Het Familiediner: Broer en zus maken elkaar het leven zuur

Het Familiediner

De opening van Het Familiediner belooft geen happy endings. Keiharde leugens en boute uitspraken teisteren de familie Jansen. Aan de andere kant van het land proberen Anne en opa haar straatvechtende moeder en broer weer bij elkaar te brengen. Dit gaat, ondanks de hulp van Bert van Leeuwen, niet goed komen vanavond ben ik bang. Vooral de potige Opa Jansen lijkt niet weg te schrikken voor een rondje vechten in de ring. Boxhandschoenen paraat en veiligheidsbril op de neus, we zijn weer klaar voor Het familiediner. 

Het eerste diner

Tweelingbroers Silvian en Silvain (klinkt als Kwik, Kwek en…) zijn ongewild het epicentrum geworden van een fikse explosie tussen vader en opa. De tweeling  stond een tijd geleden voor de deur bij opa voor bakkie, maar de boze stiefoma deed mooi niet open. Ze deed of ze doof en blind was en opa Jan stonk er met beide benen in. Liefde maakt blind en ook hij ziet het allemaal niet even helder meer, maar dat zijn kleinzoons liegen staat als paal boven een ondiep plasje water. Dat het stiefloeder vervolgens het lef had om op een begrafenis te beweren dat één van de ‘Sillen’ eruit zag als een oude lul was voor pa een brug te ver. Sil had het jasje van zijn vader geleend en die is toevallig een ontzettend hippe vogel. Voor mensen die dat niet zien is geen plek in zijn leven, bloedband of niet. 

Dit wordt een lastige klus

Bert van Leeuwen laat zelfs een wasmachine op zijn teen vallen om de sfeer wat op te krikken, maar waar zijn teen in duizend stukken ligt blijft het ijs ongebroken. Ook de totaal afgezaagde Jan Jansen taart voor Opa Jan Jansen wekt nog geen allerkleinste glimlach. Grootpa weet niet hoe snel hij het deksel weer op de doos moet duwen, dus dat belooft wat voor de symbolische kier tussen de deur. Hij lijkt te beschikken over een vocabulaire dat beperkt is tot twee zinnen. ‘Ze liegen alleen maar’ en ‘Ze moeten niet liegen’. Voor andere input moet hij eerst toestemming vragen aan zijn echtgenote. 

Een grote mond met een piepklein hartje

Bert van Leeuwen bereidt de sympathieke jongens dan ook voor op een dikke teleurstelling. Pa en ma komen naar het diner omdat jullie hun favoriete kinderen zijn, maar de limosine van die ouwe brompot blijft leeg. Na het diner gooi ik jullie samen met een krat champagne in die limo voor een rondje als jullie er nu nog even wat krokodillentranen uitpersen goed? 

Maar dan blijkt Bert van Leeuwen zijn roeping als meesteroplichter te hebben gemist, want diep in de limo zit Opa met zijn vrouw verstopt. Schuchter stapt hij naar buiten, maar bij het zien van zijn huilende kleinkinderen breekt zijn pantser in duizend stukken en komen de waterlanders. Mijn dochter van vijf vraagt waarom die oude boze man opeens staat te janken als een klein kind. ‘Hé bijdehand, lag jij niet allang in bed?’ Ik zeg met een dikke brok in mijn keel dat ik het ook maar kinderachtig vindt en veeg snel mijn ogen af met de achterkant van mijn hand. ‘Een grote mond, maar een klein hartje’ heeft vandaag een nieuwe dimensie bereikt. 

Het tweede diner

Als een zuurstok en een suikerspin met elkaar hadden kunnen kruisen, zouden ze een dochter hebben die Mariël heet. Werkelijk alles aan deze vrouw is roze. Dat haar karakter net zo kleurrijk is als haar uiterlijk, blijkt al snel als haar dochter en vader vertellen dat ze de boel tussen Mariël en haar broer Jeroen komen lijmen. Ergens is de verdeling qua kleurengenen in de familie niet helemaal goed gegaan, want Jeroen is een ontzettend grijze muis. 

Jeroen was pissig omdat Mariël drie jaar geleden het gore lef had om haar stem te verheffen tegen hun vader. Ook duwde ze de deur zo hard dicht dat zijn postzegelverzameling bijna uit de kast donderde. Hoe haalt ze het in haar hoofd om ook maar iets van haar mening en/of karakter bloot te stellen aan pa. Hij stuurde haar een kil bericht dat hij wilde praten als ze haar emoties weer ergens diep weg had kunnen stoppen en het liefst ook die roze bos touw op haar hoofd weer in een normaal kleurtje had kunnen verven. 

Grijze muizen en zoete zuurstokjes

Anne en Opa kunnen het niet meer aanzien. Ze willen gewoon samen een verjaardag vieren mét grijze muis én zuurstokje. Zij kunnen er toch niets aan doen dat de grijze massa van Jeroen het kleurrijke karakter van zuslief niet bij kan benen.

Mariël houdt wel van een feestje, dus besluit uit de limo te stappen. Als broederlief zich voortaan met zijn eigen saaie leven bezig houdt, is ze bereid over haar hart te strijken. Ook Jeroen stapt uit de limo, maar besluit bijna rechtsomkeert te maken. Hij werd waarschijnlijk verblind door zoveel suikerzoete zus. Zijn nichtje weet hem nog net op tijd naar buiten te trekken en als een boer met kiespijn schudden de twee uitersten elkaar de hand. Lekker aan het diner, kom maar op met die roze flamingotaart. 

Beeld bron: EO

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Het Familiediner te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 2 Het Familiediner 2022