. Op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist van seizoen 1 van Het Hoge Noorden en de avonturen van familie Ellerbrak, Cornelis & Patricia, Anne & Martijn en de andere deelnemers terug te kijken.

Beeld bron: Still TV NPO / Omroep Max / Het Hoge Noorden / 2023

Home » Televisie » aflevering 7 Het Hoge Noorden 2023