Het Familiediner: Bonje om de nieuwe vlam van opa

Het Familiediner

Het familiediner, ik kende het niet maar het moest wel op mijn lijf geschreven zijn. Diner is immers een chique woord voor eten in de avond en ik ben gek op voedsel. Wanneer ik het naar binnen schuif maakt me minder uit, maar dat ik er legaal wijn bij kan drinken maakt het nieuws alleen maar mooier. Op de momenten dat ik ze niet achter slot en grendel wil zetten in een geluidsdichte kamer, ben ik ook gek op mijn familie dus dit kan niet fout gaan toch? 

Wat ze er even niet bij hadden gezegd is dat de lijdende familie in koude oorlog is en dat er van contact geen sprake is. Laat staan dat er samen gepimpeld wordt. Kortom in dit programma wordt er van alles tot in den treure herkauwd, maar voedsel blijkt er niet één van. Ergens voel ik me een beetje in het ootje genomen. Maar wie weet smul ik straks van hartverwarmende ‘goedmaakserenades’. Wordt het buiten de deur dineren of moet ik de piepers opzetten? Ik begrijp dat het er regelmatig fysiek aan toe gaat, dus helm op en gaan met die banaan.

Het eerste Familiediner 

Het eerste Familiediner wordt georganiseerd door Sterre. Ze kan de oorverdovende stilte tussen haar moeder en haar opa al jaren niet meer aan en eist een staakt het vuren. Moeders is boos, omdat Opa stiekem is gaan eten met zijn nieuwe vlam op de verjaardag van wijlen Oma. Hij zei dat hij bij de chinees om de zoek zat, maar achterbaks als de daad was, ging hij naar lievelingsrestaurant van oma. Kon hij er wat aan doen dat die nasi bij de chinees niet te vreten is? Daarmee zou hij nooit indruk maken bij zijn nieuwe scharrel. Zijn dochter had nu voor niets wat arsenicum bij de babi-pangang gegooid, want die zag het nieuwe moppie van pa liever vandaag dan morgen gaan. Hij begon er verdikkie al over toen haar moeder nog warm was. 

Laten we wel wezen, de eerste wereldoorlog is om minder ontstoken. Onderschat nooit een dochter met een kort lontje, want voor je het weet staat je huis in de hens. Daarbij vergeleken zijn de bosbranden in de Dordogne een gezellig knapperend haarvuurtje. 

Wie stapt er uit de limo?

De vraag is of dit met met een paar plenzen water en een eenpansmaaltijd te fixen is. Bert van Leeuwen doet in ieder geval een dappere poging. Hij stapt in het geleende jasje van Donald Duck bij beide partijen naar binnen en herinnert ze aan hun gezamenlijke tijd bij de Fanfare en de Majorettes. Bij Opa roept dit zeker nostalgie op. Dochter Sharon ziet vooral mogelijkheden om iemand met die Baton voor z’n harses te rammen en doet het graag even voor. Oké, we hebben nog een lange weg te gaan. 

Opa staat hoe dan ook open voor een verzoening. Hij is inmiddels acht jaar samen met zijn vrouwtje, dus die hoeft hij het hof niet meer te maken. Ze kan mee naar de chinees of liever kookt ze zelf zijn prak. Zijn dochter Sharon is een groter probleem. Ze is er klaar mee en mist die leugenachtige ‘restaurantjatter’ nog geen minuut. In de loop der tijd is ze er ook achter gekomen dat hij haar mee uit bowlen heeft genomen, slechts anderhalf jaar na de begrafenis. Presentator Bert van Leeuwen denkt dat het niet goed gaat komen en grijpt de  mislukte poging aan als oproep om je ook op de te geven voor Het Familiediner. Nooit in de Sales gaan Bert. Nooit doen. 

Opa komt opdagen in de limo en totaal onverwachts springt ook moeders uit de volgende limo. Met uitgestoken hand treedt ze haar pa tegemoet. Hij moet niet denken dat een knuffel erin zit, maar er is hoop in bange dagen. De baton heeft ze gelukkig thuis gelaten.

Het tweede Familiediner

Het tweede familiediner neemt ons meer naar de Zuid-Hollande eilanden. Broers Ad en Mario negeren elkaar al tien jaar dood. Ad had het gore lef om Mario aan te spreken op het agressieve gedrag jegens diens vrouw en werd vervolgens zelf verbaal met de grond gelijk gemaakt. Broer drie probeert de boel te sussen, want hun moeder zou zich omdraaien in haar graf als ze wist dat de familie zonder haar hoede een ruziënd zooitje ongeregeld is.

Een blauwe slurf

Ad is vooral ontzettend hard op zijn edele delen getrapt en verlangt een excuus. Wat hij niet weet, is dat Mario na zijn cursus agressiebeheersing een ander mens is geworden. Nadat hij zich tevens had uitgeleefd op de Padre Familia, was voor hemzelf ook de maat vol. Voortaan zit hij aan de prozac en houdt hij braaf zijn handen thuis. 

Bert glundert, want dit wordt een makkie. Geen ellenlang gezanik, maar lekker vroeg thuis vanavond. En zo is het. Drie grote mannen tot tranen geroerd, want een sorry was genoeg. Zonde van de afgelopen tien jaar,  maar lekker rustig was het wel. Op naar tien roerige jaren.

Beeld bron: NPO1

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Familiediner te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 2022. Het Familiediner