Het Familiediner: Eens gegeven blijft gegeven of toch niet? 

Het Familiediner

Yvonne heeft de hulp van Bert van Leeuwen ingeroepen. Haar schoonzus Tonnie en diens dochter Angelique zwijgen elkaar al acht jaar dood. Dat is wel eens anders geweest. Er waren tijden dat Angelique en Tonnie hun geschillen uitvochten als ware toreadoren. Een handgemeen werd in de arena destijds niet geschuwd en ook vader Hans en schoonzoon Alex gingen elkaar gerust met een stok te lijf. Toen Alex de sterkere partij bleek, stapte Hans snel naar de jut… eh politie om aangifte te doen tegen zijn schoonzoon. Hij was als een dolle stier op Alex afgerend en was via de sterke spierballen teruggestuiterd tegen de muur. Dat heet geen domme pech van een losgeslagen schoonvader, nee dat is ouderenmishandeling, aldus Hans. 

Jouw centen, mijn centen

Het houdt niet, op niet vanzelf. Of eigenlijk toch wel, want Hans heeft inmiddels de pijp aan Maarten gegeven. Vanaf zijn wolk in de hemel kan hij zijn valse aangifte helaas niet meer intrekken. En nu kan Alex nergens meer een VOG krijgen. Aan het sterfbed van pa heeft zijn zwaar gelovige dochter Angelique toch nog een gebed voor Hans gedaan, ondanks dat ze niet on speaking terms waren. Waarschijnlijk heeft ze hem regelrecht de hel in gebeden, want toen ze afscheid kwam nemen heeft Hans haar nog even flink de huid vol gescholden. 

Hij kon het niet verkroppen dat zij het geld niet wilde teruggeven dat hij haar ooit had geschonken.  Ja, hij had het gegeven toen hij nog niet boos was, maar nu was hij dus wel boos en moest ze het terug geven, lekker puh. Eens gegeven blijft gegeven vond Angelique en verstopte de centjes op een plek waar Hans en Tonnie mooi niet bij konden. Welkom in groep 1 van basisschool De Zonnebloem mensen. 

Wie schuiven er vanavond aan bij het familiediner?

Acht jaar later praat niemand meer met elkaar en Yvonne kan er niet meer tegen. Yvonne is zelf oma en gunt haar schoonzus ook het plezier van kakluiers en spuugdoekjes van kleinkinderen. Bert van Leeuwen moet op pad en je gelooft het of niet, maar hij heeft het voor elkaar gekregen om een nóg slechter cadeau te bedenken dan in de voorgaande afleveringen. Gewapend met twee speelgoed limousines gaat hij de strijd aan. Waar hij bij Angelique en Alex hartelijk ontvangen wordt, moet hij bij Tonnie al zijn Jehova trucs uit de hoge hoed toveren om binnen te komen. Maar Bert zou Bert niet zijn als hij zich niet als een muis tussen de deurpost en de drempel naar binnen zou laten glijden. 

Sidderend en bibberend wacht Yvonne buiten met Bert op de limo’s. Angelique, haar man Menno en hun zoon stappen uit. Dat moest namelijk van God. Nr. 4 van de 10 geboden weet je nog? Ook Tonnie heeft besloten om toch maar te komen. Nu Hans er niet meer is verpietert ze achter de geraniums en haar kleinzoon is inmiddels te groot voor poepluiers, dus daar hoeft ze niet voor te vrezen. Hans was een grote eter en nu hij haar niet meer elke avond leegvreet houdt ze wat centjes over. Het ‘geleende’ geld hoeft ze daarom niet meer terug. Als dank mag ze iedere dag in haar dochters gebeden verschijnen. De sfeer is alles behalve gezellig, maar Bert van Leeuwen is tevreden. Ze hebben gezegd dat het goed is en dan is het zo. Afspraak is afspraak. 

Hoe gaat het na het familiediner?

Waar we natuurlijk altijd nog weken van wakker liggen, is de vraag hoe het de families vergaat na de schijnheilige ‘goedmaak-sessies’. Maak hier in het geval van Dennis en zijn moeder Putu maar weken plafonddienst van, want zus/dochter Indra was niet eens komen opdagen bij de vorige verzoeningspoging. Ze was er klaar mee. Haar moeder moest haar niet proberen te dwingen om oma uit te nodigen op haar bruiloft. Ze maakt zelf wel uit welke ‘fossielen collectie’ ze op de eerste rij neerzet en oma van moeders kant was daar niet één van. Moeder Putu was zo verbolgen over zoveel ontkenning van de bloedband, dat ze besloot om niet meer naar de bruiloft te komen. 

Een zoenoffer 

Het menu dat geserveerd werd op het Familiediner trok Indra ook niet bepaald over de streep. Ze had totaal geen trek in die ranzige Hollandse pot die ze voorgeschoteld zou krijgen. Als ze naar een stel aardappel kauwende vreemden had willen kijken, was ze wel naar het museum gegaan toch? Ze schreef nog wel een briefje dat ze met een loempia nog wel te paaien was om nog eens langs te komen bij ma. En dat klopt. Ik kom zelf uit een Indonesische familie en er is niets dat een lekkere loempia niet kan oplossen. En zo geschiedde. Een jaar na dato gaat Bert weer langs bij Putu en Dennis en blijkt alles weer koek en ei tussen moeder en dochter. Dochter is niet van de partij, maar dat komt omdat ze het gewoon te druk heeft om de uit de dood herrezen familiebanden te onderhouden. Uitgepraat is er ook precies niets, maar het eerste kleinkind als zoenoffer bleek wonderen te hebben gedaan. 

Beeld bron: EO

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Familiediner te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Het Familiediner: Eens gegeven blijft gegeven of toch niet?